Kategorie: Nauka i edukacja / Szkolnictwo
Forum: liceum (49 postów)
założyciel: youplm | moderator: youplm  | data utworzenia: 2009-03-17 16:43

Temat: LICEUM im.JACKA KURONIA ZŁOTA (29 postów)
autor: ~ola94praga
~ola94praga
Liczba wpisów: ?
Na forum od: ?
  zaproś do znajomych
 obserwuj profil
 zobacz wizytówkę
2010-04-16 08:23 Temat: (29 postów)

LICEUM im.JACKA KURONIA ZŁOTA

Byłam wczoraj na dniu otwartym i naprawde szkoła zrobiła na mnie duże wrażenie. Wnętrze jest bardzo przytulne i ogolnie panuje miła atmosfera. Chyba złoże tam na 1 wybór. ;]

odpowiedz
Sortuj według:
  • ~ola94praga, 2010-04-16 08:23
    LICEUM im.JACKA KURONIA ZŁOTA

Byłam wczoraj na dniu otwartym i naprawde szkoła zrobiła na mnie duże wrażenie. Wnętrze jest bardzo przytulne i ogolnie panuje miła atmosfera. Chyba złoże tam na 1 wybór. ;]

zgłoś do moderacji
    • ~pati, 2012-01-31 18:10
      Odp.: LICEUM im.JACKA KURONIA ZŁOTA

Uczeń tej szkoły potrafi najlepiej ocenić wady i zalety tej szkoły. A więc jeżeli chodzi o nauczycieli to jestem z nich na prawdę zadowolona. Pan od Wosu, pani od historii czy pani od polskiego, to super ludzie. Nie powiem wymagający ale coś za coś. Czytałam poprzednie komentarze i wszyscy straszą panią od fizyki. Powiem szczerze że nauczycielka za mało tłumaczy i sporo wymaga a najwyższą ocenę jaką jest w stanie postawić to 3+, więc z tym jest cienko, ale jeżeli któś sobie nie oleje pierwszego terminu na napisanie kartkówki bez problemu zalicza. Osoby którzy muszą zaliczać semestr, bądźmy szczerzy, mają przesrane. Ludzie którzy się tam uczą są spoko, chociaż ja sama trafiłam do słabej klasy która nie potrafi się zgrać, tworzymy tzw 2 obozy. Jeżeli chodzi o rozmiar tej szkoły to pozostawia on wiele do zyczenia bo jest ciasna i ma 4 piętra... ale na przerwach są otwierane salę w których można spędzić przerwy więc da się to przeżyć ;) wf to masakra bo nie mamy sali gimnastycznej tylko niewielką aulę ale za to nauczyciele to sami fajni faceci ^^ z którymi da się pogadać, dogadać i zagrać w cokolwiek. Poziom ? Opinia jest taka że to średnie liceum, więc ludzie którzy tu przychodzą myślą że będą się obijać i zdawać bez problemów. Nic z tego, cisną z wszystkich przedmiotów, ale można poprawiać KAŻDĄ ocenę, a najczęściej na poprawie dawane są te same pytania więc jakoś idzie ;P

zgłoś do moderacji
    • ~Ja., 2012-01-09 13:50

Jestem uczennicą 1 klasy, więc szkoła wciąż pozostaje jeszcze taką zagadką dla mnie, ale po pół roku mogę już coś powiedzieć. Również słyszałam jak najlepsze opinie o tej placówce, ale nie dajcie się zwieść- nie jest kolorowo. Poziom nie jest jakiś super wysoki, ale uczyć się trzeba i tu jest ten ból. Szkoła oferuje klasy typowo humanistyczne, a niestety trzeba kuć chemię czy biologię(bardziej niż rozszerzone przedmioty). Nauczyciele raczej też tacy sobie, znajdą się ci świetni( chociażby pan od wosu) ale są i ci beznadziejny - kochana p. od fizyki </3 (potrafi zagrozić 20 osób) -.- Szkoła mała, ciasna, ledwo można gdzieś usiąść czy przejść na kolejne piętro. Sala gimnastyczna to śmiech na sali, a szatnia jest katorgą. Pomimo tego wszystkiego są wspaniali ludzie. Naprawdę na pierwszy rzut oka myślałam, że w szkole będą same bananki z bogatych rodzin, a zaskoczyłam się pozytywnie :) Ogólnie nie jest źle, ale mogło by być lepiej.

zgłoś do moderacji
    • ~Bezszelestny, 2011-12-15 18:01

Aha.

zgłoś do moderacji
    • ~anonimowy, 2011-05-24 21:06

gimnazjaliści zastanówcie się dobrze nad wyborem tej szkoły... rok rocznie dzieje się tak że średnio połowa każdej pierwszej klasy zmienia szkołę w przeciągu pierwszego pół roku. Panuje tu dziwny zwyczaj zkłamani i sprzedawania młodszym głupich bajerów o tej szkole, którego i ja byłem ofiarę. Ludzie robią to z czystej złośliwości i wyrahowania a WY na tym tracicie. Szkoła beznadziejna, problemy z wieloma sprawami typu zwolnienia, brak palarni i możliwości wyjścia na dymka, gnębienie przez starsze roczniki, okropni nauczyciele. wystarczy?

