Kategorie: Nauka i edukacja / Szkolnictwo
Forum: Uczelnie wyższe (1525 postów)
założyciel: WP.PL | moderator: WP.PL | data utworzenia: 2008-05-27 11:27

Temat: WSHiP - Łazarski (40 postów)
autor: ~ticky
~ticky
Liczba wpisów: ?
Na forum od: ?
  zaproś do znajomych
 obserwuj profil
 zobacz wizytówkę
2009-06-27 22:04 Temat: (40 postów)

WSHiP - Łazarski

elo :)

mam pytanko, bo chcę się wybrać do Łazarskiego na ekonomię. jestem całkiem niezły z matmy i w ogóle, ale ok dosyć o mnie, moje pytanie brzmi czy ktoś może mi coś więcej nakreślić o tej szkole - atmosfera, warunki, kadra?? może ktoś z was tam studiuje albo studiował??

z tego co ja wiem o tej szkole jak i o samym kierunku, to że między innymi można go studiować w języku angielskim i że można za jednym razem ogarnąć 2 dyplomy, ale byłby wdzięczny za jakieś komentarze od was co do reszty

thx

odpowiedz
Sortuj według:
  • ~ticky, 2009-06-27 22:04
    WSHiP - Łazarski

elo :)

mam pytanko, bo chcę się wybrać do Łazarskiego na ekonomię. jestem całkiem niezły z matmy i w ogóle, ale ok dosyć o mnie, moje pytanie brzmi czy ktoś może mi coś więcej nakreślić o tej szkole - atmosfera, warunki, kadra?? może ktoś z was tam studiuje albo studiował??

z tego co ja wiem o tej szkole jak i o samym kierunku, to że między innymi można go studiować w języku angielskim i że można za jednym razem ogarnąć 2 dyplomy, ale byłby wdzięczny za jakieś komentarze od was co do reszty

thx

zgłoś do moderacji
    • ~adasko, 2012-01-15 22:56
      Odp.: WSHiP - Łazarski

Witaj, jestem na 3 roku zarządzania i również jestem niezły z matmy i też zamierzam studiować ekonomię (studia drugiego stopnia), studiuję po polsku, na studia po angielsku choć teoretycznie mogłem to robić to nie miałem na to sił, więc może ten wątek rozwinie ktoś, kto taką możliwość wybrał, ja jedynie mogę potwierdzić, że owszem taka możliwość ogarnięcia za jednym razem dwóch dyplomów istnieje.

Jeśli chodzi o warunki, kadrę, atmosferę to opiszę to po kolei:

Dodam na początku, że studiuję on-line

atmosfera - jest ok, wykładowcy przeważnie w porządku, nauka polega na dyskusjach na forach, czasami zażartych, ciekawych i merytorycznych, oceniana jest wtedy aktywność za którą z pewnej puli przyznawana jest określona punktacja, czasami też od dwóch do trzech razy na semestr otrzymuje się zadania domowe i w tedy w określonych terminach trzeba wysłać pliki z tymi pracami, które podlegają ocenie, albo punktacji i łączna ilość punktów , albo otrzymane oceny decydują o ocenie końcowej z ćwiczeń. Pozytywna ocena jest warunkiem dopuszczenia do egzaminu, czasem ma wpływ na ocenę z egzaminu, czasem nie, czasem wystarczy zaliczenie ćwiczeń (bez egzaminu), bywa i tak, że z niektórych przedmiotów otrzymuje się dwie oceny (za ćwiczenia i za egzamin).

Egzaminy są pisemne (najczęściej [ale nie zawsze] testy)

Nauczyć się idzie w mojej opinii egzaminy zbyt trudne nie są.

Kadra: Jest kilku znanych profesorów najbardziej znany to Rosatti, osobiście nie miałem możliwości z nim mieć zajęć, profesorowie z którymi miałem do czynienia to Januszkiewicz, Mazur, Kisielnicki, Brdulak, Gierszewska.

Warunki: jeżeli mogę porównywać z Akademią Humanistyczno Ekonomiczną w Łodzi, na której studiowałem poprzednio (a z pewnych powodów zmuszony byłem się przenieść) to są zdecydowanie gorsze, nie ma tu możliwości rozmowy czatu z wykładowcami, bardzo utrudniona i bardzo niemile widziana jest możliwość zadawania wykładowcom merytorycznych pytań, bardzo skomplikowana jest możliwość wklejania w swe wypowiedzi dodatkowych plików (zdjęć, skanów, obrazów itd). Nie wszyscy mieli wystarczająco duże umiejętności informatyczne, by z tym problemem sobie poradzić.

I na koniec jeszcze jedno: uczelnia jest pierwsza do upominania się o pieniądze (po dwóch tygodniach zaległości bardzo płaczą grożąc odcięciem dostępu), ale za to bardzo ociągająca się z płaceniem stypendiów (wypłacają dopiero od grudnia), a i o nie trzeba się umieć wykłócać, bo w sprawie stypendium naukowego jeżeli średnia jest na tyku do liczą na swoją korzyść tak by nie musieć płacić.

