|
2008-11-27 00:20
Temat: (112 posty)
ROCK - klasykaSą takie chwile w naszym życiu.kiedy ma się ochotę powspominać...są takie grupy muzyczne i takie utwory,do których wracamy pamięcią z pewnym rozrzewnieniem i przysłowiową łezką w oku. I mnie dość często,i wprost proporcjonalnie do miary przeżytych lat,również dopada ta "choroba". Wyznam Wam szczerze,że za zbyt ostrą i taką bardzo ciężką muzyką rockową wcale aż tak bardzo nie przepadam...zawsze wolałam łagodniejsze i spokojniejsze "tony".Niemniej jednak i w tym gatunku muzycznym mam również swoje tzw."perełki" i związane z nimi wspomnienia - są to wspomnienia niemalże z dzieciństwa i bardzo wczesnej młodości,a wymienionych poniżej utworów słuchali kiedyś również moi rodzice...może właśnie dlatego są dla mnie takie ważne,piękne i obdarzone sentymentem... |

Są takie chwile w naszym życiu.kiedy ma się ochotę powspominać...są takie grupy muzyczne i takie utwory,do których wracamy pamięcią z pewnym rozrzewnieniem i przysłowiową łezką w oku.
I mnie dość często,i wprost proporcjonalnie do miary przeżytych lat,również dopada ta "choroba".
Wyznam Wam szczerze,że za zbyt ostrą i taką bardzo ciężką muzyką rockową wcale aż tak bardzo nie przepadam...zawsze wolałam łagodniejsze i spokojniejsze "tony".Niemniej jednak i w tym gatunku muzycznym mam również swoje tzw."perełki" i związane z nimi wspomnienia - są to wspomnienia niemalże z dzieciństwa i bardzo wczesnej młodości,a wymienionych poniżej utworów słuchali kiedyś również moi rodzice...może właśnie dlatego są dla mnie takie ważne,piękne i obdarzone sentymentem...
Ja zawsze wracam do QUEENu i Gun's'n'Roses - królowie dobrego rocka! tylko szkoda że ściąganie ich muzyki na iTunes takie drogie...polecam filmiki -
http://www.youtube.com/watch?v=-57pSjBmBUA&feature=youtu.be
A ja mam taki problem, że ostatnio słyszałem w klubie starą piosenkę. No dobra byłem po kilku piwach :) Była zarąbista, ale zapomniałem słów. Był tam taki fragment: "kiedyś skończy się zima". Pomocy.
Tak sobie przegladam i pomyslalem ze brak mi tu czegos.A mianowicie klasykow symfonicznego rocka.To moze pare propozycji:
Emerson Lake &Palmer -Lucky Man-
Pink Floyd-The Great Gig In The Sky-
Pink Floyd-Wish You Were Here-
Genesis-Seven Stones-
Genesis-Afterglow-
Yes-Wondrous Stories-
Yes-To Be Over-
King Crimson-Epitaph-
King Crimson-Starless-
Wszelkimi sposobami ocalic od zapomnienia!
Ocalic od zapomnienia,czesc 2.
Jethro Tull-Thick As A Brick-
Caravan-wszystko.
Emerson Lake And Plamer-Still You Turn Me On--
King Crimson-In The Wake Of Poseidon--
Procol Harum--Repent Walpurgis--;Grand Hotel--;Fires[which burn brightly]
Moody Blues--Watching And Waiting--;Tuesday Afternoon--
Widzę, że mamy podobny gust muzyczny - ja też lubię tego typu rock. Wszystkie utwory, które wymieniłaś poniżej są mi w jakiś sposób bliskie. Może oprócz tych, które śpiewa "Metallica", bo za mało znam ten zespół - stał się popularny, kiedy już nie byłam bardzo młoda...
a Scorpions? do dziś są niesamowici, gdy się słucha (nie podam tytułów, angielski kiepski)
Pewnie, że fajnie. A to wszystko na przekór temu, że ktoś usilnie próbuje to zmienić...
Oj,też się bardzo cieszę,że to forum żyje:-).
Jutro postaram się wszystkim Wam tutaj odpowiedzieć.Pozdrawiam cieplutko.
Ostatnio jestem właśnie na etapie uwielbienia dla Scorpionsów, które wróciło mi po latach z ogromną siłą... Moje propozycje: "White dove", "When the smoke is going down", "Wind of change" (chyba I miejsce),
"Send me an angel", "A moment in a milion years", "What you give you get back"... Teraz też mam słuchawki na uszach nastawione na maxa... Cudowna przyjemność, polecam... :))
o tak, scorpions są niesamowici, już sobie skopiowałem tytuły i odsłucham w You Tube, dzięki,
To chyba nie rock, ale pewnie się powtórzę, bo coś czuję że pisałem o nim: Richard Clayderman, już dawno temu miałem okazję go posłuchać, ale znów odświeżyłem utwory, muzyka niesamowicie relaksuje i pobudza wyobraźnię, gdy sie zamyka oczy.
Również życzę Ci wszystkiego Naj..., nie tylko na okres Świąt, ale także cały 2010 Rok...
Dorotko,zdążyłam zauważyć,ku mojej ogromnej radości,że podobne gusta i poglądy mamy nie tylko w tej kwestii.
Jeśli chodzi o "Metallicę",grupa powstała w 1981 roku i rzeczywiście,w porównaniu z innymi przeze mnie wymienionymi, jest stosunkowo młodym zespołem,zaś wspomniany utwór pochodzi, zdaje się, gdzieś z roku'91-to ja też już przecież w tym czasie nie byłam "małolatą",tylko jakoś tak starałam się zawsze iść z "duchem czasu"...:-)))
Pozdrawiam serdecznie.