Kategorie: Nauka i edukacja / Szkolnictwo
Forum: Uczelnie wyższe (1525 postów)
założyciel: WP.PL | moderator: WP.PL | data utworzenia: 2008-05-27 11:27

Temat: Prawo na prywatnej uczelni (47 postów)
autor: ~Zygfryd
~Zygfryd
Liczba wpisów: ?
Na forum od: ?
  zaproś do znajomych
 obserwuj profil
 zobacz wizytówkę
2008-06-17 22:08 Temat: (47 postów)

Prawo na prywatnej uczelni

Heja! Chciałbym studiować prawo i zastanawiam się nad Łazarskim. Czy ktoś może mi pomóc? Czy ktoś może studiuje tam i ma wiadomości z pierwszej ręki jak to wygląda?

Nie mam właściwie wyboru, i tak muszę w czasie studiów pracować, więc myślę o zaocznych. Prawo to dość konkretny kierunek, pytanie czy z tym dyplomem potem znajdę pracę. Jak sądzicie?

odpowiedz
Sortuj według:
  • ~Zygfryd, 2008-06-17 22:08
    Prawo na prywatnej uczelni

Heja! Chciałbym studiować prawo i zastanawiam się nad Łazarskim. Czy ktoś może mi pomóc? Czy ktoś może studiuje tam i ma wiadomości z pierwszej ręki jak to wygląda?

Nie mam właściwie wyboru, i tak muszę w czasie studiów pracować, więc myślę o zaocznych. Prawo to dość konkretny kierunek, pytanie czy z tym dyplomem potem znajdę pracę. Jak sądzicie?

zgłoś do moderacji
    • ~miśka, 2009-07-24 11:30
      Odp.: Prawo na prywatnej uczelni

Co do łączenia tych stypendiów... Moja koleżanka w zeszłym roku dostawała jednocześnie naukowe i sportowe i nie było z tego powodu żadnych komplikacji.

zgłoś do moderacji
      • ~ryszard, 2009-07-26 11:36

a warto się o nie postarać, bo jest dość spora sumka. tu jeszcze więcej info http://www.lazarski.pl/stypendia.php

zgłoś do moderacji
      • ~ewka, 2009-07-29 23:49

W sumie jakby do tego jeszcze załapać się na socjalne i jego pochodne (jakieś na wyżywienie jest, mieszkaniowe chyba?) to starczy na czesne i jeszcze zostanie.

zgłoś do moderacji
      • ~student, 2011-09-27 15:23

Witam,

temat może już troche stary, ale od niedawna w Wyższej Szkole Finansów i Zardządzania w Warszawie jest nowy wydział - Prawa i Administracji. Studiuje tam adminstracje i naprawde poziom jest bardzo wysoki. Wykładowcy to wysokiej klasy specjalisci, którzy pracuja rownierz na takich uczelniach jak UW, SGH Uniwersytet Wrocławski itd. Czesne w porównaniu z innymi uczelniami jest niskie, a poziom nauczania na poziomi, którego nie powstydziłby sie UW.

zgłoś do moderacji
    • ~Tomo, 2009-07-20 10:57

Łazarski jest lepszy ale najlepsze prawo na prywatnych uczelniach mają w chodkowskiej. Zajeli 1 miejsce w rankingu MS a to dużo.

zgłoś do moderacji
      • ~pedro, 2009-07-22 21:47

mimo wszystko ja bym wybierał łazarskiego, ma lepszą ofertę studiów i dodatkowych programów dla studentów

zgłoś do moderacji
        • ~Paweł, 2009-09-02 14:31

Nie znam Łazarskiego, studiuje Prawo w WSZIP im. Heleny Chodkowskiej i powiem tak, jak masz iść prywatnie to idź do Chodkowskiej, zaraz podam argumenty. Tak jak pisałem nie znam Łazarskiego więc na temat tej uczelni nie będę się wypowiadał. Ale jeśli chodzi o Chodkowską to polecam ta uczelnie. Jeśli ktoś patrzy na rankingi to WSZIP zajmuje zawsze czołowe miejsca wśród uczelni prywatnych, a pod względem załapania się na aplikacje 1 bezkonkurencyjne miejsce wśród uczelni niepublicznych , WSZIP jest pod tym względem zaraz za Uniwersytetem Białostockim, więc chyba warto się zastanowić, dodam, że jak ktoś studiuje Prawo na uczelni niepublicznej to radzę myśleć tylko i wyłącznie o aplikacji, bo cięzko będzie znaleźć prace po prywatnej uczleni w zawodzie. A przy egzaminach na aplikacje nikt nie patrzy jaką skończyłeś szkołę , liczy się tylko i wyłącznie wynik egzaminu. Pytanie czy uczelnia prywatne jest w stanie przygotowac studenta do egzaminu na aplikacje? Raczej nie, więc trzeba też włożyć dużo wysiłku od siebie.,

