Co nam przyniesie ten przyszły czas ? Mamy nadzieję, że dobre rzeczy...wierzymy, że ....dobre rzeczy, a może miłość ? Czyli.... Wiara, Nadzieja i Miłość. Ile zależy od nas samych, aby się spełniły nasze marzenia ? Chcemy zmieniać świat ? Może zaczniemy od siebie.....Wszak czas to, miara ruchu materii.....
To taki kawał o dwóch żydach jest:
- Abram, na ciebie mucha siedzi...
- I co Ty przez to chcesz powiedzieć? że ja gówno jestem???
Jak już, to zaraz:)
Tylko i mam czasu co odpisywać. Nie mam czasu na razie:(
Mistrz reportażu literackiego i najwybitniejszy pisarz wśród reporterów - mówiono o Ryszardzie Kapuścińskim. Był podróżnikiem, reporterem, pisarzem, w latach 1958-1972 dziennikarzem i korespondentem Polskiej Agencji Prasowej. 4 marca przypada 80. rocznica jego urodzin.
Ryszard Kapuściński, który w swoich książkach podniósł reportaż do rangi gatunku literackiego, mawiał, że pisanie to "straszna, fizyczna praca". Pytany, dlaczego wybrał ten właśnie zawód, odpowiadał zazwyczaj, że powodem była ciekawość. "Pasjonowali mnie ludzie, życie, świat. Myślę, że warunkiem bycia dziennikarzem jest po prostu pasja i ciekawość innych i innego" - podkreślał. "Obowiązkiem reportera jest być tam, gdzie dzieje się coś ważnego i zdawać z tego relację" - dodawał.
Jak wyliczył sam Kapuściński, w swojej karierze reportera był świadkiem 27 rewolucji, cztery razy omal nie został rozstrzelany, przebywał na frontach dwunastu wojen. "W dziennikarstwie, które ja uprawiam, potrzebne są pewne predyspozycje. Nie można być nadmiernie wrażliwym, bo to uniemożliwiałoby obserwację wydarzeń, ale jednocześnie trzeba mieć pewną dozę wrażliwości, żeby przejąć się cudzym losem i odpowiednio zareagować" - pisał

Imię Helena jest zakorzenione w kulturze starożytnej Grecji i niezmiernie stare. Tak w poemacie Homera Iliada nazywała się piękna Greczynka, którą Parys uprowadził do Troi, rozpoczynając w ten sposób wojnę trojańską.
Sens tego imienia nie był jasny już dla starożytnych. W języku greckim są dwa słowa brzmiące helene (różnie akcentowane), które znaczą pochodnia albo kosz trzcinowy. Podobne słowo selene to po grecku księżyc albo imię bogini księżyca. Do świątyń księżycowej bogini Artemidy, opiekunki plonów, rolnictwa i kobiet, greckie dziewczęta zanosiły chleb w trzcinowych koszach, podczas procesji zwanych helenoforia .
Liczbą imienia Helena jest szóstka, księżycowa liczba, kojarząca się w numerologii z rytmem życia przyrody, z przemianą pór dnia i roku, z odradzaniem się roślin. Ta liczba również kojarzy się z życiem domowym i rodzinnym, z równowagą, harmonią i spokojem.
Rok przestępny - rok kalendarzowy, który ma 366 dni zamiast 365. Występuje wyłącznie w kalendarzach o rachubie opartej na obiegu Ziemi dookoła Słońca lub o rachubie kombinowanej (Księżyc i Słońce). Ma on na celu umożliwiać dopasowanie roku kalendarzowego do roku zwrotnikowego.
W kalendarzu gregoriańskim (obowiązującym m.in. w Polsce), dodatkowy dzień występuje w lutym, który ma wtedy 29 zamiast 28 dni. Dodatkowym dniem tradycyjnie nie jest jednak 29 lutego, ale dzień dodawany między 23 a 24 lutego. Dodanie tego dnia powoduje przesunięcie obchodzonych w Kościele Katolickim wspomnień świętych w okresie 24-28 lutego na następny dzień. Wiąże się to z praktyką starożytnego Rzymu, gdzie od czasów Cezara dzień przestępny wprowadzano przez powtórzenie 24 lutego (tzw. bissextilis). Nazwa bissextilis wzięła się stąd, że 24 lutego w kalendarzu rzymskim nosi nazwę sextus Kalendas, w roku przestępnym występuje dwa razy (łac. bis), stąd też nazwa bissextilis.
W kalendarzu żydowskim rokiem przestępnym jest rok, który ma dodatkowy, trzynasty miesiąc, dodawany co 3 (rzadziej co 2) lata w celu zrównania cyklu słonecznego z księżycowym.
Są ludzie, w których żyje Bóg, są ludzie, w których żyje diabeł i są ludzie, w których żyją tylko glisty.
No przecież piszę, że są ludzie, w których TYLKO żyją glisty i wiącej nic:)
Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduję się, że ta studnia nie ma jednak dna.— Stephen King