zgłoś do moderacji
    • ~sumolek92, 2010-04-16 08:34

Tez byłam wczoraj na dniu otwartym i naprawde ta szkoła mi sie najbardziej z podobała ze wszystkich bardzo mili nauczyciele i bardzo miła atmosfera. tez moj 1 wybór.

zgłoś do moderacji
      • ~patryk05, 2011-05-17 17:37

Czy jest szansa na dostanie sie do tej szkoły z okolo 90 pkt??

zgłoś do moderacji
      • ~Uwaga, 2011-05-17 17:38

Nauczyciele Tylko stwarzają pozory miłych. Nie są ani pomocni, ani nie potrafią nauczać. Można odnieść wrażenie, że ich wybór zawodu był ostatni na ich liście. W szkole potrzebujemy belfrów z powołaniem.

Którzy będą nas wspierać i uczyć. A W tej szkole spotkać możecie wyłącznie profesorów którzy uprzykrzają i faworyzują uczniów. Oczywiście są jakieś plusy... jednak Ci niedoszli pedagodzy i ich wielkie mniemanie o sobie zasłaniają je. Może gdy ruszy ich sumienie zmienią się. Nie jestem jedyną osoba która tak uważa...

Czytelniku jeżeli dotrze do ciebie ta informacja zastanów się. Jak chcesz przeżyć 3 lata w liceum?

Sorry teachers but it is TRUE. !!!

zgłoś do moderacji
    • ~pani cogito, 2010-05-10 23:20

Teraz wszyscy gimnazjalni rekruci zwrócą swe oczka na ten komentarz.

Starając się zachować wszelki obiektywizm opiszę co nieco o tej wychwalanej na tym wątku szkole. Jak każda, ma ona swoje wady i zalety. Które przeważą - zdecydujcie sami.

ZALETY SZKOŁY:

- szkoła mieści się w wygodnym punkcie, jest bardzo blisko złotych tarasów, lokalizacja w CENTRUM MIASTA wielu osobom bardzo ułatwia dojazd;

- wielu nauczycieli jest z tzw. "powołałania", co sprawia, że ich przedmioty stają się zrozumiałe dzięki uwadze na lekcji i wnoszeniu niewielkiego wysiłku w pracę (co zresztą zależy również od zdolności)

-lekcje kończą się 14:00, 14:50 (w pierwszej klasie, w następnych nie jestem poinformowana)

-CIEKAWI LUDZIE, szkoła łączy ze sobą różne subkultury (towarzystwo znajdzie "banan", "skate", "landryna", "metal" i pochodne. Przy łucie szczęścia znajdzie się też kilka "normalnych" osób)

-poziom jak w gimnazjum, ewentualnie nieco wyższy, jeśli uczęszczałeś/aś do kiepskiego

-PRÓG PUNKTOWY 100 pkt, ale nie jest sztywno trzymany

-po odnowieniu SKLEPIK jest wporządku: można kupić suchy prowiant, słodycze, kawę/herbatę/gorącą czekoladę, ciepłe dania np. zapiekanka, tosty i jogurty

-ogranizacja warsztatów (np. dziennikarskie - wykłady, wizyty w gazetach)

-WYCIECZKI zagraniczne (np. do Paryża) - organizowane zwykle na początku roku

zgłoś do moderacji
    • ~lolik, 2011-02-07 10:17

zdecydowanie polecam Kuronia, fajna atmosfera, bardzo mili ludzie ;-)

zgłoś do moderacji
    • ~asssssiunia, 2011-02-07 09:16

szkoła jest naprawdę fajna, nauczyciele też nienajgorsi. jest u nas bufet, w którym mopżna napić się czegoś ciepłego i w spokoju porozmawiać ze znajomymi. szkoła znajduje się w centrum Warszawy, więc dojaz z każdego miejsca jest idealny. w szkole są 4 piętra, więc można się troche zmęczyć, ale to kwestia jedynie przyzwyczajenia. zapraszam serdecznie na dzień otwarty, a dowiecie się szczegółów ;-)

zgłoś do moderacji
    • ~GOŚĆ, 2011-02-07 09:12

ja również polecam to liceum , próg jest od 100 pkt, ale poziom jest naprawdę dobry.

miła atmosfera , wporządku nauczyciele.

profile klas raczej przeznaczone dla humanistów, w każdej klasie prowadzone są całodniowe warsztaty co urozmaica lekcje.

szkoła w samym centrum, więc jest bardzo dobry dojazd i wszędzie jest blisko :)

zapraszamy

zgłoś do moderacji
    • ~Olaaa, 2011-02-07 08:59

ja ogólnie naprawdę szkołe polecam. Jestem zadowolona z wyboru. Fajne wyjazdy fajna atmosfera w szkole i spoko nauczyciele. Na prawde POLECAM. :)

zgłoś do moderacji
    • ~ewcia, 2010-04-16 08:53

wczoraj byłam na tym dniu otwartym bardzo mi się podobało.Szkoła ładna W ŚODKU , mili ludzie

zgłoś do moderacji
      • ~:d, 2011-01-17 09:56

chodzę do tej szkoły i jest naprawdę fajnie ;)

jestem w klasie politologicznej, wiec jak ktoś chce do niej iść, to polecam, rozszerzony wos i historia i uczą fajni nauczyciele ;)

w szkole nie można palić itp, ani wychodzić na prerwach, ale nie wg mnie to nie jest problem, bo można zapalić przed lekcjami i po lekcjach, baz ciśnienia.

