Kategorie: Społeczności / Między nami
Forum: Senior (30 postów)
założyciel: kryza | moderator: kryza  | data utworzenia: 2010-03-15 11:17

Temat: Europejski Rok Walki z Ubóstwem i Wykluczeniami (17 postów)
autor: kryza
Liczba wpisów:
16
Na forum od: 2010-03-15
  zobacz wizytówkę
2010-03-15 11:19 Temat: (17 postów)

Europejski Rok Walki z Ubóstwem i Wykluczeniami

Rozpoczynam temat w związku z ideą zaznaczoną w temacie:

Czy w Polsce podejmuje się inicjatywy mające na celu aktywizację seniorów? Czy zapobiega się marginalizacji społecznej?

jakie możliwości rozwoju mają seniorzy w większych, a jakie w mniejszych miastach?

Zapraszam do dyskusji

odpowiedz
Sortuj według:
  • kryza , 2010-03-15 11:19
    Europejski Rok Walki z Ubóstwem i Wykluczeniami

Rozpoczynam temat w związku z ideą zaznaczoną w temacie:

Czy w Polsce podejmuje się inicjatywy mające na celu aktywizację seniorów? Czy zapobiega się marginalizacji społecznej?

jakie możliwości rozwoju mają seniorzy w większych, a jakie w mniejszych miastach?

Zapraszam do dyskusji

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-12-07 11:57
      Więc moje życie wkońcu się odmieniło!

Wygrałem dość sporą kasę i wreszcie mogę spełnić swoje marzenie! Sekret tkwi w google, wpisz: "oszukaj ruletkę gra progresywna" i zobacz szczegóły :)

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-12-04 11:54

Wygrałem dość sporą kasę i wreszcie mogę spełnić swoje marzenie! Sekret tkwi w google, wpisz: "oszukaj ruletkę gra progresywna" i zobacz szczegóły :)

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-12-02 15:57

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-11-29 17:45

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-11-28 10:49

zgłoś do moderacji
    • ~marciszek, 2010-07-21 14:24
      Forum dla seniora tam Cię nikt nie wykluczy

Sam się przekonaj czy dasz radę z kimś tam porozmawiać o interesujących Cię tematach...

http://forum.mamywnuki.pl/

zgłoś do moderacji
    • ~dobrodziej, 2010-07-02 15:46
      Odp.: Europejski Rok Walki z Ubóstwem i Wykluczeniami

List otwarty do emerytow i rencistow. Drodzy przyjaciele. Zblizaja sie decydujace chwile. Larum graja. To jest swieto wszystkich obywateli tego panstwa.Wybieramy rodzaj panstwa. W panstwie libralnym kapitalista to egoista,zgarnia wszystko do siebie, ciagle mu malo,nie chce podzielic sie z biednymi. Ogloszony jest Europejski Rok Walki z bieda i wykluczeniem. Dlaczego kandydaci na prezydenta nic nie mowia o pomocy dla emerytow i rencistow? Bieda codziennie zaglada do emerytow i rencistow.Drozeje zywnosc,drogie sa lekarstwa,niektore rodziny zyja na skraju nedzy. Ale w panstwie solidarnym kapitalista jest szlachetny i dobry,chetnie podzieli sie swoim bogactwem,chociaz odrobine,na szlachetny cel,wspiera organizacje pozarzadowe i ma dobre serce. Dlatego powinnismy bronic panstwa solidarnego.

zgłoś do moderacji
    • ~dobrodziej, 2010-04-21 16:42

Bardzo waznym czynnikiem psychicznej rownowagi jest poczucie wlasnej uzytecznosci. Kazdy chce byc uzyteczny na miare swoich mozliwosci i trzeba im to ulatwic,a moze i zachecic do jakiejs pracy,prosic o wyswiadczenie jakiejs przyslugi,udostepnic radosc dawania czegos od siebie,dac im mozliwosc pracy tworczej,ktora daje wysublimowane poczucie szczescia. Dotyczy to przede wszystkim osob niepelnosprawnych. Wlasnie dla tych osob tworzymy kola integracji spolecznej w kazdym miescie powiatu klodzkiego. Ale nie mamy chetnych do prowadzenia tych kol. Ludzie nie chca pracowac za darmo. Dlatego przy Zarzadzie Powiatowym OZEiR w Klodzku tworzymy FUNDUSZ NAGROD KWARTALNYCH dla najlepiej pracujacych Prezesow tych Kol. Szukamy SPONSOROW dla naszych innowacyjnych programow dzialania. Dla wiarygodnosci prosimy przeslac koperte zwrotna na adres: Biuro OZEiR,57-300 Klodzko,ul.Boh.Getta 1.