Ja wahałem się czy nie walczyć sądownie o należne stypendium, ale w końcu wybrałem święty spokój, jeżeli chcesz wybrać tą uczelnię to przygotuj się "utratę zdrowia w finansowych utarczkach z nimi".

To tyle z mojej strony, wybór należy do Ciebie.

Adaśko

zgłoś do moderacji
    • ~ilsza, 2010-09-14 18:09

Hej!

Właśnie skonczyłam prawo w WSHiP i muszę powiedzieć, że z roku na rok poziom jaki oferowała szkoła był coraz niższy. Odchodzili kolejni profesorowie, szkoła nie zapewniała niczego w zamian. Poza tym organizacyjno-administracyjnie to porażka!! Nic nigdy nie można się było dowiedzieć w odpowiednim terminie, ze wszystkim był problem. A sama szkoła - brudna, a w zimę oszczędzali na ogrzewaniu. Dwa razy się zastanówcie przed ostatecznym wyborem...

zgłoś do moderacji
    • ~wiko, 2009-06-28 22:05

Łazarski to bardzo dobra szkoła. Masz rację od kilku lat zajmuje jedne z lepszych miejsc w rankingach szkół wyższych. Ponadto jak wiesz jest szkołą prywatną, co jest w przypadku tej szkoły bardzo dużym plus, jako że nie jest tak sztywniacka jak szkoły państwo czego przykładem jest chęć wnoszenia w życie studenckie nowych inicjatyw i możliwości np. dzień prawa, kółka naukowe, studencka poradnia prawnicza, biuro kariery, no i przede wszystkim kadra z najwyższej półki.

zgłoś do moderacji
      • ~ariel, 2009-06-28 22:51

Myślałam, że Studencka Poradnia Prawna stanowi inicjatywę samych studentów tej uczelni. Oczywiście tak czy inaczej, nie umniejsza to faktu, że WSHiP Łazarski jest fajną uczelnią. No i pewnie dyplom tej uczelni zrobi bardzo dobre wrażenie na przyszłych pracodawcach. W końcu mają I miejsce w rankingu Gazety Prawnej uczelni prywatnych, kształcących na kierunku prawa.

zgłoś do moderacji
        • ~mexico, 2009-06-30 14:28

Tak jest, ale wiesz niektóre uczelnie utrudniają wszystkie zapędy uczniowskie a Łazarski taki nie jest, w prost przeciwnie wspiera i zachęca do takich inicjatyw. To moim zdaniem jest fajne i dobrze o nich świadczy.

zgłoś do moderacji
          • ~filiprk, 2009-06-30 17:43

dużo rzeczy organizują dla studentów. np. International Legal Skills Program, gdzię można uczestniczyć w spotkaniach ze specjalistami z zagranicy

zgłoś do moderacji
            • ~jamajka, 2009-07-01 22:46

Co to jest? Brzmi fajnie? Czy ktoś w tym uczestniczył? To się odbywa tylko na Ekonomii czy też dotyczy innych kierunków?

zgłoś do moderacji
              • ~dionizy, 2009-07-04 21:31

To jest międzynarodowy program dla studentów prawa. Więcej o tym dowiesz się na stronie uczelni: http://www.lazarski.pl/international_legal_skills_program.php Pozdrawiam

zgłoś do moderacji
        • ~mała, 2009-07-05 23:36

To jest super sprawa i dobrze potem wygląda w CV. Oczywiście do takiej poradni prawa biorą tylko najlepszych, ale warto wziąć się za naukę i pracować w czyms takim.

zgłoś do moderacji
          • ~modena, 2011-07-27 23:37

A jakie są opinie o e- studiach na tej uczelni???

zgłoś do moderacji
            • ~kojak, 2011-09-29 09:08

Zdaję mi się, że e-studia są od stosunkowo niedawna prowadzone na tej uczelni, więc tych opinii może być nie dużo.

zgłoś do moderacji
              • ~Choome, 2011-09-30 00:03

No nie długo, ale z tego co wiem intensywnie są wdrażane. Więc można powiedzieć że w bardzo krótkim czasie będzie mase opinii na ten temat. Warto samemu spróbować, tym bardziej że dzięki takiej nauce mniej czasu poświęcasz na uczelni.

zgłoś do moderacji
          • ~wiatr, 2011-08-04 23:59

Mój dziadek teraz korzysta z tej poradni. Sprawa się jeszcze nie zakończyła, więc nie wiadomo jaki będzie wynik, ale liczymy na to, że pozytywny.

zgłoś do moderacji
    • ~eldo, 2009-06-28 21:45

Szkoła już od wielu lat funkcjonuje na rynku uczelni i zawsze miała opinię dobrej i wypuszczającej dobrze przygotowanych studentów. Najlepiej zajrzeć jest na stronę uczelni i poczytać co sie dzieje na ich forum. Ona zawsze prawdę Ci powie :)

zgłoś do moderacji