wiem ze w tancu trzeba byc dobrze rozciagnietym, (jestem osoba ktora nie ma zbytnich problemow ale nie wiem jak cwiczyc zeby rozszerzyc swoje umiejetnosci) znacie jakies dobre cwiczenia tez interesuja mnie podstawy tanca klasycznego
Ja bym poleciła jakieś zajęcia, gdzie nauczysz się podstaw, a później będziesz mogła się sama rozwijac w domku. Jednak jeśli nie masz możliwości to polecam to forum:
http://www.balet.pl/forum_balet/index.php
Na pewno znajdziesz tam dużo wiadomości na temat podstaw tańca klasycznego - trzeba tylko poszperac, oraz może znajdą się również jakieś cwiczonka rozciągające :-)
PS. Jeszcze jeśli chodzi o roziąganie - może spróbuj Jogi? Zmierza ona do oczyszczenia umysłu, ale wydaje mi się, że razem w parze idzie również dobre rozciągnięcie. Poza tym pamiętaj - rozciągnięcie to nie wszystko. Dlatego cwicz równiez wzmacnianie mięści - bo co z tego, że podniesiesz nogę wysoko wysoko, jak jej nie utrzymasz? :-)
Pozdrawiam!
ja i kurs tanca? na tym ... juz nie powiem dalej. owszem chodze na kurs tanca ale o cwiczeniach to chyba tam nie wiedza...
ściągnij sobie z internetu New York City Ballet workout 1 i 2, workouty te łączą ze sobą ćwiczenia rozciągające z podstawami klasyki...
guest, kursy tańca raczej polegają na rekreacyjnym nauczaniu ludzi niezwiązanych z tańcem, bo jeśli ktoś chce bardziej wyczynowo tańczyć coś no to musi więcej pieniędzy władować w lepsze zajęcia. ja polecam jakieś warsztaty z jazzu albo hiphopu tam zawsze są prowadzone rozgrzewki z rozciąganiem.
Zainteresuj się trochę barre au sol ;) Powinno pomóc