Kategorie: Społeczności / Między nami
Forum: Przyjaźń (261 postów)
założyciel: justine1980 | moderator: justine1980  | data utworzenia: 2008-08-14 07:09

Temat: Przyjaźń damsko - męska (49 postów)
autor: Natan
Liczba wpisów:
71
*
Na forum od: 2008-09-21
  zobacz wizytówkę
2009-07-25 23:16

Odp.: Przyjaźń damsko - męska

Osobiście nie sądzę, że przyjaźń między kobietą a mężczyzną jest uwarunkowana orientacją, chociaż chyba faktycznie w niektórych przypadkach może to pomagać.

odpowiedz
Sortuj według:
  • Natan *, 2008-11-02 22:17
    Przyjaźń damsko - męska

Co powiecie o przyjaźni damsko - męskiej? Stereotypem jest że albo nie istnieje, ale musi przerodzić się w coś więcej. Ja jednak twierdzę inaczej, bo mam parę przyjaciółek i wiem że nic z nich więcej nie będzie. :) Więcej nawet powiem! Myślę że nieraz taka przyjaźń jest bardziej możliwa niż taka pomiędzy tą samą płcią. Dużo trudniej facetowi znaleźć przyjaciela, niż przyjaciółkę i chyba przyznacie mi rację. :-]

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-12-07 10:52
      Więc moje życie wkońcu się odmieniło!

Wygrałem dość sporą kasę i wreszcie mogę spełnić swoje marzenie! Sekret tkwi w google, wpisz: "oszukaj ruletkę gra progresywna" i zobacz szczegóły :)

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-12-05 20:03

Wygrałem dość sporą kasę i wreszcie mogę spełnić swoje marzenie! Sekret tkwi w google, wpisz: "oszukaj ruletkę gra progresywna" i zobacz szczegóły :)

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-12-04 10:50

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-12-02 14:52

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-11-29 16:37

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-11-28 09:39

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-11-20 09:20

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-11-19 15:50

zgłoś do moderacji
    • semi36 , 2009-07-26 12:25

Jak najbardziej z mojego punktu widzenia i doświadczenia mam przyjaciół męskich kilku,a przyjażn juz się 10 lat trwania.Ważne jasno przed samym sobą postawić granice już na początku.

Pozdrawiam Semi

zgłoś do moderacji
    • 12ty_koralik ****, 2009-02-26 19:17

Myślę, że taka przyjaźń jest możliwa,.... ALE. Ale jest skutkiem "innego" uczucia jednej ze stron, albo obydwu, jakie lączyło ich wcześniej. Bywa, że mężczyzna (bądź kobieta) kocha, ale uczucie nie jest odwzajemnione w stopniu "miłość. I zeby nie stracić kochanej osoby, przeradza się w przyjaźń. Nie dotyczy to jednak osób o odmiennych preferencjach. W tym przypadku przyjaźń kobieta- mężczyzna jest "czysta", bo pozbawiona wątków erotycznych. ps. mojego doświadczenia wynika(jestem kobietą), że przyjaźń z mężczyzną jest najtrwalsza.

zgłoś do moderacji
    • ka.rolka.1988 *, 2008-12-07 07:42

w moim otoczeniu jest to obce... bo albo jest gej lub lezbijka i wtedy jest tak jak piszesz... ale w innych sytuacjach zawsze dochodzi do czegos wiecej, z reszta zeby stworzyc zwiazek na dluzej warto nie dosc ze sie kochac to jeszcze sie rozumiec, wspierac i byc przyjaciolmi:)

zgłoś do moderacji
    • aniulka5 **, 2009-06-23 12:37

a ja nie przyznam Ci racji... zwłaszcza w kwestii, że facetowi dużo trudniej znależć przyjaciela... to mężczyżni raczej kojarzą mi się z bezinteresowną przyjażnią...taka, która po prostu istnieje...z kobetami jest różnie..tu duzo trudniej mówić o przyjażni... a jeśli chodzi o kobietę i mężczyznę...to zależy kto co rozumie pod pojęciem przyjażń...ale w moim pojęciu o przyjazni jest to niemożliwe...

zgłoś do moderacji
    • dorape *****, 2008-12-31 19:56

Trudno mi przyznać Ci rację, bo nie jestem facetem. Jednak myślę, że niczego nie można uogólniać. Moje własne doświadczenie pokazuje, że łatwiej mi znaleźć przyjaciela niż przyjaciółkę, ale z drugiej strony znam kilka przykładów wspaniałej męskiej przyjaźni i damskiej również. Jednak mnie to nie jest dane, tzn. żadnej ze swoich koleżanek nie uważam w tej chwili za przyjaciółkę. Powiem jeszcze, że mogę raczej bardziej liczyć na facetów... I nie przeszkadza nikomu, że od dawna jestem mężątką, bo mamy do siebie zaufanie, a przyjaciel potrzebny jest każdemu, w małżeństwie również. Pozdrawiam ;)

zgłoś do moderacji
    • Ines *****, 2008-12-06 23:39

Taka przyjazn jest nie tylko mozliwa, ale przede wszystkim jest.! Demonizowanie roznic plci w przypadku przyjazni, nie ma sensu. Moze nie jest ona tak czesto spotykana jak przyjazn pomiedzy przedstawicielami tej samej plci, ale zawsze.... Pozdrawiam

zgłoś do moderacji
      • guest *****, 2008-12-07 01:32

Niemniej jednak, jeśli już jest, to myślę, że jest czymś bardzo wartościowym:)

zgłoś do moderacji
      • Natan *, 2008-12-07 13:44

A ja się nie zgodzę, że taka przyjaźń jest żadziej spotykana niż taka pomiędzy tymi samymi płciami. :) Ja akurat mogę być tego przykładem. ;-)

zgłoś do moderacji
        • guest *****, 2008-12-07 15:10

Wiesz, są mężczyźni, którzy mają specyficzną łatwość wchodzenia w bliskie relacje przyjacielskie z kobietami. Mam takiego przyjaciela. On twierdzi, że to dzięki temu, że miał starsze siostry i przez to czuje się swobodnie wśród kobiet, nie udaje, jest autentyczny, nie kryje męskiej wrażliwości.

Być może u Ciebie ten mechanizm jest podobny?

W każdym razie mój przyjaciel ma inny problem, to kobiety chcą z nim wchodzić w związek, on się czasem godzi i... trwa to około tygodnia. A potem nie ma związku, a do przyjaźni jakoś już ciężko wrócić.

zgłoś do moderacji