... czyli osoby, które wiele zrobiły dla Polski i Polaków...
odpowiedz
Chciałbym do tej listy dopisać jeszcz twórców 7 Eskadry Myśliwskiej im. Tadeusza Kościuszki, Amerykanów: Cedric Era ld Fauntleroy lub Cedric Erald Faunt le Roy i Merian Caldwell Cooper. (w okresie IIWŚ dywizjon 303). Bohaterowie Wojny Polsko-Ukraińskiej i Polsko-Radzieckiej 1919-1920, pozbawieni tytułu bohatera przez PRL.
odpowiedz
Witam nową osobę na forum i dziękuję za trafne sugestie... O polskich lotnikach myślałam już wcześniej, ale nie miałam jeszcze czasu zrealizować swojego zamiaru. Może zrobię to wkrótce...
A Ty nie chciałbyś napisać coś więcej na temat bohaterów z lat 1919-1920? Chętnie poczytam... i z pewnością nie tylko ja.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że jeszcze tu zajrzysz... :)
odpowiedz
W miarę możliwości, bardzo chętnie. A ten temat mi się nasunął, bo akurat jestem w trakcie lektury książki Lynne Olson i Stanley'a Cloud'a "Sprawa Honoru; Dywizjon 303 Kościuszkowski; Zapomniani Bohaterowie II Wojny Światowej". Polecam, bardzo dobra pozycja. M.in. jest dużo na temat zbrodni katyśkiej, zdrady USA i GB wobec Polski w sprawie niepodległości po działaniach wojennych, zakłamaniach i fałszerstw prosto w oczy najwierniejszym sojusznikom aliantów.
odpowiedz
Naród, który nie szanuje swej przeszłości, nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości. Józef Klemens Piłsudski.
odpowiedz
Papież też podobnie mówił:)
odpowiedz
...i jeszcze mówił : ,,Wy mi nie stawiajcie pomników, wy mnie słuchajcie''
odpowiedz
A tu jak na załączonym obrazku: Pomniki stawiają, a to co mówił - nie słuchają
odpowiedz
Pomniki się zmieniają ...tylko cokoły zostają :)))
odpowiedz
Ale są też tacy, którym i cokoły przeszkadzają:)
odpowiedz
No też są tacy :) widocznie ludzi już jest za duzo :))
odpowiedz
I tych do stawiania na cokołach też. Poprzeczka pomnikowania został bardzo mocno obniżona...
odpowiedz
,,Wy mi nie stawiajcie pomników....znasz to.
odpowiedz
Tak... Smutne, że pomniki stawiają, a słowa przestrogi w dupie mają...
odpowiedz
:) no, no jak rymujesz to znaczy, że dobrze się czujesz :)
odpowiedz
To tak czasami się trafia:)))
odpowiedz

A kaczki już wiosłują do nas :)))
odpowiedz
Powstanie klanu chyba nie grozi:)))
odpowiedz
Guru jeździ po terenach górskich i watażkuje to nie wiadomo :)
odpowiedz
Ale to by się musiał rozmnożyć. A z jego podejściem to raczej w białych okularach ciemno widzę:)))
odpowiedz
teraz bedzie wszystkich skracał o głowę.
odpowiedz