Gdzieś czytałam, że odpowiednia dieta może mieć dobry wpływ na jakość stawów. Ja mam ostatnio z tym trochę problemów, rano boli mnie biodro, stawy w palcach też czasami pobolewają, czasem nie mogę nawet zacisnąć dłoni... na razie wolałabym nie stosować żadnych leków. Wie ktoś może jaka dieta jest dobra na stawy? jakie produkty należy spożywać, a z czego zrezygnować?
Na początek trzeba zrzucić parę kilogramów, bo zbyta duża waga mocna obciąża stawy. W kwestii samej diety to przede wszystkim dużo nabiału, który zawiera białko - istotny budulec chrząstki stawowej. Poza tym: pieczywo pełnoziarniste, ryż, ryby, warzywa i owoce. Jeśli chcesz możesz do tego stosować suplementy diety wzmacniające stawy. Ostatnio widziałem w aptece Juventa w łódzkiej manufakturze Doppel Herz na stawy, w dodatku miał on bardzo dobrą cenę.
Moja praca jest typowo siedząca. Ponad 1/3 swojego życia spędzam przy biurku. Sztywność karku i pleców, drętwienie nóg i bóle kręgosłupa praktycznie na całej długości. W domu mąż mi robił masaż, przynosiło to ulgę, ale nie dawało trwałej poprawy. Zastosowałam Zestaw I, który daje rozluźnienie mięśni. Poprawa była natychmiastowa. Dodałam do tego kilka rozluźniających ćwiczeń na kręgosłup i teraz mogę normalnie funkcjonować. Bóle i sztywność pleców minęły. Powoli ustępuje też drętwienie nóg. Na własnej skórze obserwuję pozytywne działanie Zestawu Zdrowe Stawy. Śmiało polecam go znajomym datego zobacz szczegóły kliknij w link http://zdrowestawy.blogspot.com/
,
2010-02-15 23:42 w końcu jakiś ciekawy wątek :) Otóż dieta na pewno powinna być bogata w wapń oraz magnez, ale to nie wszystko i niestety nie wystarczy... Wiem, że u sportowców zalecana jest co najmniej 3-miesięczna suplementacja glukozaminą (http://www.hellhound.pl/glucosamine-chondroitin-100kap-p-3109.html). Siarczan glukozaminy odkłada się w chrząstkach i działa na zasadzie "naoliwiania" stawów. Ponoć bardzo skuteczna metoda
Oczywiscie ze glukozamina mi tez pomogła na stawy i na haluksa JEZELI JEST KTOS ZINTERESOWANY TO POLECAM WITAMINY NATURALNA FIRMY NUTRALITE JESTEM DYSTRYBUTOREM.
PROSZE PISAC KARO@SOFTLAND.COM.PL
Poszukaj przede wszystkim sobie w tabelach zawartości różnych pokarmów, tych w których jest dużo wapnia, żelaza i tym podobnych, one wpływają pozytywnie na wszelkie rzeczy związane z kośćmi i ich łączeniami. Dodatkowo jeśli niektórych produktów nie lubisz, możesz wzmacniać się dodatkowo suplementami diety z multiwitaminą albo czymś stricte magnez + żelazo. Na stawy świetny jest bo brał mój mąż, "Doppelherz Active Na Stawy". Leki tej firmy są naprawdę fajne, bez recepty no i teraz są znacznie tańsze i łatwiej dostępne niż kiedyś. Ja kupuję ten specyfik w Aptece Juventy w CH Manufaktura w Łodzi i kosztuje on tam nieco ponad 16zł, starcza w zależności od częstotliwości brania na pół lub cały miesiąc. Dodatkowo kupuję tam tanio zestaw kapsułek wapń + magnez + żelazo. Wszystko dla męża oczywiście, ale jemu to pomaga, nie wstaje obolały, bo tak być nie powinno!
Jedz bardzo rozgotowane nóżki wieprzowe to sa twoje części zamienne. Innego lekarstwa nie ma .Dieta dr.Kwaśniewskiego
Proszę poczytać o kaszy jaglanej (proso),
prawie zupełnie u nas zapomnianej.
Jako jedyne ze zbóż posiada odczyn zasadowy,
na nasze zakwaszone organizmy jak znalazł.
,
2009-03-25 10:09 Witam!
Kilka miesiecy temu "odkrylam" naturalne, unikalne produkty , ktore sa FENOMENEM XXI w !!!. A jestem tego przykladem . Juz zapomnialam co to bol kolan lub kregoslupa. Czuje sie cudownie ! Nareszcie moge zyc zgodnie z natura, bo nie zatruwam sie chemicznymi, syntetycznymi lekami . POLECAM !!!
Pozdrawiam i zycze wszystkim zdrowego zdrowia !
Basik z Krakowa
droga Basiu z Krakowa, czy zdradziłabyś mi tę tajemnicę, dotyczącą tej cudownej i tajemniczej substancji, która pomogła tobie w walce z bólem stawów??
prosze o pomoc
Jak ktoś ma poważne problemy ze stawami to polecam Synocrom lub Synvisc. Najtańszy na www.aptekagdanska.pl. Dodatkowo proszę zwrócić uwagę na rabaty w prawym górnym rogu. Przysługuja KAŻDEMU nawet przy pierwszych zakupach, więc ceny są jeszcze niższe.
Ale to są leki na poważne problemy raczej. Ja miałem i mi pomogły. Pozdrawiam.
Podaje linki:
Synocrom:
http://aptekagdanska.pl/sklep.php?md=products&id_c=30&id_p=15157&name=synocrom-1-2-ml-injdostawowa-1-strzyk&
Synvisc:
http://aptekagdanska.pl/sklep.php?md=products&id_c=8&id_p=25467&name=synviscone-48mg6ml-1amp-strz&
DNA MOCZANOWA!!! Skoro stawy bolą cie głownie rano, ból pojawia się w pojedynczych stawach to może byc to dna moczanowa. Zbadaj poziom kwasu moczowego.