Kategorie: Biznes / Giełda, finanse i bankowość
Forum: Giełda papierów wartościowych - zadaj pytanie - odpowiem (54 posty)
założyciel: Barry K | moderator: Barry K  | data utworzenia: 2009-01-29 20:16

Temat: Plotka o MFW miała osłabić złotego (10 postów)
autor: ~opusmagnum
Liczba wpisów:
8
Na forum od: 2009-01-19
  zobacz wizytówkę
2009-02-09 20:32

papier wszystko przyjmie

Opinia była dla mnie: użyteczna nieużyteczna
0% osób (0/4) uznało tę opinię za użyteczną

powinno być jak w pracach magisterskich: podanie żródła, wtedy żródło by się tłumaczyło, albo ten co je zmyślił. A tak to mamy: Ziutek dostał cynk od Jadzi, że podobno coś tam, i pisze że jest tak i tak.

Ta gra nie jest czysta i dopóki nie ma sankcji to co mu zrobisz?

odpowiedz
Sortuj według:
  • ~opusmagnum, 2009-02-09 18:35
    Plotka o MFW miała osłabić złotego

Kaczką dziennikarską miała być informacja, że Walter ma zabezpieczone pożyczki akcjami ITI, który jest właścicielem TVN. Informacja spowodował obniżenie kursu akcji tej firmy i duże straty. Mija parę dni i kolejna kaczka, że Polska bierze pożyczkę od MFW. Dla inwestorów, to mógł być sygnał, że sobie nie radzimy, a WIG 20 i złoty znowu zapalić się na czerwono. Mógł być, ale na szczęscie nie był. Czy dziennikarze nie mają zbyt dużej łatwości w podawaniu niezweryfikowanych informacji? W pogoni za sensacją nie zwracają uwagi na wiarygodnośc przedstawionych materiałów. Bezrefleksyjność, która panuje wśród młodych dziennikarzy graniczy z głupotą. Stawką są tutaj olbrzymie pieniądze i miejsca pracy tysięcy Polaków.

odpowiedz  odpowiedz
    zgłoś do moderacji
    • 52.256406,21.017175 , 2009-02-09 20:32
      papier wszystko przyjmie

powinno być jak w pracach magisterskich: podanie żródła, wtedy żródło by się tłumaczyło, albo ten co je zmyślił. A tak to mamy: Ziutek dostał cynk od Jadzi, że podobno coś tam, i pisze że jest tak i tak.

Ta gra nie jest czysta i dopóki nie ma sankcji to co mu zrobisz?

odpowiedz  odpowiedz
      zgłoś do moderacji
      • Barry K *, 2009-02-09 20:45
        Odp.: papier wszystko przyjmie

W tym rzecz że nic... poniżej kaczka dziennikarska....

odpowiedz  odpowiedz
        zgłoś do moderacji
      • ~koli, 2009-02-10 12:52

Newsa o MFW puściła dzisiaj Rezczpospolita, o TVN Reauters, Die Welt też dal ostatnio czadu z prognozami, ze wszystko się u nas wali. Dla mnie wniosek z tego plynie taki, ze nie ma jednej sitwy, która chce Polsce dowalic, a raczej wiele roznych interesow, roznych sil. Każdy to rozgrywa tak jak umie. Dlatego jest rozrzut jeśli chodzi o media. Ten ma dojscia tam, inny tu i tak to się buja… generalnie na koniec chodzi o kase…

odpowiedz  odpowiedz
        zgłoś do moderacji
        • ~Arek, 2009-02-10 14:43

Pierwszy w Polsce o wycenie LOTOSU na 0 poinformował Bloomberg. Napisali to bez żadnego komentarza. A że potem sprawą zajęła się KNF, że był mały smrodek, że może jednak UniCredit celowo manipuluje wyceną, to już nie napisali tak szybko

odpowiedz  odpowiedz
          zgłoś do moderacji
        • Barry K *, 2009-02-10 21:41

Wystarczy tylko wrócić do rankingów i oceny polskiej gospodarki przez głowne fundusze inwestycyjne prześcigające się w wydawaniu opini o Lotosie wartym 0 o PKB rosnącym od 0 do 0,5 itp... Pozdrawiam Barry K

odpowiedz  odpowiedz
          zgłoś do moderacji
      • ~packman, 2009-02-10 15:32

Kiedys dziennikarz chciał ludzi informowac, a dzis chce pierwszy (zdez)informować. Fakt, ze nie placa im najlepiej. Potem nie dziwmy się ze daja się manipulowac i wychodza akcje z TVN, czy LOTOSEM. Kto mysli ten nie da się oszukac, ale wiadomo jakie instynkty panuja na gieldzie. Akcje Waltera podnioly się nastepnego dnia, ale po tak dobrze zaplanowanym ataku spekulacyjnym jak na LOTOS firma dźwiga się mozolnie punkt po punkcie, ale ile too zajmuje żeby odzyskac pozycje

odpowiedz  odpowiedz
        zgłoś do moderacji
        • Barry K *, 2009-02-13 22:25

Gorzej iż nie wiadomo jaki bedzie kolejny pomysł na kaczkę dziennikarską - bo nie sądzę by następne kwiatki nie wyszły w najbliższym czasie. Coż żeby każda kaczka była tak urocza... - niestety pomarzyć tylko można. Pozdrawiam Barry K

odpowiedz  odpowiedz
          zgłoś do moderacji
    • Barry K *, 2009-02-09 19:16
      Odp.: Plotka o MFW miała osłabić złotego

Co do rzetelności dziennikarskiej można mieć ostatnio pretensje. Można powiedzieć, że wielu wychodzi z założenia, że można napisać wszystko, co się chce, bo potem i tak można zamieścić sprostowanie małym druczkiem. Takie nie etyczne zachowania nie są nowością jak się spojrzy na analizy JP Morgan czy innych funduszy zaraz po zakupieniu krótkiej pozycji czy zamknięciu pozycji z akcji.

odpowiedz  odpowiedz
      zgłoś do moderacji
      • ~zwewnatrz, 2009-02-10 15:04
        Odp.: Plotka o MFW miała osłabić złotego

Studiowalem z tymi którzy teraz pracuja jako dziennikarze, opowiadali mi op pracy. Sporo można wyczytac miedzy wierszami. Oni nie maja czasu żeby robic dobre dziennikarstwo. Nie czarujmy się, jeśli chcesz cos wiedziec, to MUSISZ korzystac z kilku źródeł, a telewizji to nawet nie wlaczaj

odpowiedz  odpowiedz
        zgłoś do moderacji