zgłoś do moderacji
      • ~anka, 2009-07-24 16:01

z tym pierwszym miejscem u chodkowskiej to ściemnili ponieważ ministerstwo nie robiło rankingów wydziałów prawa uczelni niepublicznych. chodziło w nim o to że z 25 zdających absolwentów prawa z chodkowskiej 4 dostało się na aplikacje

zgłoś do moderacji
    • ~mała, 2009-07-05 23:02

Śmiało składaj papiery. Bardzo dobra uczelnia, zajmuje czołowe miejsca w rankingach, a i kadra ma pełno sukcesów.

zgłoś do moderacji
      • ~robetr, 2009-07-11 20:35

A w jakim rankingu był no. pierwsza? Bo trochę dobrego o niej słyszałem, ale nie widziałem żadnych rankingów.

zgłoś do moderacji
        • ~malito, 2009-07-16 22:55

Zajęła pierwsze miejsce w rankingu Gazety Wyborczej wśród najlepszych szkół wyższych prywatnych kształcących na Wydziale Prawa. Ktoś tu chyba pisał o jakichś dobrych warunkach na WSHiP i że nie przywiązuje wagi do tego stypendium. To wszystko prawda, ale warto mieć też dodatkową motywację. Robisz swoje, a 700 zł. co miesiąc wpada Ci do kieszeni.

zgłoś do moderacji
          • ~waran, 2009-07-17 09:20

warto dodać,że są tam stypendia socjalne, sportowe i naukowe

zgłoś do moderacji
            • ~Karol, 2009-07-19 12:49

Ale w sumie to mają zaskakująco dobre te możliwości stypendialne- nie dość, że trzy opcje zdobycia tego stypendium to jeszcze jest na prawdę wysokie... 700zl miesiecznie to daje 7 tys. na rok akademicki!! Hello to jest ogromna kasa jak na moj gust =O

zgłoś do moderacji
              • ~elizka, 2009-07-19 13:42

A wiecie, czy można łączyć te stypendia na Łazarskim? W sensie czy jedna osoba może otrzymywać stypendium naukowe, socjalne i sportowe, naraz? Nie żebym była taka pazerna:), ale na wszelki wypadek wolałabym wiedzieć:)

zgłoś do moderacji
              • ~elizka, 2009-07-19 13:45

A wiecie, czy można łączyć te stypendia na Łazarskim? W sensie czy jedna osoba może otrzymywać stypendium naukowe, socjalne i sportowe, naraz? Nie żebym była taka pazerna:), ale na wszelki wypadek wolałabym wiedzieć:)

zgłoś do moderacji
    • ~amela, 2008-06-30 18:57

Jasne, że znajdziesz! Łazarski ma najlepszy wydział prawa wśród niepublicznych uczelni i jeden z najlepszych w ogóle. Jak to wygląda? Hm... Wykładowcy są świetni, zajęcia ciekawe (choć nie wszystkie oczywiście ;)), poziom wysoki, więc jest sporo nauki, ale atmosfera jest super i w ogóle fajnie jest wszystko zorganizowane. Naprawdę polecam.

zgłoś do moderacji
      • ~Aleksandra, 2008-11-23 20:18

Czy na tej uczelni to sie placi? jakie sa czesne i czy przyjmuja kazdego?

zgłoś do moderacji
        • ~isio, 2009-07-02 12:57

Na każdej prywatnej uczelni się płaci, nawet na Państwowej jeżeli nie dostałeś się na dzienne to tez płacisz. Jeżeli chodzi o Łazarskiego to z tego co porównywałem to u nich można zgarnąć całkiem łatwo stypendium naukowe, jeżeli tylko się trochę wysilisz i pouczysz, bo już od 4,2 są przyznawane :-) Co rekrutacji to standardowo na podstawie świadectw.

zgłoś do moderacji