Zdzisław Pękalski, bieszczadzki artysta o rozlicznych zainteresowaniach tworzy już od ponad czterdziestu lat. Urodził się w 1941 roku we Lwowie. Dzieciństwo spędził w Przemyślu. Swoje zainteresowania plastyczne rozwijał w Studium Nauczycielskim w Rzeszowie oraz na studiach wyższych w Instytucie Wychowania Artystycznego na UMCS w Lublinie. Od 1963 roku zamieszkuje w Hoczwi, gdzie do niedawna pracował jako nauczyciel w miejscowej szkole. Od 1995 roku prowadził zajęcia z rzeźby w Małopolskim Uniwersytecie Ludowym we Wzdowie. Pasjonuje go również kolekcjonerstwo, etnografia i archeologia. W latach siedemdziesiątych założył Izbę Regionalną w Hoczwi, gdzie pełni rolę kustosza, konserwatora i przewodnika. Jest także współzałożycielem Bieszczadzkiej Grupy Twórców Kultury działającej od 1978 roku. Uprawia malarstwo, rzeźbę, grafikę, poezję. Zafascynowany Bieszczadami od początku swojego pobytu w Hoczwi. Swoje prace wystawiał na kilkudziesięciu wystawach indywidualnych i zbiorowych w kraju i za granicą, od kilku lat m.in. na corocznej wystawie Bieszczadzkich Twórców Kultury w synagodze w Lesku. Od czterech lat prowadzi w Hoczwi autorską galerię sztuki.
odpowiedz
A co to za święty z kluczem? Apostoł Piotr?
odpowiedz
No a kto ma klucze do nieba :))
odpowiedz
No pomyślałem, że musi to być św. Piotr. Zgadłem?
odpowiedz
Oczywiście, że zgadłeś :) przecież nie Charon :)
odpowiedz
A czemu by nie Charon? Obie legendy/alegorie/bajki/mity mi się podobają... nawet grecka bardziej
odpowiedz
Ale od razu jak by się dostać na Pola elizejskie ?
odpowiedz
W tym wypadku jednak właśnie "przedostać" się... ale co tam dostawać się? Jedziesz do Paryża i masz - Place de la Concorde, Tour Eiffel, a pomiędzy nimi te właśnie Champs Elysées, czyli pola elizejskie:))
odpowiedz
No przedostać :) z obolem w ...pysku :))
odpowiedz
A rubla nie starczy?:)
odpowiedz
:( za słaby :(
odpowiedz
To nie pojadę:))
odpowiedz
Kiedyś pojedziesz napewno.
odpowiedz
To drogo:))
odpowiedz
U nas benzyna tak drozeje, że nigdzie nie....pojedziemy :)))
odpowiedz
Będziemy żyli:)) Z drugiej strony Charon wiosłami pracuje i benzyny nie potrzebuje.
odpowiedz
To nie wiesz, że Charon też wprowadził nowoczesność ? Od kiedy Styks się poszerzył (od lania wody przez radzących) wprowadził łodzie motorowe :)
odpowiedz
A to ciekawa nowoczesność:))) A dlaczego lali wodę ci radzący?
odpowiedz
Rządzących miało być :)
odpowiedz
No tak, maleńki błądzik... A ja głowę sobie łamię, namyślam się, kto komu radzą i jeszcze rprzy tym wodę leją:)))
odpowiedz