Kategorie: Motoryzacja / Poradnik kierowcy
Forum: Porady motoryzacyjne i gadżety (270 postów)
założyciel: WP.PL | moderator: WP.PL | data utworzenia: 2008-03-26 11:20

Temat: Jakie opony na lato? (13 postów)
autor: ~adrian
~adrian
Liczba wpisów: ?
Na forum od: ?
  zaproś do znajomych
 obserwuj profil
 zobacz wizytówkę
2009-03-07 18:38 Temat: (13 postów)

Jakie opony na lato?

Witam,

może ktoś podpowie jakich opon używać latem? Jest kilka przodujących firm w tym temacie na rynku. Ja zastanawiam się nad Goodyearem. To pewniak w tym temacie. Wypuścili teraz nową oponę OptiGrip. No i właśnie czy juz może ktoś ja już kupił i zechce podzielić sie wrażeniami?

odpowiedz
Sortuj według:
  • ~adrian, 2009-03-07 18:38
    Jakie opony na lato?

Witam,

może ktoś podpowie jakich opon używać latem? Jest kilka przodujących firm w tym temacie na rynku. Ja zastanawiam się nad Goodyearem. To pewniak w tym temacie. Wypuścili teraz nową oponę OptiGrip. No i właśnie czy juz może ktoś ja już kupił i zechce podzielić sie wrażeniami?

zgłoś do moderacji
    • ~netcarpl-milo, 2011-07-21 12:19
      Odp.: Jakie opony na lato?

Wybór opon to nie taka prosta sprawa. Wszystko zależy od pojazdu w jakim się będzie je użytkować oraz od tego w jaki sposób wykorzystujemy auto. Jeżeli masz wątpliwości jakie opony założyć w swoim aucie to chętnie doradzany na NetCar.pl

zgłoś do moderacji
    • ~Makir, 2011-03-24 21:00

Ja polecam zerknąć na bloga Andrzeja, spoko gość i sensownie pisze:

http://www.jakie-opony.pl

zgłoś do moderacji
    • ~Harmid, 2011-02-15 09:21

Proponuję się skontaktować z ludźmi z opony1, handlują oponami i wiedzą o nich prawie wszystko więc doskonale doradzą co do czego i na jakie warunki. W dodatku mają teraz fajne promocje na letnie opony :) jakby ktoś nie znał adresu to opony1.pl

zgłoś do moderacji
    • tryntryrynty , 2010-09-29 13:19

Goodyear są bardzo dobre, zobacz też ofertę Michelin i Bridgestone (ta druga firma jest mniej znana, a robi bardzo dobre opony). Zobacz na stronę, którą ktoś już podał, mianowicie 1234opony.pl, mają bardzo atrakcyjne ceny.

zgłoś do moderacji
    • mrsag *, 2010-09-02 13:36

Ja się na tym nie znam za bardzo, więc pozostawiam to specjalistom. Znalazłem kiedyś taką stronę 1234opony.pl i tam kupuję opony, bo mają fajną załogę, która potrafi doradzić zakup albo odradzić, bez naciągania na jakieś drogie rzeczy.

zgłoś do moderacji
    • ~post z innego forum, 2010-08-26 16:43

Żeby kupić dobra oponę trzeba popytać ludzi którzy jeżdzą samochodami i czują je, a nie się nimi przemieszczaja.

Ciekawe dlaczego nikt nie bada jak opony zachowuja sie po 10,20,30 tyś km.

Przecież nie jeżdzimy cały czas na nowych.

Z mojego doświadczenia i rozmów z kolegami kierowcami wynika że to co świetnie wypada w testach jako nówka szybko traci swoje właściwości.

Tak dla przykładu z moich doświadczeń:

Wygrywające testy Goodyeary i Continentale strasznie szybko się szmacą, robią się śliskie i często je trzeba doważać z powodu lichej konstrukcji; często nie wytrzymują polskich dróg deformując się.

Po prostu zamiast inwestować w jakość połączoną z żywotnością cała para w reklamę i pierwsze wrażenie kosztem konstrukcji opony.

Konkurencyjny, skromnie się reklamujący w porównaniu do innych Michelin czy Bridgestone praktycznie nigdy nie wygrywa testów, za to swoje parametry trzyma wyjątkowo długo dzięki zoptymalizowaniu parametrów i doskonałej konstrukcji.

Po kilkunastu tysiącach Goodyeary i Continentale zaczynają wyraźnie tracić swoje parametry a Michelin i Bridgestone nadal świetnie się trzyma. Jak Goodyear i Continental praktycznie jest do wyrzucenia to Michelin i Bridgestone ma przed sobą jeszcze sezon z całkiem niezłymi parametrami.

Przeliczając koszt opony na 100km te najdroższe w zakupie okazują się najtańszymi

GOODYEAR, jak nazwa wskazuje "dobry rok", drugi średniawo, trzeci licho albo wcale.Ciekawe dlaczego Goodyear wchodzi z wielką pompą na rynek z kolejnymi modelami opon o wyrafinowanych nazwach a po sezonie lub dwóch sklepy i hurtownie wyprzedają je w wielkich ilościach poniżej kosztów.

