|
~tomek.Kwiatkowski
![]() OFFLINE
Liczba wpisów: ?
Na forum od: ?
zaproś do znajomych obserwuj profil zobacz wizytówkę |
2009-03-12 10:25
Temat: (43 posty)
ach... te wspomnieniaJuż pominę fakt że jestem zapalonym podróżnikiem i jak przychodzi mi siedzieć w domu to dostaje białej gorączki, więc zwykle taki stan nie trwa długo bo szybko zaczynam kombinować. A jeśli mam wybrać podróż która wywarła na mnie takie największe wrażenie to z pewnością muszę wspomnieć w tym momencie o Portugalii, która kusi turystów wieloma różnorodnymi formami wypoczynku. Wzdłuż wybrzeża w okolicach Lizbony rozciągają się wspaniałe plaże, sama region Algarve dysponuje natomiast genialną infrastrukturą wiem bo miałem hotel właśnie na zachodnim wybrzeżu Algarve w spokojnej części miasta Portimao a mówię tu o Mirachoro sol dobra cena, bliskość plaży to dla mnie priorytet i stąd taki wybór z b. Itaka. A wiecie jaką kuchnię mają w Portugalii? no mówię wam wyśmienita na wybrzeżu to podaje się głównie dania z ryb i owoców morza takich jak kraby, krewetki, langusty, mięczaki i ogromne skorupiaki, a spośród ryb – wspaniałe cefale, tuńczyki i mieczniki. Oprócz tego bardzo popularne są też potrawy z bacalhau czyli taki suszony i solony dorsz. Zresztą dorsz to w Portugalii niejako ryba narodowa, przyrządzana podobno na 365 sposobów. Wspomnień mam tysiące, dlatego nie zamierzam odmawiać sobie możliwości poznawania świata! |

Już pominę fakt że jestem zapalonym podróżnikiem i jak przychodzi mi siedzieć w domu to dostaje białej gorączki, więc zwykle taki stan nie trwa długo bo szybko zaczynam kombinować. A jeśli mam wybrać podróż która wywarła na mnie takie największe wrażenie to z pewnością muszę wspomnieć w tym momencie o Portugalii, która kusi turystów wieloma różnorodnymi formami wypoczynku. Wzdłuż wybrzeża w okolicach Lizbony rozciągają się wspaniałe plaże, sama region Algarve dysponuje natomiast genialną infrastrukturą wiem bo miałem hotel właśnie na zachodnim wybrzeżu Algarve w spokojnej części miasta Portimao a mówię tu o Mirachoro sol dobra cena, bliskość plaży to dla mnie priorytet i stąd taki wybór z b. Itaka. A wiecie jaką kuchnię mają w Portugalii? no mówię wam wyśmienita na wybrzeżu to podaje się głównie dania z ryb i owoców morza takich jak kraby, krewetki, langusty, mięczaki i ogromne skorupiaki, a spośród ryb – wspaniałe cefale, tuńczyki i mieczniki. Oprócz tego bardzo popularne są też potrawy z bacalhau czyli taki suszony i solony dorsz. Zresztą dorsz to w Portugalii niejako ryba narodowa, przyrządzana podobno na 365 sposobów. Wspomnień mam tysiące, dlatego nie zamierzam odmawiać sobie możliwości poznawania świata!
