|
~karo
![]() OFFLINE
Liczba wpisów: ?
Na forum od: ?
zaproś do znajomych obserwuj profil zobacz wizytówkę |
2009-05-10 21:52
Odp.: Prywatne uczelnieJa tam studiuję na WSE-I w Warszawie i bardzo się z tego cieszę. Z wykładowcami można zawsze porozmawiać jak się ma jakieś pytanie, nie są tak zdystansowani jak na prywatnych uczelniach, no i widać, ze im się chce nas uczyć :) Ja tam nie żałuje, że studiuję prywatnie :) Ponadto moja szkoła organizuje praktyki w duży firmach i sporo ludzi się już w nich zahaczyło, może i mi się uda :) Ogólnie ja ze swojej strony polecam WSE-I !!! |

Jakie mamy zdanie o prywatnych uczelniach? Moim zdaniem nie da się ukryć, że jest różnica w postrzeganiu. Jednak czy jest tak do końca, że prywatne są tymi gorszymi?
Ja tam studiuję na WSE-I w Warszawie i bardzo się z tego cieszę. Z wykładowcami można zawsze porozmawiać jak się ma jakieś pytanie, nie są tak zdystansowani jak na prywatnych uczelniach, no i widać, ze im się chce nas uczyć :) Ja tam nie żałuje, że studiuję prywatnie :)
Ponadto moja szkoła organizuje praktyki w duży firmach i sporo ludzi się już w nich zahaczyło, może i mi się uda :) Ogólnie ja ze swojej strony polecam WSE-I !!!
A jaki kierunek? Ja zamierzam iść na turystykę ze specjalnością turystyka w biznesie, bo to coś innego. Jakie są opinie o tym kierunku?? Jak w ogóle ludzie i klimat na uczelni?
W państwowych molochach jest jeden wielki bałagan, a studia tam to walka, a nie nauka.
Też jestem za prywatnymi, kończę podyplomówkę na WSEI właśnie i uważam, że to dobra uczelnia. Nie ma już tak, że płacisz i możesz nic nie robić, szkoły coraz więcej wymagają i to bardzo dobrze. Ale najbardziej się liczy to, że naprawdę człowiek uczy się w końcu czegoś pożytecznego, miedzy innymi na praktykach, które akurat ta uczelnia ma świetne. Prywatne górą
A jakie kończysz studia podyplomowe na WSEI? Bo ja jestem zainteresowany studiami podyplomowymi w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomościami. Słyszałem wiele pozytywnych opinii na temat studiów podyplomowych na tej uczelni i chciałbym się tylko upewnić w moim wyborze.
pochwal się jeśli możesz jaką podyplomówkę kończysz i jak tam wygląda nauka...
ja miałam kilka lat przerwy od studiów i zastanawiam się czy podołam...
jak wyglądają zajęcia, zaliczenia, czy jakieś egzaminy ?
czy jest to bardzo czasochłonne jeśli chodzi o naukę w domu ?
z góry dziękuję za odpowiedź (najchętniej na e-maila imkp@poczta.fm)
pozdrawiam
Iwona
Prywatne Uczelnie same sobie strzelają samobóje... - przyjmują niestety kogo się da, czyli także wszelkich bezmózgowców... Niestety siłą rzeczy obniża to poziom. Prywatne Uczelnie powinny dokonywać selekcji kto się nadaje na studenta a kto nie. Młodym ludziom tez lepiej by się studiowało jeśli mieliby świadomość, że przebywają w towarzystwie ludzi na odpowiednim poziomie.
Przekazywana wiedza na prywatnych uczelniach nie różni się wiele od tej w Państwowych Szkołach, natomiast zaletą prywatnych Uczelni jest to że studenci mogą mieć większy wpływ na program - zawsze można coś poszerzyć. Prywatne Uczelnie są bardziej elastyczne i to jest ich zaleta. Do tego mogłyby dorzucić elitarność i byłoby super! :)
Co do tematu czy lepsza szkoła prywatna czy państwowa. Powiem, że lepsza jest taka szkoła co kształci i po skończeniu której łatwo o pracę. Dlatego sam wybieram się na Akademię Morską w Szczecinie na kierunek Geodezji i Kartografii. Szkołą ta kształci samych specjalistów, a na specjalistów na obecnym rynku jest duzy popyt dlatego właśnie tam składam papiery.
