Cerkiew greckokatolicka pw. św. Wielkiego Męczennika Dymitra (ob. parafialny kościół rzymskokatolicki) w Czarnej.
Czarna to obecnie duża, bieszczadzka wieś na trasie wielkiej obwodnicy. Lokowana przez A. Wyderkę w roku 1505 na prawie wołoskim, na surowym korzeniu. W latach 1944-1951 Czarna należała do ZSRR. Po powrocie w granice Polski ludność wysiedlono w głąb Ukrainy a w Czarnej osiedli wygnańcy z Sokalszczyzny, którzy przybyli tu wraz z księdzem Edwardem Godlewiczem z Waręża. Głównie dzięki nim ocalała cerkiew, która od roku 1951 pełni funkcję kościoła rzymskokatolickiego pw. Podwyższenia Krzyża Świętego.
odpowiedz

Wewnątrz niekompletny, oryginalny ikonostas z 1882 roku. Jedynie XVII-wieczne carskie wrota znajdują się obecnie w MBL w Sanoku oraz feretron (XIXw) i figura MB (XIXw) w muzeum w Łańcucie. W roku 1967 w czasie prac remontowych część ikonostasu została przesunięta na tylna ścianę nawy głównej, poza ołtarz.
odpowiedz
A czy to normalnie w kościele rzymskokatolickim mieć ikonostas?
odpowiedz
No nie wiem, nie widziałem tego nigdy.
odpowiedz
Bóg jest jeden i nasz Papież chciał zjednoczenia wszystkich religii chrześcijańskich.
odpowiedz
Mówiąc "nasz" to Jana Pawła miałeś na myśli?
odpowiedz
To zawsze Go popierałem... ale takie coś już było wymyślone w XIX wieku. Był taki "guru", co usiłował zjednoczyć wszystkie religie, w rezultacie założył nową.
odpowiedz
O jakim guru myślisz ?
odpowiedz
Nie pamiątam, jak na imią ma. Istnieje taka najmłodsza na świecie religia. Tam jakiś abu czy bubu... no nie pamiętam... Może Ty wiesz?
odpowiedz
To Bahaizm....Wiara Bahá’í jest ogólnoświatową religią, a jej celem jest zjednoczenie wszystkich ras i ludów w jednej powszechnej Sprawie i jednej wspólnej Wierze. :)))
odpowiedz
No pewnie, że bahaizm... zapomniałem tę cholerę jak się nazywa...:)))
odpowiedz
Niedawno czytałem taką książkę o tej religii a teraz mam o innej ,,Bhagavad-Gita....Taką jaką jest''
odpowiedz
To Ci krisznaici, ci obłąkani trawożercy sprzedali? :)))
odpowiedz
Jeszcze nie zgłębiałem tej ,,materii'' :)))
odpowiedz
Ale kupiłeś wszystko jedno? Chyba drogo zapłaciłeś, nie? U nas też chodzą wszystkim proponują swoje "ewangelie"... ale jak proponujesz nową religią, to proponuj ją gratis, ot tak prosto, żeby ludzie brali swobodnie bez ograniczeń... To przepraszam jak Polskie centrum kultury w Moskwie proponują uczyć się polskiego języka za 210 euro pół roku. A takich ma być dwa lata. Ja chciałem po prostu egzamin zdać, by mieć jakiś dyplom czy tam inny jakiś dokument "legitymujący" moją znajomość polkiego, bym mógł spokojnie tłumaczem pracować (często dokumenty żądają, a ich nie mam), a mi powiedziano że mam nawet jak dobrze po polsku gadam i rozumiem wszystko jedno zapłacić chociażby 210 euro, jakbym się uczył 6 miesięcy, i wtedy mam prawo do zdawania egzaminu. A tam wszystko im jedno już czy znam język... przecież zapłaciłem... Dobrze powiedziałem wy tu państwo kasą zarabiacie... bo polskiego tak wszystko jedno nie bądziecie propagowali a jakieś piniążki dostaniecie. Kto tak robi, a? Toż ja za te 210 euro sobie mogę (i nawet taniej) kupić po prostu dyplom w innym miejscu. Francuzi dlaczegoś bezpłatnie uczą swego jązyka w swoim centrum i egzaminy się u nich zdaje też bezpłatnie. Hiszpanie nawet prawie nie biorą pieniędzy za naukę swego języka, i nawet tam baskijskiego, katalońskiego i innych języków w których rozmawiają na pówyspie Iberyjskim. To czemu Polacy biorą. Ja nie bądę płacił za to co i tak mam... Możesz mi to postępowanie wytłumaczyć?
odpowiedz
Co mam tłumaczyć...na głupotę nie ma rady...pazerny ten nasz słowiański naród...chce siebie nawzajem wyzyskiwać , niewolić pod okupację brać :))) Pieniądz widocznie ich bogiem.
odpowiedz
Dokładnie tak i powiedziałem, że nie ma rady jak wygłupiacie się panowie od nauki polskiego. Wiesz, obrazili się tak.... "Jeżeli pan przyszedł z nas drwić, to proszę nie dokuczać, gdyż zajmujemy się poważnymi sprawami."... Tacy są Polacy w Moskwie:)))
odpowiedz