|
~mags
![]() OFFLINE
Liczba wpisów: ?
Na forum od: ?
zaproś do znajomych obserwuj profil zobacz wizytówkę |
2009-06-17 15:27
Temat: (48 postów)
Studia prawnicze - warto ?Zastanawiam się nad studiami prawniczymi. Według mnie wciąż będzie popyt na prawników, notariuszy, radców prawnych itd. Jakie jest wasze zdanie ? W sumie niewiele czasu zostało, żeby podjąć decyzję. A dla zainteresowanych tą tematyką znalazłem info,że 21 czerwca godz. 12-15 ma odbyć się Dzień Prawa na WSHiP im. Łazarskiego. Ktoś się też wybiera? |

Zastanawiam się nad studiami prawniczymi. Według mnie wciąż będzie popyt na prawników, notariuszy, radców prawnych itd. Jakie jest wasze zdanie ? W sumie niewiele czasu zostało, żeby podjąć decyzję. A dla zainteresowanych tą tematyką znalazłem info,że 21 czerwca godz. 12-15 ma odbyć się Dzień Prawa na WSHiP im. Łazarskiego. Ktoś się też wybiera?
Ja wybieram się do Łazarskiego na studia, już mam postanowione. W sumie od podstawówki marzyłam o karierze adwokata:) Największe wyzwanie to będzie dostanie się na aplikację, tak mi się wydaje. No ale nic, kto nie ryzykuje, nie wygrywa.
Dostanie się na aplikację to jest największe wyzwanie, ale nawet jeśli się nie uda, to stosunkowo dużo jest stanowisk do objęcia w administracji państwowej, tam też mile widziani są absolwenci prawa. A na ten dzień otwarty bardzo chętnie się wybiorę! Rozumiem, że te warsztaty będą prowadzić wykładowcy z Łazarskiego? Dobrze jest poznać wcześniej swoich potencjalnych wykładowców:)
Ja się też zastanawiam nad studiami na WSHiP Łazarski, tylko akurat na kierunku Stosunki Międzynarodowe w języku angielskim. Nie wiem tylko, czy sobie poradzę z moją znajomością angielskiego. Nie jest źle, ale mogłoby być trochę lepiej i brakuje mi znajomości nazewnictwa terminów naukowych. Czy ktoś więcej może mi napisać o studiowaniu na tym kierunku?
Jak zaczynasz jakiekolwiek studia w obcym języku, musisz mieć podstawową znajomość danego języka. Natomiast specjalistycznego nazewnictwa, zwroty itp. nauczysz się w trakcie studiów. Jak zdałaś maturę z anglika to na początek dasz sobie radę, a reszta już będzie zależeć od twojej pracy. Powodzenia!
Człowiek, jak słucha wykładów po angielsku, wypowiada się w tym języku bo musi, błyskawicznie nadrabia jakieś zaległości. A poza tym, co to za studiowanie stosunków międzynarodowych bez znajomości języka angielskiego? Chyba po takich studiach można pracować w administracji rządowej czy w organizacjach międzynarodowych. I też słyszałam, że ten kierunek jest dosyć dobrze prowadzony w Łazarskim.
A jaki jest jeszcze język dodatkowy na studiach w języku angielskim? To, że dobrze jest nauczany ten przedmiot, to wiem. A jak z dodatkowym językiem, np. niemieckim?
W sumie połączenie języka z tym kierunkiem jest oczywistą oczywistością, bo dla mnie trochę nieprofesjonalne jest wybrać się na kierunek, który kształci Cię w kierunku późniejszej współpracy międzynarodowej (nie mówię tylko o stosunkach międzynarodowych) a nie będziesz potrafił dogadać się z jakimś zagraniczniakiem bo "I don't speak English". Po prostu dno! Dlatego ja jestem jak najbardziej za takimi kierunkami gdzie i język można podszkolić!
fakt są dobrze prowadzone, i wiem że nie tylko ten kierunek. po angielsku zawsze warto studiować, bo to też forma nauki i łatwiej dostać pracę zagranicą
poza tym dostaje się chyba tam drugi dyplom, uniwersytetu walijskiego
jak już mowa o Łazarskim, to wiecie co będzie 3 września ? na stronie jest komunikat "poznaj tajniki studiów"
Ja wiem, bo jest 4 =P Zrobili Wirtualny Dzień Otwarty i można też coś wygrać. Starają się nie ma co!
Ja wiem, bo jest 4 =P Zrobili Wirtualny Dzień Otwarty i można też coś wygrać. Starają się nie ma co!
Jak zaczynasz jakiekolwiek studia w obcym języku, musisz mieć podstawową znajomość danego języka. Natomiast specjalistycznego nazewnictwa, zwroty itp. nauczysz się w trakcie studiów. Jak zdałaś maturę z anglika to na początek dasz sobie radę, a reszta już będzie zależeć od twojej pracy. Powodzenia!
I jak, spotykamy się w październiku na pierwszym roku?
Ja na pewno będę na tym spotkaniu :) Ogólnie to i tak już wcześniej upatrzyłam sobie prawo na Łazarskim, bo słyszałam wiele dobrego o tej szkole, a najwięcej pozytywnych opinii z jakimi się zetknęłam dotyczyły kadry profesorskiej, że sami najlepsi zarówno profesorowie jak i sędziowie (i też Ci aktywni zawodowo). No i Łazarski zawsze zajmuje dobre miejsce w rankingach szkół.
Ale wracając do tego spotkania to uważam to za super pomysł mnie najbardziej zainteresowało to, że będą m.in. warsztaty prawnicze, może dowiem się czegoś ciekawego i później jak już się tam dostanę będę mogła błyszczeć wiedzą na wykładach :)
A jakie są zasady rekrutacji do Łazarskiego na prawo?
http://www.lazarski.pl/zasady_rekrutacji_pol.php - zasady rekrutacji. Trzymaja poziom to na pewno. Dlatego potem papier zdobyty u nich sie liczy...
ja też tam złożyłem papiery, bo dużo programów dla studentów np. International Legal Skills Program. Można zobaczyć dzięki temu jak wyglada praca prawnicza i spotkać specjalistów z całego świata
www.lazarski.pl pewnie tu wszystko znajdziesz, tylko Ci się nie chce:)
Też czytałam o tych Dniach Otwartych na Łazarskim. Mnie najbardziej zainteresowały pokazy technik śledczych w pracowni kryminalistycznej. Swoją drogą myślę, że to dobrze świadczy o uczelni, gdy organizuje takie dni otwarte dla zainteresowanych. Nigdy nie zaszkodzi dowiedzieć się czegoś z tej tematyki, a na pewno będzie można zaczerpnąć też informacji o wydziale prawa na WSHiP.