|
~Europejczyk
![]() OFFLINE
Liczba wpisów: ?
Na forum od: ?
zaproś do znajomych obserwuj profil zobacz wizytówkę |
2008-09-03 11:57
Odp.: Prywatne uczelnieW postrzeganiu zaiste jest, lecz w praktyce różnica się zaciera. Przynajmniej w sferze edukacji. Natomiast jeżeli chodzi o stosunek do studenta to na prywatnej uczelni spotkamy się z pełnym szacunkiem. Takie jest właśnie moje doświadczenie ze WSZIBem, który polecam. Pozdrawiam. |

Jakie mamy zdanie o prywatnych uczelniach? Moim zdaniem nie da się ukryć, że jest różnica w postrzeganiu. Jednak czy jest tak do końca, że prywatne są tymi gorszymi?
W postrzeganiu zaiste jest, lecz w praktyce różnica się zaciera. Przynajmniej w sferze edukacji. Natomiast jeżeli chodzi o stosunek do studenta to na prywatnej uczelni spotkamy się z pełnym szacunkiem. Takie jest właśnie moje doświadczenie ze WSZIBem, który polecam.
Pozdrawiam.
Uczelnie prywatne stają sie co raz bardziej popularne i powoli zaczynają równorzędną walkę o studenta. Szkoły typu WSEI mają wyskoki poziom i dobre zaplecze a to najważniejsze przy doborze studiów.
To chyba zależy od tego, jaki poziom nauczania prezentuje dana uczelnia. Chyba nie ma większego znaczenia, czy to jest uczelnia prywatna czy państwowa, chociaż pewnie masz rację, że na prywatnej uczelni pewnie prędzej spotkamy się z pełnym szacunkiem niż na państwowej. Poza tym zwykle jest lepsza organizacja. Ja akurat studiuje na WSEI filologię angielską i jestem zadowolony. Przede wszystkim z wymiany międzynarodowej między uczelniami z innych miast europejskich. Sam poziom studiów też mi odpowiada oraz lektoratu z drugiego języka, którego uczę się na studiach.
Ja mam podobne doświadczenia z WSE-I w Warszawie, na którym studiuję. Pozdro.
Nie wiem dlaczego dużo osób uważa, że na prywatnych wiele nie można się nauczyć i panuje system płacisz zdajesz. Ja się z tym nie zgadzam. Studiuje na WSEI (uczelnia prywatna) i jestem z niej bardzo zadowolona. Wysoki poziom nauczania. Wykładowcy potrafią przekazać wiedzę, a to że jest to uczelnia prywatna powoduje, że warunki są 100000 raz lepsze niż w państwówkach :)
Ja uczę się na SWPS i uważam że ta uczelnia jest o tyle lepsza od UW że dysponuje szerszym zakresem propozycji jeśli chodzi o wykładane specjalizacje z Psychologii. Jest oferta taka jak psych. międzykulturowa czy społeczna. jestem bardzo zadowolona a co do szerszej takiej dyskusji na ten temat widzialam na naspolke.pl
wejdź sobie na portal http://ouczelniach.pl i poczytaj ewentualnie załóż dyskusje. Z pewnościa ktos ci odpowie
Nie można generalizować prywatne/ państwowe. Na pewno lepiej jest studiować w dużym ośrodku akademickim, nie ważne czy prywatnie czy państwowo niż np. w PWSZ w Koziej Wólce, gdzie jedyna biblioteka to ta w podstawówce.
Ja studiuję ekonomię w WSE-I i jestem zadowolona. Uczelnia jest w W-wie, jest super wyposażona, a gdyby mi zabrakło materiałów, to zawsze mogę skorzystać z bibliotek kilkudziesięciu innych uczelni w mieście.
Kwestia jest jeszcze kilku lat, aż prywatne uczelnie będą konkurować na równi z prywatnymi. Kilka uczelni typu WSEI jest w stanie konkurować bo ma dużą kadrę, w części pewnie wzięta z Państwowych uczelni. Ale jak państwowe uczelnie przestaną zabiegać o studentów to wykładowcy przejdą tam gdzie lepiej płacą , czyli prywatne.
Ja też słyszałem sporo dobrych rzeczy o WSE-I :) Natomiast w kwestii prywatna a państwowa moim zdaniem jest lepsza prywatne, bo bardziej dbają o studenta.
z prywatnymi to zależy która, bo nie wszystkie są lepsze od państwowych, które niestety bardzo często mimo dużego poziomu kiepsko uczą. wsei ta na stokłosach? jeśli tak to jest niezła
Dokładnie. Uczelnia uczelni nierówna - zwłaszcza prywatna prywatnej. Ja akurat studiowałem przez rok Ekonomię na Kawęczyńskiej, ale po roku zrezygnowałem, ponieważ poziom studiów mi nie odpowiadał, podejście wykładowców do studentów. Teraz studiuję Ekonomię na WSEI i bardzo jestem z tego zadowolony. Odpowiedni poziom wykładów, duży wybór specjalizacji, bogata oferta praktyk w liczących się na rynku firmach - to atuty, które powinna mieć dobra wyższa uczelnia (i to nie tylko prywatna). Dlatego studiuję na WSEI.
,
2009-03-27 19:24 Na pewno prywatne prezentują się jako lepiej zarządzane i sprawniejsze firmy. A czy tak jest naprawdę? Miałem do czynienia tylko z burdelem na państwowej uczelni, więc chyba nie jest rudno o lepszą organizację, ale nie mogę mówić na 100%