Kategorie: Turystyka / Miejsca
Forum: Urokliwe zakątki... (17667 postów)
założyciel: Fifi | moderator: Fifi  | data utworzenia: 2009-03-10 01:29

Temat: ach... te wspomnienia (43 posty)
autor: ~tomek.Kwiatkowski
~tomek.Kwiatkowski
Liczba wpisów: ?
Na forum od: ?
  zaproś do znajomych
 obserwuj profil
 zobacz wizytówkę
2009-03-12 10:25 Temat: (43 posty)

ach... te wspomnienia

Już pominę fakt że jestem zapalonym podróżnikiem i jak przychodzi mi siedzieć w domu to dostaje białej gorączki, więc zwykle taki stan nie trwa długo bo szybko zaczynam kombinować. A jeśli mam wybrać podróż która wywarła na mnie takie największe wrażenie to z pewnością muszę wspomnieć w tym momencie o Portugalii, która kusi turystów wieloma różnorodnymi formami wypoczynku. Wzdłuż wybrzeża w okolicach Lizbony rozciągają się wspaniałe plaże, sama region Algarve dysponuje natomiast genialną infrastrukturą wiem bo miałem hotel właśnie na zachodnim wybrzeżu Algarve w spokojnej części miasta Portimao a mówię tu o Mirachoro sol dobra cena, bliskość plaży to dla mnie priorytet i stąd taki wybór z b. Itaka. A wiecie jaką kuchnię mają w Portugalii? no mówię wam wyśmienita na wybrzeżu to podaje się głównie dania z ryb i owoców morza takich jak kraby, krewetki, langusty, mięczaki i ogromne skorupiaki, a spośród ryb – wspaniałe cefale, tuńczyki i mieczniki. Oprócz tego bardzo popularne są też potrawy z bacalhau czyli taki suszony i solony dorsz. Zresztą dorsz to w Portugalii niejako ryba narodowa, przyrządzana podobno na 365 sposobów. Wspomnień mam tysiące, dlatego nie zamierzam odmawiać sobie możliwości poznawania świata!

odpowiedz
Sortuj według:
  • ~tomek.Kwiatkowski, 2009-03-12 10:25
    ach... te wspomnienia

Już pominę fakt że jestem zapalonym podróżnikiem i jak przychodzi mi siedzieć w domu to dostaje białej gorączki, więc zwykle taki stan nie trwa długo bo szybko zaczynam kombinować. A jeśli mam wybrać podróż która wywarła na mnie takie największe wrażenie to z pewnością muszę wspomnieć w tym momencie o Portugalii, która kusi turystów wieloma różnorodnymi formami wypoczynku. Wzdłuż wybrzeża w okolicach Lizbony rozciągają się wspaniałe plaże, sama region Algarve dysponuje natomiast genialną infrastrukturą wiem bo miałem hotel właśnie na zachodnim wybrzeżu Algarve w spokojnej części miasta Portimao a mówię tu o Mirachoro sol dobra cena, bliskość plaży to dla mnie priorytet i stąd taki wybór z b. Itaka. A wiecie jaką kuchnię mają w Portugalii? no mówię wam wyśmienita na wybrzeżu to podaje się głównie dania z ryb i owoców morza takich jak kraby, krewetki, langusty, mięczaki i ogromne skorupiaki, a spośród ryb – wspaniałe cefale, tuńczyki i mieczniki. Oprócz tego bardzo popularne są też potrawy z bacalhau czyli taki suszony i solony dorsz. Zresztą dorsz to w Portugalii niejako ryba narodowa, przyrządzana podobno na 365 sposobów. Wspomnień mam tysiące, dlatego nie zamierzam odmawiać sobie możliwości poznawania świata!

zgłoś do moderacji
    • ~dorka, 2010-02-22 10:18
      Odp.: ach... te wspomnienia

Ja mam najlepsze wspomnienia z podroży po Wielkiej Brytanii, gdzie kuchnia jest dla każdego niemal podniebienia, a restauracje serwują potrawy z każdego zakątka świata. Prawdziwe brytyjskie piwo i wino, to jest czego muszę koniecznie spróbować w tym roku :)

zgłoś do moderacji
    • ~Martyna, 2009-03-23 09:41

chyba wypada Panu pozazdrościć takiej podróży ;) :p ale hola, hola nie jestem gorsza :D wy się chwalicie to ja też troszke musze bo w sumie to już minął rok jak zdecydowałam się na podróż i choć portugalia to nie była to i taK było wspaniale. Ciekawi gdzie bylam? juz mowie albo nie! mała zagadka będzie dla was i zobaczymy czy ktoś zgadnie :p a więc państwo to położone jest we wschodniej części morza śródziemnego, stolica to Nikozja a już sama nazwa wyspy pochodzi od łacińskiej nazwy miedzi cuprum czyli mowa o cyprze! jasne, zgadza sie. Byliście może? jeśli nie to warto i jeszcze raz warto. Co do hotelu tak dla formalności powiem ze bylam w piere Anne, mi tam odpowiadał a upatrzyłam go sobie w ofercie jednego z biur. Ale nawet przez chwile nie żałowałam mojej decyzji i wygląda na to że to co łączyło nasze wyprawy to to samo biuro podróży, pozdrawiam i chetnie poczytam jeszcze o waszych urokliwych zakątkach

zgłoś do moderacji
      • Fifi *****, 2009-03-23 23:01

...jeśli było tak wspaniale,to może kiedyś powrót w te strony?????????...:)

zgłoś do moderacji
        • ~albinka, 2009-03-26 09:18

a to sie jeszce okaze bo jak pojade i mi sie spodoba to pewno że pojade ponownie :p a od jakiego kraju zacząć? bo ja to dopiero na takim etapie jestem i bardzo bym chciała opowiadać o tym wszystkim tak jak wy. Fifi a ty czemu wcale się ne chwalisz? ukrywasz coś ;) hehe czy masz takie wspomnienia ze nie chcesz nam nimi przykrości robić?

zgłoś do moderacji