|
~cezar_w
![]() OFFLINE
Liczba wpisów: ?
Na forum od: ?
zaproś do znajomych obserwuj profil zobacz wizytówkę |
2009-08-27 20:30
Temat: (63 posty)
Akademia Morska w Szczecinie-nowy kier.MechatronikaCzytałem, że otwierają na tej uczelni mechatronikę, co o tym sądzicie? Domyślam się, że nikt tak na prawdę nie wie jak to będzie wyglądało, ale może są chociaż opinie o samym wydziale mechanicznym? Czy ja dobrze rozumiem, że oni przyjmują bez żadnych egzaminów i jest tylko rozmowa kwalif? |

Czytałem, że otwierają na tej uczelni mechatronikę, co o tym sądzicie? Domyślam się, że nikt tak na prawdę nie wie jak to będzie wyglądało, ale może są chociaż opinie o samym wydziale mechanicznym? Czy ja dobrze rozumiem, że oni przyjmują bez żadnych egzaminów i jest tylko rozmowa kwalif?
Dokładnie sama specyfika kierunku i ogólnie uczelnia jako jedna z instytuacji nauczania jest nastawiona na kształcenie dobrze przygotowujące do wykonywanej pracy. Jeśli chodzi o poziom matematyki i fizyki to szkoła sama zapewnia bezpłatne korepetycje dla tych, którzy gorzej się czują na tym polu. Dla mnie jest niesamowite to, jak po takich ogólnych kierunkach humanistycznych ludzie znajdują pracę. Często jest to zwykły przypadek, bo prawda jest taka, że niewiele uczelni kształci ściśle do danego zawodu. A później i tak , gdzy idzie się do jakiejś firmy to są prowadzone szkolenia. Zastanawiam się, po co w takim razie niektórym ludziom studia?
jeżeli coś jest ogólne, to znaczy, że jest do niczego... dlatego studenci po informatyce i mechatronice znajdują wysoko płatne zatrudnienie, bo mają unikatowe umiejętności których nie zdobędziesz ucząc się samemu. Ludzie często studiują to, co modne, zamiast to co rozsądne...
Z doświadczenia wiem, że mega znakomitym z matmy nie trzeba być:) Ja zawsze mniejsze lub większe problemu miałem, ale poprzez bezpłatne zajęcia ":wyrównawcze" na AMS udawało się zdawać bez poprawek wszystkie egzaminy. Wiec tym bym się tak bardzo nie przejmował.
Te zajęcia wyrównawcze są na każdym kierunku? Ja się wybieram na logistykę i trochę mnie nadmiar matmy przeraża.
Zajęcia wyrównawcze są tylko na Wydziale Mechanicznym.
No z tego co ja wiem to większość pracuje w zawodzie, bo to są zawody po których nie ma dużo osób na rynku pracy, Dobrze płatne, więc nie ma co za bardzo zmieniać specjalizacji po studiach.
Fakt jest to praca po kierunku specjalistycznym technicznym a takich wykwalifikowanych ludzi jest naprawdę mało, na rynku jest niedosyt a nie przesyt jak np. socjologów. Ogólnie studia godne polecenia.
Spokojnie gdzie tak pędzicie, najpierw trzeba pomyślnie po złożeniu dokumentow przejsc rekrutacje, ktora zamknieta bedzie 01.03, wiec jest jeszcze troche czasu na zlozenie dokumentów.
Hej mam pytanie. Znalazłem informacje na stronie Akademii Morskiej w Szczecinie, że prowadzą dodatkowy nabór na na kierunki: Mechatronika, Mechanika i Budowa Maszyn. Czy ktoś się może dowiedział coś więcej na ten temat?
Przyznam, że jeżeli to prawda to z chęcią bym skorzystał, bo oba kierunki są interesujące, a na dodatek nie tracił bym roku. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Hej, z tego co mi wiadomo to wlasnie robia dodatkowy nabor na wymienione przez ciebie kierunki, a wiecej informacji u nich na stronie.
http://www.am.szczecin.pl/index.php?section=1&action=view&id=779&module=newsmodule&src=%40random4448cb361dfd1
Pozdrawiam,
Rud
Dzięki za linka, właśnie sam znalazłem te informacje. A czy ty może tam studiujesz?? Bo mnie właśnie interesowała by Mechatronika od letniego semestru, ale wdzięczny byłby za wszelkie kuluarowe informacje na temat Akademii Morskiej w Szczecinie. Czułbym się w ten sposób troszkę pewnie składając tam papiery :)
Nie ale mam znajomą na drugim roku i mówiła głównie pozytywnie o swojej szkole, na nic nie narzekała z tego co mi wiadomo. Ale jak chcesz to mogę podpytać ale to dopiero po weekendzie.
Pozdrawiam.
Hej, to jakbyś mógł, bo z tego co czytałem o Akademii Morskiej w Szczecinie i dostępnych tam od semestru letniego kierunkach, to wygląda to całkiem nieźle, więc rozważam złożenie tam papierów. Liczę na szybka odpowiedź, bo z tego co się orientowałem to dokumenty można składać tylko do 20.02.
co prawda nie wiem jak sam kierunek, ale wiem jak uczelnia. to dobra szkoła i ma mnóstwo możliwości. śmiało tam idź, nie pożałujesz, dobre praktyki, atmosfera też jest niezła. miej świadomość tego, że jest ciężka, ale to dla mnei akurat nie minus
Dowiedziałem się co nieco o tej uczelni, i mogę powiedzieć ze jest tam przyjemna atmosfera, praktyki są płatne jeśli uda ci się podpisać umowę z armatorem, po większości kierunków na Akademii Morskiej w Szczecinie masz dość dużą szanse na prace od razu po studiach, możliwość rozwoju jest zawsze.
Masz całkowita racje, mam brata na tej uczelni i mogę powiedzieć ze atmosfera jest naprawdę dobra, do ego system stypendiów socjalnych dla studentów, no i zajęcia uzupełniające z matematyki i fizyki, super po prostu.
Genialny pomysł z tym naborem, bo mogą się uratować jeszcze ludzie, którzy nabrali się na reklamę jakiejś marnej szkółki i teraz mieli by rok w plecy. No a tak porządny zawód można jeszcze zdobyć.
Hej, mam pytanie, wie ktoś może jakie wymagania trzeba spełnić pod ten nabór do Akademii Morskiej w Szczecinie?? Bo chce podjechać i złożyć dokumenty tylko nie wiem dokładnie co i jak.
A jak jest z mechatroniką, wielu studentów odpada po drodze? Uczyć się oczywiście zamierzam:), tylko żeby nie było takiego przesiewu, że pierwsza sesja będzie jednocześnie moją ostatnią.
a jak one wyglądają ? umawiasz się z wykładowcą czy on są ścisłe godziny tych zajęć ?