Kategorie: Zwierzęta i przyroda / Świat przyrody
Forum: KRAJOBRAZY,KWIATY I DRZEWA (22095 postów)
założyciel: kogito | moderator: kogito  , Krzysztof 57dorapeNouredine | data utworzenia: 2009-07-05 18:19

Temat: kwiaty w moim wydaniu (171 postów)
autor: guest
Liczba wpisów:
3774
*
Na forum od: 2009-06-06
  zobacz wizytówkę
2010-03-04 21:27

Odp.: kwiaty w moim wydaniu

Roślina, o której piszesz to prawdopodobnie amarylis. Jest rośliną cebulową, a chyba największe kwiaty z roślin uprawianych w domu. Lubi stanowisko dobrze oświetlone jednak niezby ciepłe. Kwiat utrzymuje się przez kilka tygodni. Po przekwitnięciu nie należy dopuścić do tego aby wytworzyły się nasiona bo bardzo osłabią cebulę. Najlepiej ściąć. Po kwitnieniu, co 2 tygodnie, należy podlewać roślinę nawozem do kwiatów kwitnących aby wzmocnić cebulę.

A z Twojego bzyczenia nie będzie nic, za to gdybyś mówiła do tego kwiatka byłby większy pożytek. Wierz mi - kwiaty to lubią.

odpowiedz
Sortuj według:
  • guest *****, 2010-02-28 13:26
    kwiaty w moim wydaniu

Na kwiatkach w ogóle się nie znam. Gdybym posiadała własnego, to pewnie szybko bym go zaniedbała.

Jednak nawet ja mam porywy serca, z nutką heroizmu. A może to wiosna tak na mnie podziałała?

Jeden z kwiatów mamy pięknie kwitnie. Wysokie kwiaty o czerwonych kielichach -oczywiście nie znam ich nazwy. Pręciki aż zwieszały się od pyłku, aż im ciężko było.

Pobiegłam zatem po pędzelek i zaczęłam ten pyłek przenosić na słupki. Oczywiście bzycząc przy tym jak pszczoła.

Ciekawe co z tego będzie? ;)

zgłoś do moderacji