Ja mam najlepsze wspomnienia z podroży po Wielkiej Brytanii, gdzie kuchnia jest dla każdego niemal podniebienia, a restauracje serwują potrawy z każdego zakątka świata. Prawdziwe brytyjskie piwo i wino, to jest czego muszę koniecznie spróbować w tym roku :)
chyba wypada Panu pozazdrościć takiej podróży ;) :p ale hola, hola nie jestem gorsza :D wy się chwalicie to ja też troszke musze bo w sumie to już minął rok jak zdecydowałam się na podróż i choć portugalia to nie była to i taK było wspaniale. Ciekawi gdzie bylam? juz mowie albo nie! mała zagadka będzie dla was i zobaczymy czy ktoś zgadnie :p a więc państwo to położone jest we wschodniej części morza śródziemnego, stolica to Nikozja a już sama nazwa wyspy pochodzi od łacińskiej nazwy miedzi cuprum czyli mowa o cyprze! jasne, zgadza sie. Byliście może? jeśli nie to warto i jeszcze raz warto. Co do hotelu tak dla formalności powiem ze bylam w piere Anne, mi tam odpowiadał a upatrzyłam go sobie w ofercie jednego z biur. Ale nawet przez chwile nie żałowałam mojej decyzji i wygląda na to że to co łączyło nasze wyprawy to to samo biuro podróży, pozdrawiam i chetnie poczytam jeszcze o waszych urokliwych zakątkach
...jeśli było tak wspaniale,to może kiedyś powrót w te strony?????????...:)
a to sie jeszce okaze bo jak pojade i mi sie spodoba to pewno że pojade ponownie :p a od jakiego kraju zacząć? bo ja to dopiero na takim etapie jestem i bardzo bym chciała opowiadać o tym wszystkim tak jak wy. Fifi a ty czemu wcale się ne chwalisz? ukrywasz coś ;) hehe czy masz takie wspomnienia ze nie chcesz nam nimi przykrości robić?
...bo ja mam swoje ulubione miejsca...na odludziach...nie mogę zdradzić ,bo tłumu nie lubię...:)
POWAŻNIE BRAK WAM POMYSŁU TO ZACZNIJCIE OD GRECJI, KRETA JEST JEDNĄ Z FAJNIEJSZYCH OPCJI NA WAKACJE WIĘC GORĄCO JĄ WSZYSTKIM POLECAM. MOŻNA TAM LICZYĆ NA NAPRAWDĘ UDANE WAKACJE TO JAK ALBINKO, ZAINTERESOWANA JESTEŚ? BO JEŚLI TAK TO SPRAWDŹ OFERTĘ ITAKA, PRZEGLĄDNIJ SOBIE HOTELE Z WŁASNEGO DOŚWIADCZENIA WIEM ŻE TO DUŻO POMAGA
brzmi interesująco a drogi jest koszt takiej krety? ej i jak możesz to napisz tez coś o hotelu w którym byłaś bo kto wie może mi też się spodoba a biuro jak się spisało? tyle się teraz tego słyszy że przyznaje że wolę się upewnić że dobrze wybrałam niż później tylko narzekać. Jak będziesz miała wolną chwilkę to napisz więcej może to mi troszkę ułatwi podjęcie późniejszej decyzji
...masz rację...fajnie,że są tacy ludzie,którzy tak myślą...dla mnie to najpiękniejsze miejsca...i wspaniała sprawa,że tych miejsc jest taki ogrom.....:)
To masz fajnie ze masz tych miejsc az tyle ja neistety tak duzo nie znam takich zupelnie bez ludnych i czasem se mysle ze chiabym znalesc sie na bezludnej wyspie chodz na dzien to by bylo cos pieknego:).Pozdrawiam
...bezludna wyspa i owszem,ale niekoniecznie...u nas jest tyle pięknych miejsc...trzeba je tylko wygrzebać z pamięci...również pozdrawiam....:)
no co wy bezludzie to nie dla mnie jakos mnie nie kreci. Wole gwar, ludzi i koniecznie musi się cos dziac!
Tak niewinne ;)
Jest takie forum na wp"Każdego kręci co innego" tam są między innymi moje wypowiedzi to sobie możesz poczytać jeśli chcesz :)
...nie zrozumieliśmy się chyba...pytałem jakie miejsca wolisz....gwar i tłumy ludzi,czy spokój na bezludziu...ale głodnemu chleb na myśli...:)
Aha,zatem teraz mamy jasność ;)
A co do głodu to właśnie sobie leczo podgrzałam :)
A wracając do tematu to zdecydowanie wolę ciszę i spokój,ale o bezludzie to raczej trudno.Sama szukam takich miejsc,ale niestety wszędzie tafiam na ludzi.