Szkoła świetna osobiście wybrałem się na mechatronikę na wydziale mechanicznym. Po ukończeniu tej szkoły mam zamiar kontynuować nauke w tym kierunku. A sama szkołą oferuje dobrą kadrę, przyzwoity program, akademik, i korzystne stypendia.
ja z koleji wybieram się w tym roku na nowo powstały kierunek Geodezji i Kartografii na wydziale Nawigacji w Akademii Morskiej w Szcecinie, odpowiada mi ten kierunek ponieważ łatwo będzie po nim o dobrą prace, tworząc mapy, lub pracując w urzędzie miasta zajmując się projektami terenów i pomagać ludziom z wszelkimi planami modyfikacji ich działek by były zgodne z prawem
A co mozna robić po geodezji? Może głupie pytanie, ale podobno nie ma głupich pytań:)
Masz rację, że trzeba się uczyć wszędzie ale też istotne w jakich warunkach, nie? Ja dlatego jestem za prywatnymi, bo tam zawsze czysto ładnie schludnie, wszystkie pomoce dydaktyczne są :) Weźmy za przykład WSEI o której niektórzy tu piszą. Szkoła jest prywatna i dzięki temu ma większe możliwości i nie mówię tylko o warunkach nauczania, ale nie są tacy ograniczenie w swoim działaniu i starają się być innowacyjne: praktyki, szkolenia itp. To są zalety dzięki którym uważam, że prywatne są lepsze!
Prywatna uczelnie mają różną renomę..Ostatnio przeglądałam kierunek który mnie zainteresował, z przykrością stwierdzam, ze uczelnie państwowe niemiały takiego programu, o który mi chodzi. Zmalazłam go w WST-E w Wawie. Tu misię nasuwa pytanie czy warto zaryzykować?.. Kiedyś miałam przyjemność studiować na uczelni niepaństwowej z rozgoryczeniem to wspominam.. Dlatego, mam prośbę jesli ktoś coś o niej słyszał to prosze o opinie. Dzięki:)
Akademia Morska w Szczecinie to na pewno oryginalny i przyszlosciowy wybor, takich specejalistow jest na pewno niewielu, a na wyksztalcenie tak precyzyjne zawsze jest popyt- na nieszczescie humanistow ;) zreszta o tej uczelni sie duzo dobrego slyszy... wiec renome juz na pewno ma wyrobiona
Fakt, uczelnia jest bardzo dobra, sam mam zamiar się wybrać na nowo otwarty kierunek Geodezji i Kartografii na wydziale nawigacji, moim zdaniem świetlana przyszłość gwarantowana po takim kierunku i można czerpać dumę z pracy np tworząc mapy bo wiem że zapisuje historie.
To ja moze jestem materialista ale ja po Akademii Morskiej w Szczecinie widze glownie duza kase jaka mam szanse zarabiac :D tak wiem jestem okropny, ale taka prawda- trzeba byc realista...a mi sie ta uczelnia podoba z jak najbardziej realnych wzgledow ;)
Czemu okropne? trzeba kwestie finansowe brać pod uwagę. Po Geodezji i Kartografii jestem pewien, że będę miał dobrą pracę
Z prywatnych uczelni mogę polecić WSHIP im. Łazarskiego. Bardzo dobra szkoła, super atmosfera, kadra z wyższej półki no i sama szkołą zajmuje wysokie miejsca w przeróżnych rankingach.
Polecam!
Tak, m.in. w rankingu uczelni, w których kształci się studentów na kierunku - prawo zorganizowanym przez Gazetę Prawną WSHiP Łazarski zajął pierwsze miejsce. Też słyszałam o tej uczelni wiele dobrego. A na jakim kierunku tam studiujesz? Jesteś na prawie czy na jakimś kierunku ekonomicznym?