Poza tym jakim cudem dopuszcza się do ruchu w UE Chińsko-Tajwańskie półprodukty OPONOPODOBNE, wręcz niebezpieczne w większości awaryjnych sytuacji na drodze, szczególnie mokrej. To że po 15 tyś się zużyją albo rozlecą o ile nie wystrzelą na trasie to inna sprawa.

Lepiej pytać się i uczyć na błędach innych niż sugerować się testami i reklamą lub po wpływem impulsu typu cena-promocja-wyprzedaż, a pózniej męczyć się 3-4 lata albo dostać kociej mordy jak się okaże, że okazja lub wyprzedaż wyszły drożej od najdroższych opon na rynku kupionych w detaliczniej cenie w serwisie w centrum miasta, bo po sezonie oponki szlag trafił. Można reklamować- ale wiadomo jak jest:).

Niektórzy gumiarze po doświadczeniach, pewnych opon nie chcą sprzedawać, bo nie chca się użerać z reklamacjami.

Szczególnie tyczy się to Matadora, Marangoni, Fuldy, Dębicy Kormorana, różnych innych wynalazków i oczywiście "chińskich"; takie idą przez internet bo tam się klientowi w oczy nie patrzy i klient sam bez namawiania robi z siebie frajera.

Pozatym należy uważać na partie opon, nawet tych znanych marek, gorzej wykonanych z gorszych składników, produkowanych dla sklepów internetonych, to te najczęsciej wystawiane jako superpromocja.

To trochę jak z dobrym producentem wędlin; "Linia stop koniec naszej produkcji, teraz mniej mięsa, dodajemy więcej soli wody i saletry i jedziemy z partią dla Biedronki"

:):):)

zgłoś do moderacji
    • ~ziom, 2010-04-21 13:15

zalezy do ilu chcesz kupic i do jakiej jazdy szybka - spokojna???????? jak jezdzisz b. szybko po zakretach itd polecam CHAMPIRO 328 ciche drogi trzymaja sie jak czolg czy deszcz czy slonce doslowie trzymaja sie drogi jak czolg chamowanie idealne poprostu bajeczka posiadam je i nikt mnie nie namowi na zadne inne opony posiadam 2 gi samochod ktory jezdzi na goodyear i nie maja takiej przyczepnosci chociaz sa dobre goodyear nie mowie ze nie wada opony CHAMPIRO 328 TO NIE NADAJA SIE NA SNIEG CHOCIAZ BY SPADLO 1 CM SNIEGU A BYS NIE MIAL ZMIENIONYCH OPON TO NA OPONACH CHAMPIRO 328 W SNIEGU NIE RUSZYSZ Z MIEJSCA KOSZT 1 CHAMPIRO 328 OKOLO 300 ZL SZTUKA POZDRAWIAM

zgłoś do moderacji
    • ~elektronik, 2009-05-25 20:20

Witam. Ja osobiście polecam BFGOODRICH. Sam obecnie posiadam je teraz i nie mam na co narzekać. Jeśli byś chciał obejrzeć sobie moje opony to wejdź na http://www.oponywysylka.pl/-p-15745.html?osCsid=97e93f18f1084016db383e08802430a1 Przy okazji jeśli ta marka ci się nie spodoba zawsze możesz zamówić inne bo miejsce do zakupy jest fachowe. Miłej jazdy

zgłoś do moderacji
    • ~hans, 2009-03-12 12:22

sluchaj Adrian, latem najlepiej uzywac dobrych opon, takich sprawdzonych. Ja pierwsze slysze o tej oponie GY. Czy musisz koniecznie pchac sie w nowosci? Kup sobie ich sprawdzony model. Pogadaj z goscmi od wulkanizacji. Podpowiedza ktory jest wedlug nich najlepszy dla ciebie. Taki jest moje zdanie, zrobisz jednak jak uwazasz :D

zgłoś do moderacji
    • ~henio, 2009-03-09 11:50

producentów opon w tym momencie jest całe mnóstwo. Wystarczy wejść na ceneo i zobaczyć jaka piękna litania się rozwinie :) No ale wiadomo, że są lepsi i gorsi. Osobiście polecam goodyeara. Mam ich eagle f1 gsd3 205/55/16 w moim focusie. Są one stworzone dla kierowców ze sportowym zacięciem :) Rozważ też tę oponę.

zgłoś do moderacji
    • ~johns, 2009-03-08 13:26

ja jeżdżę na Michelinach i jest wszystko OK. Natomiast co do Goodyeara i ich nowej opony to tak jak piszesz są na pewno w ścisłej czołówce. A ta opona zbiera dobre oceny ekspertów i widziałem pozytywne opinie użytkowników. Jakbym zmieniał opony na pewno wziąłbym ją pod uwagę.

zgłoś do moderacji
    • ~jeremi, 2009-03-07 19:34

nie używałem tej opony ale jeżdżę na innych gumach Goodyeara mianowicie na Exellence. Te polecić mogę bo jeżdżę na nich już dwa lata i wszystko jest z nimi OK. Firmę generalnie polecam ale o OptiGrip nie wiem nic.

zgłoś do moderacji