Kategorie: Nauka i edukacja / Szkolnictwo
Forum: Uczelnie wyższe (1525 postów)
założyciel: WP.PL | moderator: WP.PL | data utworzenia: 2008-05-27 11:27

Temat: Studia prawnicze - warto ? (48 postów)
autor: ~mags
~mags
Liczba wpisów: ?
Na forum od: ?
  zaproś do znajomych
 obserwuj profil
 zobacz wizytówkę
2009-06-17 15:27 Temat: (48 postów)

Studia prawnicze - warto ?

Zastanawiam się nad studiami prawniczymi. Według mnie wciąż będzie popyt na prawników, notariuszy, radców prawnych itd. Jakie jest wasze zdanie ? W sumie niewiele czasu zostało, żeby podjąć decyzję. A dla zainteresowanych tą tematyką znalazłem info,że 21 czerwca godz. 12-15 ma odbyć się Dzień Prawa na WSHiP im. Łazarskiego. Ktoś się też wybiera?

odpowiedz
Sortuj według:
  • ~mags, 2009-06-17 15:27
    Studia prawnicze - warto ?

Zastanawiam się nad studiami prawniczymi. Według mnie wciąż będzie popyt na prawników, notariuszy, radców prawnych itd. Jakie jest wasze zdanie ? W sumie niewiele czasu zostało, żeby podjąć decyzję. A dla zainteresowanych tą tematyką znalazłem info,że 21 czerwca godz. 12-15 ma odbyć się Dzień Prawa na WSHiP im. Łazarskiego. Ktoś się też wybiera?

zgłoś do moderacji
    • ~turbo, 2009-06-17 21:13
      Odp.: Studia prawnicze - warto ?

Ja wybieram się do Łazarskiego na studia, już mam postanowione. W sumie od podstawówki marzyłam o karierze adwokata:) Największe wyzwanie to będzie dostanie się na aplikację, tak mi się wydaje. No ale nic, kto nie ryzykuje, nie wygrywa.

zgłoś do moderacji
      • ~nickea, 2009-06-17 22:13

Dostanie się na aplikację to jest największe wyzwanie, ale nawet jeśli się nie uda, to stosunkowo dużo jest stanowisk do objęcia w administracji państwowej, tam też mile widziani są absolwenci prawa. A na ten dzień otwarty bardzo chętnie się wybiorę! Rozumiem, że te warsztaty będą prowadzić wykładowcy z Łazarskiego? Dobrze jest poznać wcześniej swoich potencjalnych wykładowców:)

zgłoś do moderacji
      • ~donna, 2009-06-25 08:43
        Odp.: Stosunki międzynarodowe w języku angielskim - warto ?

Ja się też zastanawiam nad studiami na WSHiP Łazarski, tylko akurat na kierunku Stosunki Międzynarodowe w języku angielskim. Nie wiem tylko, czy sobie poradzę z moją znajomością angielskiego. Nie jest źle, ale mogłoby być trochę lepiej i brakuje mi znajomości nazewnictwa terminów naukowych. Czy ktoś więcej może mi napisać o studiowaniu na tym kierunku?

zgłoś do moderacji
        • ~języczek, 2009-08-30 21:13
          Odp.: Stosunki międzynarodowe w języku angielskim - warto ?

Jak zaczynasz jakiekolwiek studia w obcym języku, musisz mieć podstawową znajomość danego języka. Natomiast specjalistycznego nazewnictwa, zwroty itp. nauczysz się w trakcie studiów. Jak zdałaś maturę z anglika to na początek dasz sobie radę, a reszta już będzie zależeć od twojej pracy. Powodzenia!

zgłoś do moderacji
    • ~pedro, 2009-09-01 15:13

jak już mowa o Łazarskim, to wiecie co będzie 3 września ? na stronie jest komunikat "poznaj tajniki studiów"

zgłoś do moderacji
    • ~języczek, 2009-08-30 21:09

Jak zaczynasz jakiekolwiek studia w obcym języku, musisz mieć podstawową znajomość danego języka. Natomiast specjalistycznego nazewnictwa, zwroty itp. nauczysz się w trakcie studiów. Jak zdałaś maturę z anglika to na początek dasz sobie radę, a reszta już będzie zależeć od twojej pracy. Powodzenia!

zgłoś do moderacji
    • ~turbo, 2009-08-30 19:59

I jak, spotykamy się w październiku na pierwszym roku?

zgłoś do moderacji
    • ~ikk, 2009-06-17 20:13

Ja na pewno będę na tym spotkaniu :) Ogólnie to i tak już wcześniej upatrzyłam sobie prawo na Łazarskim, bo słyszałam wiele dobrego o tej szkole, a najwięcej pozytywnych opinii z jakimi się zetknęłam dotyczyły kadry profesorskiej, że sami najlepsi zarówno profesorowie jak i sędziowie (i też Ci aktywni zawodowo). No i Łazarski zawsze zajmuje dobre miejsce w rankingach szkół.

Ale wracając do tego spotkania to uważam to za super pomysł mnie najbardziej zainteresowało to, że będą m.in. warsztaty prawnicze, może dowiem się czegoś ciekawego i później jak już się tam dostanę będę mogła błyszczeć wiedzą na wykładach :)

zgłoś do moderacji
    • ~julka, 2009-06-17 22:02

Też czytałam o tych Dniach Otwartych na Łazarskim. Mnie najbardziej zainteresowały pokazy technik śledczych w pracowni kryminalistycznej. Swoją drogą myślę, że to dobrze świadczy o uczelni, gdy organizuje takie dni otwarte dla zainteresowanych. Nigdy nie zaszkodzi dowiedzieć się czegoś z tej tematyki, a na pewno będzie można zaczerpnąć też informacji o wydziale prawa na WSHiP.

zgłoś do moderacji