Kategorie: Komputery, IT, mobile / Komputery i Internet
Forum: Usability (51 postów)
założyciel: pjtest | moderator: pjtest  | data utworzenia: 2008-05-26 12:46

Temat: Co to jest eye tracking? (15 postów)
autor: pjtest
Liczba wpisów:
16
Na forum od: 2008-04-15
  zobacz wizytówkę
2008-05-29 14:00 Temat: (15 postów)

Co to jest eye tracking?

Badanie eye tracking jest nowoczesną technologią wykorzystywaną w badaniu co postrzegają użytkownicy na stronie WWW. Dzięki odpowiedniej aparaturze, badacz może śledzić, gdzie w danym momencie patrzy się użytkownik, co znacznie ułatwia badanie i analizę zachowania użytkownika.

odpowiedz
Sortuj według:
  • pjtest , 2008-05-29 14:00
    Co to jest eye tracking?

Badanie eye tracking jest nowoczesną technologią wykorzystywaną w badaniu co postrzegają użytkownicy na stronie WWW. Dzięki odpowiedniej aparaturze, badacz może śledzić, gdzie w danym momencie patrzy się użytkownik, co znacznie ułatwia badanie i analizę zachowania użytkownika.

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-12-07 10:46
      Więc moje życie wkońcu się odmieniło!

Wygrałem dość sporą kasę i wreszcie mogę spełnić swoje marzenie! Sekret tkwi w google, wpisz: "oszukaj ruletkę gra progresywna" i zobacz szczegóły :)

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-12-05 19:54

Wygrałem dość sporą kasę i wreszcie mogę spełnić swoje marzenie! Sekret tkwi w google, wpisz: "oszukaj ruletkę gra progresywna" i zobacz szczegóły :)

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-12-04 10:44

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-12-02 14:42

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-11-29 16:29

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-11-28 09:34

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-11-20 09:14

zgłoś do moderacji
    • ~Szczęśliwy85, 2010-11-19 15:44

zgłoś do moderacji
    • ~Neuro Device Group, 2009-03-31 22:17
      Odp.: Co to jest eye tracking?

Eye tracking, a właściwie videookulografia (bo tak nazywała się pierwotnie ta metoda) obrazuje zmiany szerokości źrenicy oka, kierunku, kolejności spojrzeń, liczby i czasu ich trwania. Dlatego pokazuje nie tylko to, co badany rejestruje wzrokiem, ale również jak długo utrzymuje spojrzenie na produkcie i z jaką częstością na niego spogląda. Wyników jest bardzo dużo, w zależności od potrzeb można zastosować chociażby MAtLab (środowisko statystyczne). Ale również oprogramowanie dodawane przez producenta systemu pozwala przedstawić podstawowe wyniki.

zgłoś do moderacji
    • tomq26 , 2008-05-29 14:38
      Jak wyglądają wyniki z takiego eye trackingu?

W jakiej formie są prezentowane wyniki z eye trackingu? Ciężko mi sobie wyobrazić w jaki sposób mogę zobaczyć, gdzie patrzył się użytkownik? Czy takie wyniki można agregować dla kilku oglądających np. stronę WWW?

zgłoś do moderacji
      • grzkow58 , 2008-06-12 08:44
        Odp.: Jak wyglądają wyniki z takiego eye trackingu?

W eye trackingu są dostępne 4 rodzaje wyników w tym 2 właściwe:

1) hot spot - tzw. mapa gorących miejsc - miejsca, na które patrzyli użytkownicy są oznaczone kolorami, im więcej osób się patrzyło w dane miejsce tym cieplejszy kolor,

2) gaze plot - przedstawia ścieżkę spojrzeń dla danego użytkownika na konkretnej podstronie,

Wyniki dodatkowe:

3) filmiki, na których widać, jak gałka oczna przesuwa sie po ekranie,

4) dane w postaci zapisu liczbowego w formacie xls.

zgłoś do moderacji
    • m_poczta1 , 2008-05-29 14:27

Czy oprócz badania stron WWW można jeszcze gdzieś wykorzystać eye tracking?

zgłoś do moderacji
      • pjtest , 2008-05-29 14:31

Pewnie, że tak. Eye tracking co raz szerzej jest stosowany w różnych obszarach. Przykładowo za pomocą eye trackingu można badać: reklamy, okładki czasopism, zauważalność produktów w sklepie. Są również eye trackery zakładane na głowę - które można zabrać w dowolne miejsce. Jak widać zastosowanie jest bardzo szerokie.

zgłoś do moderacji
      • takasia4 , 2008-05-29 14:35
        Eye tracking na rzecz osób niepełnosprawnych lub z dysfunkcjami

Obecnie eye tracking jest mocno kierowany na pomoc osobom niepełnosprawnym. Za pomocą wzroku mogą one w pełni sterować tym co dzieje się na ekranie monitora np. napisać maila, otworzyć aplikację, przeglądać strony WWW. Sprzęt jest cały czas udoskonalany, ale w niedalekiej przyszłości może zdziałać wiele dobrego.

zgłoś do moderacji