zgłoś do moderacji
    • ~DOBRODZIEJ, 2010-04-15 10:17

W zwiazku z tematem "Europejski Rok Walki z ubostwem i wykluczeniem spolecznym" zachodzi pytanie czy w Polsce podejmuje sie inicjatywy majace na celu aktywizacje seniorow? Kapital ludzki- to najlepsza sentencja Unii Europejskiej. Sentencja ta jest nadzieja na najlepsze programy dzialania. Jednym z priorytetow jest promocja integracji spolecznej,ktorego benificjentem pragnie byc Zarzad Powiatowy OZEiR w Klodzku. Nasze programy dzialania zakladaja wsparcie w zakresie pelnienia rol spolecznych,osiagania samodzielnosci w zyciu i samorealizacji osob zagrozonych wykluczeniem spolecznym. Program Operacyjny-Kapital Ludzki,daje duze szanse dla emerytow i rencistow oraz osob niepelnosprawnym,dla tych osob,ktore sa naszymi podopiecznymi. W zalozeniach posiadamy szeroki zakres dzialan publicznych,ale brakuje nam chetnych osob do prowadzenia tych spraw.Czekamy na wolontariuszy.

zgłoś do moderacji
    • ~dobrodziej, 2010-04-14 15:16

Zarzad Powiatowy OZEiR jako Organizacja Pozytku Publicznego z siedziba w Klodzku,ul.Boh.Getta 1,organizuje i zaklada dwa innowacyjne programy dzialania: Pierwszy program p.n. "Sprawni w dzialaniu" bedzie organizowac i prowadzic prace Miejskich Kol Integracji Spolecznej,w calym powiecie klodzkim. Do Miejskich Kol Integracji Spolecznej moga nalezec wszyscy chetni,przede wszystkim niepelnosprawni emeryci i rencisci,oraz zwolennicy,sympatycy i wolontariusze z roznych grup spolecznych. Drugi program pod nazwa "Porozumienie Pokolen" zaklada organizowanie Szkolnych Kol Wolontariuszy. "Porozumienie Pokolen" to idea budowy pomostu pomiedzy dwoma bardzo roznymi etapami zycia,mlodoscia i staroscia. Ale ,aby obie grupy wspolnie dbaly o dzien dzisiejszy i jutro,potrzebne jest obopolne porozumienie i wzajemna pomoc a dakze dialog oraz wspolne cele,aby porozumienie bylo pelne.

zgłoś do moderacji
    • dobrodziej , 2010-04-08 19:22

Jestesmy Organizacja Pozytku Publicznego.Pomagamy osobom niepelnosprawnym.Mamy powazne Statutowe zadania do wykonania,ale jest nas niewielu,ktorzy pracuja spolecznie.Dlatego uwazamy,ze emeryt lub rencista,ktory ma jeszcze ten przywilej dorabiania sobie do emerytury lub renty,powinien jednoczesnie udzielac sie w pracy spolecznej na rzecz i dla dobra niepelnosprawnych emerytow i rencistow. Mamy dobre programy dzialania,ale brak nam chetnych osob do ich realizacji. Dlatego zwracamy sie z prosba do wolontariuszy powiatu klodzkiego o przysylanie swych zgloszen wraz ze zwrotna koperta w celu dalszej korespondencji, na adres: Biuro OZEiR, 57-300 Klodzko,ul.Boh. Getta 1.