nauczyciele ogólnie ok, nie ma ludzi idealnych

problemem, moze być też budynek w jakim znajduję się szkoła, 4 piętra, małe korytarze i WIELKIE SCHODY, ale wg mnie ma to swój urok ;)

mnie się szkoła podoba i serio polecam

aha, mimo że próg jest niski w szkole, trzeba się uczyć.

zgłoś do moderacji
    • ~chill, 2011-01-17 09:56

nie żałuję, że chodzę do tej szkoły.. a nawet jestem z niej bardzo zadowolona.

zgłoś do moderacji
    • ~Karolina5643, 2010-12-20 10:21

Osobiście polecam liceum im. Jacka Kuronia na ulicy Złotej typowo humanistyczne profile i świetna atmosfera. Chodzę do pierwszej klasy i ciesze sie że do niej uczęszczam! szkoła naprewde przytulna ze świetą kadrą:)

zgłoś do moderacji
    • ~Karolina5643, 2010-12-20 10:21

Osobiście polecam lieceum im. Jacka Kuronia na ulicy Złotej typowo humanistyczne profile i świetna atmosfera. Chodzę do pierwszej klasy i ciesze sie że do niej uczęszczam! szkoła naprewde przytulna ze świetą kadrą:)

zgłoś do moderacji
    • ~pani cogito, 2010-05-10 23:21

Teraz wszyscy gimnazjalni rekruci zwrócą swe oczka na ten komentarz. CIĄG DALSZY

WADY SZKOŁY:

-jest MAŁA, bardzo ciasna, co odczuwalne jest zwłaszcza na przerwach, które są bardzo krótkie (to głównie dzięki temu lekcje wcześniej się kończą, aczkolwiek uważam to za zaletę)

-PALACZE w szkole mają cieżkie życie - wychodzenie na przerwach jest wzbronione (zdarzyło się, że Pani Dyrektor osobiście wzywała straż miejską pod szkołę, aby spisali wszystkich, którzy wyskoczyli na "dymka"; co jakiś czas zmieniany jest ochroniarz, gdyż traci posadę przez wypuszczanie na przerwach); palenie w toaletach tępione przez kontrole nauczycielskie (co nie znaczy, że jest to niewykonalne ;), nawet osoby pełnoletnie mają całkowity zakaz palenia podczas pobytu w szkole, nie mogą też wychodzić, gdyż "łamie to regulamin szkoły"

-co prawda są dobrzy nauczyciele, ale jak w każdej szkole są i tacy, którym (jak to się najcześciej wydaje) uprzykrzanie innym (czyt. uczniom) życia sprawia ewidentną przyjemność. Jeśli nie chcesz wkuwać fizyki - będzie ciężko ("naturalnym odsiewem pół klasy nie zdaje"). Niektórzy są dość sarkastyczni. Polecam robić dobrą minę do złej gry - w końcu w każdej szkole tak jest.

-praktyczny brak pielęgniarki, aczkolwiek jest miła (jak już się zjawi)

-problem ze zwolnieniami (w przypływie fartu w doborze wychowawcy i łatwym charakterze pisma rodzica - brak problemu z podrobieniem)

-wf do kitu, jeśli to nie jest czyjąś mocną stroną życzę, by trafił się mężczyzna w roli wf-isty

- 4 PIĘTRA... można się zmachać

Mnie osobiście zraziła fałszywa informacja uzyskana przez znajomych promujących szkołę - powiedzieli, ze szkoła dostosowuje się indywidualnie do ucznia rozwijając jego pasje/zainteresowania np. pewnemu chłopakowi zorganizowali wystawę jego zdjęć. Brzmiało ciekawie, jednakże po bliższym przyjżeniu się sprawie okazało się, że są to zdjecia poprzyklejane na brystol umieszczone w antyramie, które zdobią korytarze szkoły. Być może spodziewałam się czegoś większego.

Chodzenie do tej szkoły może stać się frustrujące, aczkolwiek jeśli jesteś osobą uśmiechniętą, pewną siebie i dość wygadaną to myślę, że się tam odnajdziesz. Jeśli niecierpisz ludzi z Chmielnej - ta szkoła może stać się twym najgorszym życiowym wyborem.Nie strasząc dalej, życząc powodzenia w poszukiwaniu wymarzonej szkoły (której i tak nie znajdziecie - ona po prostu nie istnieje :) żegnam się z państwem i dziękuję za uwagę.

zgłoś do moderacji
    • ~magda, 2010-04-23 08:28

Super liceum chodze tam od roku. Naprawde POLECAM!!!

zgłoś do moderacji