Kategorie: Motoryzacja / Poradnik kierowcy
Forum: Porady motoryzacyjne i gadżety (285 postów)
założyciel: WP.PL | moderator: WP.PL | data utworzenia: 2008-03-26 11:20

Temat: Jaki olej (21 postów)
autor: ~Magdalena
~Magdalena
Liczba wpisów: ?
Na forum od: ?
  zaproś do znajomych
 obserwuj profil
 zobacz wizytówkę
2008-04-15 13:45 Temat: (21 postów)

Jaki olej

Jaki olej wybrac od nowego samochodu???

zastanawiam sie nad kilkoma i z tego co powiedziano mi w salonie powinnam wybrac ten najlepszy.Co myslicie o Mobil 1 ESP? podobno jest najlepszy ...czy jak go kupie to mam pewnosc ze mój nowy silnik nie złuzyje sie za szybko ?

odpowiedz
Sortuj według:
  • ~Magdalena, 2008-04-15 13:45
    Jaki olej

Jaki olej wybrac od nowego samochodu???

zastanawiam sie nad kilkoma i z tego co powiedziano mi w salonie powinnam wybrac ten najlepszy.Co myslicie o Mobil 1 ESP? podobno jest najlepszy ...czy jak go kupie to mam pewnosc ze mój nowy silnik nie złuzyje sie za szybko ?

zgłoś do moderacji
    • marzenakaminska23 , 2011-07-11 20:50
      Odp.: Jaki olej

Dwie różne wróżki zapowiedziały mi jednakową datę mojej śmierci.

Przestraszyłam się, spróbowałam przejść test na przepowiedzenie życia

na http://smierc.org

i otrzymałam znów tę datę! ((

Co mam robić? Wierzyć albo nie? Dlaczego wszędzie jest ten sam wynik?

zgłoś do moderacji
    • fanceliny , 2010-04-30 11:59

a VALVOLINE serii max life znacie? to jest olej który jak żaden inny dba o żywotność silnika. szczególnie do tych z przebiegiem powyżej 100 tyś nadaje się doskonale. poczytajcie trochę na forach, to się przekonacie jakie są dobre opinie. używam valvoline 10w40 w swojej almerce i najfajnieszje jest to, że jak na innych silnik lubił wypić olej, to tu trzyma poziom od wymiany do wymiany. no i jeszcze ta praca silnika, zupelnie inny standart.

zgłoś do moderacji
      • mechanik72 , 2011-05-09 12:58

Całkowicie się zgadzam, ja używam QuakerState nie Mobil1 , brak dużego zużycia oleju nawet przy zasilaniu gazem, instalacja super: Lovato Smart.

zgłoś do moderacji
    • ~JAKIOLEJ, 2010-11-21 13:56

WWW.JAKIOLEJ.PL najwiekszy portal o olejach samochodowych , z nami dobierzesz olej do swojego samochodu , wszystkie oleje silnkowe dostępne na polskim rynku , opinie , testy , porady , specyfikacje , forum.

zgłoś do moderacji
    • ~LESZEK, 2008-12-07 21:05

Najlepszy jest kujawski z pierwszego tłoczenia.

zgłoś do moderacji
    • ~marian, 2008-11-08 19:37

witaj każdy producent zaleca naa jakim oleju powinien pracować ważny jest ten symbol 5 w 40 czy 10 w 40 i tego trzeba przestrzegać a co do olei wiem że mobil jest tańszy od kastrola ale dostosój siędo zalecen producenta pozdrowienia i miłej jazdy

zgłoś do moderacji
    • ~Stefan, 2008-10-28 18:08

MILLERS OILS!!! Tylko to - Mobil, Castrol i reszta, przy tym po prostu siada.

zgłoś do moderacji
    • ~nocoments1, 2008-10-23 09:05

proponuje, zebys odwiedził stronkę www.bggas.pl pzdr

zgłoś do moderacji
    • ~gość1242, 2008-10-09 12:43

w takich sprawach najlepiej doradzą Ci fachowcy... osobiscie polecam www.bggas.pl

zgłoś do moderacji
    • ~gosc, 2008-10-08 22:15

jezdziłem na wielu olejach teraz jezdze na elfie i silnik pracuje duzo lepiej

zgłoś do moderacji
    • rafalrad , 2008-09-27 20:50

nie można odpowiedzieć ci fachowo na te pytanie ponieważ nie wiadomo jakim samochodem jeżdzisz.

ważne informacje to czy jest to np. diesel z filtrem cząstek stałych bądż pompowtryskami

jeżeli masz auto świeże to radzę pełny przegląd w serwisie bo stosując olej nie dedykowany do twej jednostki napędowej mozesz sobie tylko zaszkodzić

w samochodach spełniających normę euro 4 niewłaściwy dobór oleju bądź "różowa ropa" może kosztować później kilka tyś.

napisz jaki masz samochód (marka,silnik,rok produkcji)

zgłoś do moderacji
    • eryk sledzik (fejs) **, 2008-09-20 20:23

Dro9ga pani, olej do danego silnika promuje i poleca producent auta, niemniej kiedy zalejesz syntetyk- masz gwarancję jakości- może być mobil 1

zgłoś do moderacji
    • ~kolunio, 2008-09-18 06:46

zależy jakie masz autko i jaka specyfikacje i parametry musi spełniac olei sprawdz w książce a ja bym polecał

Castrol Magnatec do aut niemieckich i japońskich ,a Francuskie do renault ELF , peugot TOTAL QUARTZ

zgłoś do moderacji
    • ~Zenek, 2008-09-17 15:36

Nalej roslinnego durna babo!!!

zgłoś do moderacji
    • ~mati, 2008-09-16 16:47

mobil jest naprawde dobri i nie powienien sie tak szybko nie zluzyje

zgłoś do moderacji
    • Dudii , 2008-09-14 12:10

Według mnie mozesz smiało wybrac Mobil 1. Ja moim autem mykam na Castrolu, ale generalne chodzi o to zeby robic wymianę na czas

zgłoś do moderacji
    • disasta , 2008-07-03 15:31

mobil 1 bedzie jak najbardziej ok

zgłoś do moderacji
    • ~DOMINO, 2008-07-02 16:16

Przede wszystkim jaki olej stosować do danego silnika - decyduje producent samochodu a nie producent oleju. Ponadto olej najlepszy to nie jest olej najdroższy!. Do mojego nowego seata servisant wlał mi Mobil 1 0W/40 i niestety pokrywa zaworów była strasznie zapocona(cala mokra i pokryła się kurzem). Zaprzyjaźniony mechanik ,sprawdził jaki olej potrzebuje ten silnik , pracujący w polskich temperaturach i okazało się , że powinien to być olej o parametrach 10W / 40. Jeżdżę już czwarty rok na tym oleju i jest super. Od wymiany do wymiany nie dolewam nawet 1/2 litra. (15000km)

zgłoś do moderacji
    • ~ŁYSY, 2008-06-29 09:25

NIEMA ZBYTNIEJ RUŻNICY ABYŚ TYLKO W PORĘ ROBIŁ WYMIANE I BĘDZIE DOBRZE

zgłoś do moderacji
    • ~Rafał, 2008-05-15 12:18

ja uważam, że spokojnie możesz użyć tego oleju, ogólnie Mobil1 ma bardzo dobre oleje, więc ze spokojem możesz zalać silniczek tym.

zgłoś do moderacji