Kategorie: Styl życia / Kobieta
Forum: Czas wolny (2663 posty)
założyciel: WP.PL | moderator: WP.PL | data utworzenia: 2008-03-18 14:43

Temat: wolontariat (11 postów)
autor: sensitive
Liczba wpisów:
1
Na forum od: 2008-11-29
  zobacz wizytówkę
2008-11-29 15:30 Temat: (11 postów)

wolontariat

kobiety wiekszosc czasu poswiecaja pracy, bliskim, urodzie, relaksowi, zakupom, zarzadzaniu gospodarstwem domowym:) - czy w tym wszystkim mozna znalezc miejsce na wolontariat? kobiety sa z reguly altruistyczne, ale jak to jest z poswiecaniem sie dla obcych ludzi? moja znajoma w pomaganiu innym odznalazla sens zycia - a Wy? czy to ma dla was znaczenie? robicie cos?

odpowiedz
Sortuj według:
  • sensitive , 2008-11-29 15:30
    wolontariat

kobiety wiekszosc czasu poswiecaja pracy, bliskim, urodzie, relaksowi, zakupom, zarzadzaniu gospodarstwem domowym:) - czy w tym wszystkim mozna znalezc miejsce na wolontariat? kobiety sa z reguly altruistyczne, ale jak to jest z poswiecaniem sie dla obcych ludzi? moja znajoma w pomaganiu innym odznalazla sens zycia - a Wy? czy to ma dla was znaczenie? robicie cos?

zgłoś do moderacji
    • guest *****, 2008-11-29 15:47
      Odp.: wolontariat

Oczywiście, ale nie wiem kim jesteś ani w jakim celu pytasz.

Zastanawia mnie także, czy jesteś kobietą czy mężczyzną, bo Twój sposób widzenia kobiet jest dość stereotypowy i nie zgadzam się z nim...

zgłoś do moderacji
      • ~sensitive, 2008-11-29 17:49

jestem kobieta:) stwierdzenie mialo byc nieco prowokacyjne, bo jak spojrzysz na glowne tematy, to koncentruja sie wlasnie na tych obszarach - tak jakby kobiety niczym innym sie nie interesowaly. pytam, bo zblizaja sie swieta - a to dosc wyjatkowy okres w roku, gdzie mysli sie o tych, ktorzy sa samotni, potrzebuja pomocy, wsparcia a czasem po prostu dobrego slowa. pytam bo nie wiem, czy nie pomagamy wlasnie od swieta (doslownie i w przenosni), a na co dzien nie dostrzegamy tego, co dzieje sie dookola...

zgłoś do moderacji
        • guest *****, 2008-11-29 17:58

Ja Ci powiem, że pomagam stale, ale znalazłam taką formę wolontariatu, którą da się pogodzić z nawałem innych obowiązków.

Ponadto, tematy na forum wcale nie są takie jednostronne.Osobiście nie czytam prasy kobiecej, więc nie wiem co się tam ostatnio lansuje, ale kobiety mają dość szerokie horyzonty. W ogóle kobiety znacznie chętniej się rozwijają niż mężczyźni.

Co do tego, jakie refleksje potrafią mieć kobiety, zapraszam na którekolwiek z forów, które widnieją w moich ulubionych w profilu.

Sama dość często się tam wypowiadam, po przejrzeniu zorientujesz się także, że zestaw użytkowników jest dość stały (choć tworzymy grupę jak najbardziej otwartą). Większość stanowią żeńskie nicki i to jest budujące:)

zgłoś do moderacji
          • kasia-cisak , 2009-06-09 17:05

obronmy pola mokotowskie przed zabudowaniem! pikieta przeciwko tym planom odbedzie sie 18 czerwca pod ratuszem. zapraszam tu wiecej szczegolow:http://naspolke.pl/ogloszenia/widok/231

zgłoś do moderacji
          • kasia-cisak , 2009-06-09 17:07

obronmy pola mokotowskie przed zabudowaniem! pikieta przeciwko tym planom odbedzie sie 18 czerwca pod ratuszem. zapraszam tu wiecej szczegolow:http://naspolke.pl/ogloszenia/widok/231

zgłoś do moderacji
          • kogito *****, 2009-12-18 18:56

Miłe panie nie ma co ,,gloryfikować'' żeńskiej grupy. Kobiety częściej się kłócą i są bardziej zawistne wobec siebie. Tak wskazują sondaże co nie znaczy, że to jest stereotypem. Na forach jest dyskusja i wymiana zdań i stwierdzenia, że mężczyźni się nie rozwijają jest błędne....może się nie chwalą.

zgłoś do moderacji
    • basiacop , 2008-12-04 16:12

Niedawno czytałam coś we Wproście, że ludzie z reguły przypominają sobie o pomaganiu bliźnim w czasie świąt. A pamiętacie tę największą powódź w Polsce? Nie pamiętam, który to był rok, ale pomoc Polaków była dużo. Pamiętam też, że chyba 2 lata temu znowu była powódź i już pomocy takiej nie było. :( Tak to jeste, niestety...

zgłoś do moderacji
    • Ines *****, 2008-12-03 03:47

A czy Ty pomagasz? Pytam tak jak i Ty nas. Ja sama pracuje jako wolontariuszka w szpitalu, na oddziale dzieciecym. Robie to tylko raz w tygodniu, w inne dni zmieniaja mnie kolezanki. Poniewaz nie jestem pielegniarka , moj wolontariat nie ma nic wspolnego z leczeniem , moze troche ze strony psychologicznej, ale przede wszystkim jestem tlumaczem pomiedzy dziecmi i ich rodzicami , a obsluga szpitala. Pozdrawiam

zgłoś do moderacji
    • ~kolorka, 2008-11-30 19:22

ja pracuje w ngo, wiec pomoc to moja praca. mimo to, znajduje czas by pomagac rowniez poza godzinami pracy - wlaczam sie w organizowanie srodkow potrzebnych do modernizacji swietlicy blisko mojego osiedla. pomaganie mnie uszczesliwia :)

zgłoś do moderacji
    • ahaps , 2008-11-30 15:48

Ja przyznam się bez bicia, że moje pomaganie obcym ludziom polega głównie na dawaniu pieniędzy, choć raczej sprawdzonym organizacjom niż np. żebrującym ludziom. Chociaż to nie sprawia praktycznie żadnej satysfakcji. Kiedyś, jak miałam więcej czasu, dawałam przez pół roku korepetycje z języka angielskiego. Mój uczeń był w rodzinie zastępczej i praktycznie z każdego przdmiotu miał problemy, więc pomagałam mu też np. w j. polskim. Taki wolontariat sprawiał duuuużo radości i satysfakcji, jednak teraz wiem, że nie miałabym tyle czasu co wcześniej by to kontynuować, a nie chciałabym robić to na przysłowiową "połowę gwizdka". :(

zgłoś do moderacji