zgłoś do moderacji
    • dobrodziej , 2010-04-08 19:02

le potrzeba nam wielu chetnych do pracy spolecznej,dlatego serdecznie zapraszamy wszystkich chetnych do objecia stanowisk w Zarzadach. Prosimy przyslac swoje zgloszenia oraz koperte zwrotna z naklejonym znaczkiem pocztowym w celu dalszej korespondencji na adres: Biuro OZEiR, 57-300 Klodzko,u;. Boh.Getta 1. Czekamy na pozytywna odpowiedz.

zgłoś do moderacji
    • ~DOBRODZIEJ, 2010-04-08 17:40

le w naszym kraju,gdzie taka forma zagospodarowania wolnego czasu nie jest jeszcze zbyt popularna,moze wydac sie szokujacy fakt,iz dobrowolna,bezinteresowna praca dla innych jest czyms zupelnie naturalnym. Swiadomosc,ze sie jest potrzebnym,budzi pozytywne emocje,popdnosi wlasna godnosc i daje wysublimowane poczucie szczescia. Ponadto skupienie sie na innych,nie zas na sobie samym,jest tez doskonalym sposobem na odegnanie pesimistycznaych mysli. Wobec tego,serdecznie sapraszamy Wolontariuszy powiatu klodzkiego,do udzialu w pracach nad dwoma innowacyjnymi, sudeckimi programami dzialania Zarzadu Powiatowego OZEiR z siedsziba w Klodzku,przy ul. Boh.Getta 1. Celem tych programow jest prowadzenie dzialalnosci na rzecz i dla dobra osob niepelnosprawnych,dzialalnosci charytatywnej,ochrony i promocji zdrowia,nauki,edukacji,oswiaty i wychowania,kultury i tradycji,upowszechniania kultury fizycznej i turystyki. Do realizacji tych programow organizujemy i zakladamy Miejskie Kola Integracji Spolecznej, a w szkolach srednich Szkolne Kola Wolontariuszy. Kazde Kolo bedzie mialo swoj Zarzad i w zwiazku z tym potrzebujemy wielu chetnch do pracy spolecznej. Wszystkich chetnych prosimy o przyslanie swojego zgloszenia oraz koperte z adresem zwrotnym i naklejonym znaczkiem pocztowym w celu dalszej korespondencji,na adres: Biuro OZEiR, 57-300 Klodzko, ul. Boh.Getta 1.

zgłoś do moderacji
    • kamarkaa , 2010-03-31 11:49

Istotne są wolontariaty - ludzie poświęcają swój wolny czas na opiekowanie się chorymi, jest ich coraz więcej, a to jest bardzo istotne. Ważne, że organizowane są różne akcje w Domach Kultury, przez to seniorzy mogą rozwijać swoje pasje.

Istnieją uniwersytety trzeciego wieku, a w ramach stowarzyszeń - kluby seniora, wieczorki seniorów.

jest też trochę rozwiązań ułatwiających seniorom życie codzienne - telefonie komórkowe, teleopieka, a także odpowiednie programy komputerowe - dzięki temu nie czują się wykluczeni z postępującego technologicznie świata w XXI wieku.

zgłoś do moderacji
    • ~Promotor33, 2010-03-30 18:05

Poszukujemy zdolnych i przedsiebiorczych Panow na emeryturze z powiatu klodzkiego,do Zarzadu Fundacji pn. " Sprawni w dzialaniu". Etaty platne po utworzeniu i rejestracji Fundacji. Kontakt: List motywacyjny,CV oraz srednia koperta z adresem zwroptnym i naklejonym znaczkiem na adres:Biuro OZEiR 57-300 Klodzko, ul. Bohaterow Getta nr 1.

zgłoś do moderacji
    • ~promotor33, 2010-03-30 17:53

Poszukujemy siedmiu wspanialych, zdolnych i przedsiebiorczych Panow nauczycieli z powiatu klodzkiego,do Zarzadu Fundacji pn."Porozumienie Pokolen". Etaty platne po utworzeniu i rejestracji Fundacji. Kontakt : List motywacyjny, CV oraz srednia koperta z adresem zwrotnym i naklejonym znaczkiem pocztowym na adres: Biuro OZEiR 57-300 Klodzko, ul. Bohaterow Getta nr 1.

zgłoś do moderacji