...,,Nadzieja to pożyczka, której udziela nam szczęście.'' [ Antoine de Rivarol ]
...,,Nadzieja ma skrzydła, przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów, która nigdy nie ustaje, a jej najsłodsze dźwięki słychać nawet podczas wichury.'' [Emily Dickinson ]
...te dwa aforyzmy oddają najlepiej istotę nadziei...nadziei czyli uczuciowej wiary w coś, co zakończy się powodzeniem...nawet nie próbowałbym wymyślać czegoś równie pięknego i mądrego...
Wygrałem dość sporą kasę i wreszcie mogę spełnić swoje marzenie! Sekret tkwi w google, wpisz: "oszukaj ruletkę gra progresywna" i zobacz szczegóły :)
Wygrałem dość sporą kasę i wreszcie mogę spełnić swoje marzenie! Sekret tkwi w google, wpisz: "oszukaj ruletkę gra progresywna" i zobacz szczegóły :)
Nadzieja jest motorem do dzialania, pozwala nie poddawac sie chocby nie wiem co sie dzialo:)
...dokładnie...ja też w krytycznych sytuacjach mówię...nie ma rzeczy niemożliwych....
Jedynka zawsze będzie nieco większa od zera. Czy to jednak znaczy, że mając zero (czyli nic) masz coś wogóle?
E tam. Wolę tą "jedynkę". I pod warunkiem , że nie będzie ona "pożyczona".
Ale jeśli to tylko pożyczka, którą trzeba oddać komuś, kto nam ją wciskatylko po to, żeby później ją odebrać (jak to pożyczkę), to wolę rozdzielić szczęście od nadzieji.
Nie chcę od szczęścia takich pożyczek, które mogą nie przynieść efektu.
Albo szczęście daje nam nadzieję w postaci zadatku, albo niech sobie wsadzi ją w 4-litery.
...nie zawsze zabiera to co daje...szczęście jest dobrem...zazwyczaj umarza nam te ,,długi''....:)
I dlatego właśnie, wracając to mojej pierwotnej tezy, uważam, że Antoine de Rivarol odstawił z tym "pożyczaniem" niesamowitą gafę.
Z drugiej strony, co mógł napisać facet, który twierdził, iż język francuski jest wielce uniwersalny (tylko dlaczego wciąż posługujemy się angielskim?). Co mógł napisać facet krytykujący francuską rewolucję?
...nie uważam, żeby to miało coś do rzeczy...mądrości rodzą się w każdym z nas...niezależnie od pochodzenia, wykształcenia, wyznania, pozycji społecznej czy dóbr materialnych...:)
"Pożyczka to szczęście, które daje nam nadzieję" - zgadnij, czyje to?
No, skojarzenie bardzo trafne :))
A na Rammstein było zajebiście :)))))))))))))))))))))))))))
...a TY, TY bobasku !!!...;P
...wiedziałem, że to powiesz....prędzej czy później !!!!!!!....;P
Grali, grali. Ale to nie "bang-bang" tylko "feuer frei"...;))))