Kategorie: Rozrywka i kultura / Kultura
Forum: Knigi (19 postów)
założyciel: pjtest | moderator: pjtest  | data utworzenia: 2008-07-02 10:41

Temat: Jakie książki lubisz czytać? (14 postów)
autor: pjtest
Liczba wpisów:
651
Na forum od: 2008-07-17
  zobacz wizytówkę
2008-09-08 00:08

Odp.: Jakie książki lubisz czytać?

Wlasciwie czytam wszystko co mi wpadnie w rece a nie znudzi mnie po 5 stronach. Ostatnio "odkrylem" ksiazki podroznicze i kryminaly- zawsze od nich stronilem, jak stwierdzam teraz; nieslusznie.

odpowiedz
Sortuj według:
  • pjtest , 2008-07-09 13:57
    Jakie książki lubisz czytać?

Piszcie o Waszych ulubionych książkach i autorach :)

zgłoś do moderacji
    • Foxyfire ***, 2008-07-28 16:14

Jest ich sporo. Najbardzije lubię Jonathana Carolla za to w jaki sposób pisze. Jego książki są łątwo przyswajalne dla ludzi o bogatej wyboraźni i po prostu lubiących cytać .;) Jego książki nie są horrorami ani thrillerami, chociaż niektórzy mogą je za to uwazac. Rzeczywiście mogą czasem spowodować dreszcz na plecach, ale pełną groże to dopiero Lovecraft buduje ;)

zgłoś do moderacji
      • ~jeliza, 2011-07-03 17:44

Postanowiłam odświeżyć trochę temat. Czytam bardzo różne książki od obyczajowych (ostatnio "Sklepik z niespodzianką" Katarzyny Michalak - rewelacja), przez fantasy (Robin Hobb, Pratchett, Tolkien, Orscon Scott Card itd.), literaturę piękną (moi ukochani autorzy to Baricco i Tabucchi), a skończywszy na książkach historycznych.

zgłoś do moderacji
    • ~kalizar, 2010-09-01 17:02
      Kryminały

Uwielbiam Kryminały.

Ostatnio przeczytałem Kryminał Krzysztofa Gawkowskiego "Piętno Prawdy"

Doskonale się go czytało.

to jest debiut tego autora ale naprawdę na wysokim poziomie.

Książkę się doskonale czyta z zapartym tchem.

Polecam każdemu kto lubi zakakujace kryminały

“Głowę Franza przeszył nagle chwile zamroczony, nie wiedząc, skąd wraca ani dokąd idzie. Oparł się o ścianę, na której wisiały strzępy plakatów i kartki z ogłoszeniami. „Kurwa, chyba muszę przystopować z robotą” – pomyślał. Wziął głęboki oddech i spojrzał na ulicę. Była skąpana w bladym świetle nocnej latarni, otulona niczym niezakłócona cisza. Sięgnął do kieszeni płaszcza, po czym wyciągnął dość zmiętego papierosa. Odpalając go, zwrócił uwagę na klepsydrę wiszącą na wysokości jego oczu. Zaciągnął się mocno, a potem długo wpatrywał się w zawiadomienie. „Jeremi Kozak, lat 26”. Przypomniał sobie, jakieś pół roku temu czytał podobny nekrolog. Chłopak, który wtedy zmarł, był równie młody.

zgłoś do moderacji
    • ~debbie, 2008-07-14 22:37

ostatnio odkryłam przyjemność z czytania książek podróżniczych.

w Merlinie zamówiłam sobie teraz książki Cejrowskiego

zgłoś do moderacji
      • rikszarz *, 2009-09-25 00:33

Czytam "Wymyślonego" Tumskiego (http://www.goneta.net/sklep/product_info.php?cPath=22&products_id=71). Bardzo wnikliwy portret człowieka naszych czasów, a także opis (niepozbawiony ciętych komentarzy) społeczeństwa, kultury w jakim przyszło nam żyć w początkach XXI wieku.

zgłoś do moderacji
    • rikszarz *, 2009-09-20 16:26

wszystkie Coetzee'ego i Huellbecque'a. Świetna literatura. polecam

zgłoś do moderacji
    • ~Nataliach, 2009-02-05 08:28

Ja obecnie czytam "Sagę o Ludziach Lodu" Margit Sandemo. Super. Polecam mimo to, że jestem dopiero przy 10 części, a jest ich 48.

zgłoś do moderacji
    • Foxyfire ***, 2008-08-05 10:48

jonathan Carrol napewno znajdzie się w czołówce z Czarnym koktajlem, czy koścmi księżyca :P

Potem byłby Ziemiański z Achają i Prachett...

Mary Doria russel za wróbla. Swietne ksiązki... Cięzko wybierać, która byłaby najchętniej czytana :)

zgłoś do moderacji
      • an.e *, 2008-09-28 12:29

Oj tak.. Ja też uwielbiam Jonathana Carrolla. Najbardziej "Krainę Chichów" i trylogię "Crane's View". To mój mistrz. A poza tym lubię też prozę Mario Vergasa Llosy. Ostatnio skończyłam "Ciotkę Julię i skrybę" ;]

zgłoś do moderacji
        • pjtest , 2008-09-30 12:34

Jak Ci się podobała "Ciotka ..."? Ja chciałem sie do niej zabrać, ale jakoś mi nie wyszło. "Szelmostwa ...

" bardzo mi się podobały i chciałem sięgnąć po inną prozę tego autora, ale w sumie jakoś nie doszedłem.

zgłoś do moderacji
          • an.e *, 2008-09-30 14:58

Jakieś 3/4 książki czyta się bardzo szybko, ale z czasem zaczyna irytować powolna akcja, która kończy się dość przewidywalnie i wtrącane co drugi rozdział opowieści skryby. Osobiście lubię różne kompozycje i te opowieści nie przeszkadzały mi na początku, ale później stają się baaardzo monotonne. Ale może to tylko ja odniosłam takie wrażenie :) W każdym razie warto przeczytać inną książkę pisarza, który z takim zaangażowaniem opisywał szelmostwa niegrzecznej dziewczynki...

zgłoś do moderacji
    • Aniołek **, 2008-09-23 18:13

Lubię czytać książki o różnej tematyce.Historyczno-biograficzne ,przyrodniczo -podróżnicze,a czasem coś lekkiego ,co szybko się czyta .Ostatnio jednak jakoś brakuje mi czasu na czytanie ,choć kiedyś często czytałam.Muszę nadrobić chyba zaległości ,bo czytanie ich sprawia mi przyjemność .No to kończę idę poszukać czegoś ciekawego.

zgłoś do moderacji
    • Dante , 2008-09-08 00:08

Wlasciwie czytam wszystko co mi wpadnie w rece a nie znudzi mnie po 5 stronach. Ostatnio "odkrylem" ksiazki podroznicze i kryminaly- zawsze od nich stronilem, jak stwierdzam teraz; nieslusznie.

zgłoś do moderacji