Kategorie: Rodzina i dzieci / Ciąża
Forum: Ciąża (109 postów)
założyciel: agnieszka.archi | moderator: agnieszka.archi  | data utworzenia: 2008-05-23 10:09

Temat: jak się przygotować do ciąży? (10 postów)
autor: sylwiacierpisz
Liczba wpisów:
3
Na forum od: 2011-10-06
  zobacz wizytówkę
2011-11-02 22:13 Temat: (10 postów)

jak się przygotować do ciąży?

jak się przygotować?nie mam juz parcia na stos gazet i gazetek, a tu na pewno wiele ekspertek, przypomnijcie mi, bo ja już zapomniałam, jakie środki zażywać, czego unikać (nie pytam o alk i papierosy), jak najlepiej przystosować organizm?

chyba zaczęłam od końca, bo już wybrałam sposób prowadzenia ciąży, znaczy lekarza i ośrodek, to też mi zajęło trochę czasu, co wybrać prywatnie czy w ośrodku z NFZ? rozmiar kasy trochę mnie przerażał ale kolejki i małe zaangażowanie lekarza (z braku czasu zazwyczaj) jeszcze gorsze, poszperałam trochę w necie i trafiłam na rozwiązanie jakby po środku, zobaczymy czy będzie ok.

ale nie o to Was w końcu pytam

odpowiedz
Sortuj według:
  • sylwiacierpisz , 2011-11-02 22:13
    jak się przygotować do ciąży?

jak się przygotować?nie mam juz parcia na stos gazet i gazetek, a tu na pewno wiele ekspertek, przypomnijcie mi, bo ja już zapomniałam, jakie środki zażywać, czego unikać (nie pytam o alk i papierosy), jak najlepiej przystosować organizm?

chyba zaczęłam od końca, bo już wybrałam sposób prowadzenia ciąży, znaczy lekarza i ośrodek, to też mi zajęło trochę czasu, co wybrać prywatnie czy w ośrodku z NFZ? rozmiar kasy trochę mnie przerażał ale kolejki i małe zaangażowanie lekarza (z braku czasu zazwyczaj) jeszcze gorsze, poszperałam trochę w necie i trafiłam na rozwiązanie jakby po środku, zobaczymy czy będzie ok.

ale nie o to Was w końcu pytam

zgłoś do moderacji
    • aleksandraxyz123 *, 2012-04-30 10:18
      Odp.: jak się przygotować do ciąży?

przede wszystkim zacznij właśnie teraz o siebie dbać najbardziej, zdrowe odżywianie, rozsądna dieta no i suplemty, przedewszystkim kwas foliowy, aby uniknąc u maluszka wad cewy nerwowej - jedna tabletka kwasu foliowego 0,4 mg dziennie powinna cię uchronić przed ewentualnymi komplikacjami. No i mniej stresu, ktory chyba jest nieodłącznym elementem naszego życia :)

zgłoś do moderacji
    • dancer *, 2012-01-06 14:27

Najwięcej problemów sprawiała mi kąpiel malucha. Na szczęście znalazłam receptę na ten kłopot, który spędzał mi sen z powiek. Okazał się to tummy-tub.pl . Tam znalazłam wiaderko do kąpieli dla dziecka. Dzięki temu wiaderku moje dziecko jest odprężone i spokojne. Jestem młodą mamą, więc nie mam doświadczenia, a dzięki tummy-tub nabrałam pewności i spokoju.

zgłoś do moderacji
    • kk50000 , 2011-12-28 13:53

polecam ci ciekawy portal dotyczący porad dla mam, opieka, rozwój nad dzieckiem, porady, filmy, artykuły

http://linkbaby.pl/

maja też ciekawy sklep z asortymentem dla dzieci, i zabawki http://zakupy.linkbaby.pl/

zgłoś do moderacji
    • xxjuliaxx , 2011-11-03 14:08

droga sylwiacierpisz, na pewno dużo witamin i kwasu foliowego potrzeba, najlepiej zapytaj lekarza, którego wybrałaś, on Ci powie czy nie trzeba wcześniej jakiś badań zrobić, może zaległą cytologię? a swoją drogą co to za złoty środek z tym lekarzem?

zgłoś do moderacji
    • Krakowianka2000 , 2011-11-14 10:58

A ja Ci radzę jak najwięcej relaksu i spokoju:) Ja w ciąży miałam dużo stresów w pracy i efekt taki, że dziecko nerwowe.

Odpoczywaj jak najwięcej:)

Kawę pij jak lubisz tylko nie rozpuszczalną, bo to syf:) Wszystko w rozsądnych ilościach i zdrowo, ale bez przesady.

zgłoś do moderacji
    • ~Potulanka, 2011-11-08 09:16

Cześć,

Jeśli chcesz poczytać na temat przygotowywania się do ciąży, jej prowadzenia, porodu, rodzicielstwa, wychowywania potomstwa tutaj znajdziesz mnóstwo ciekawych informacji www.witalnamama.pl zapraszamy serdecznie, obiecuję, że rozwiejemy wszystkie Twoje wątpliwości.

zgłoś do moderacji
    • elastic32 *, 2011-11-04 14:16

Ten filmik powinien ci pomoc

http://www.youtube.com/watch?v=0pFBNowHZkg

zgłoś do moderacji
    • virtualna_dama **, 2011-11-03 13:33

A ja bym na Twoim miejscu udała się do szkoły rodzenia.Tam przygotują Cię do wszystkiego.Unikać należy przede wszystkim stresów,należy się wysypiać,bo potem ważniejsze będzie niemowlę,niż Twoje zmęczenie. Unikać należy wszelakich używek.Jeść witaminy i warzywa,systematycznie chodzić na kontrolę.Jeśli stać Was na prywatne rodzenie ,to okey,bo wiadomo,że tylko Ty będziesz się liczyła i Twoje dzieciątko,ale przecież z NFZ też nie jest tak źle,wszyscy prawie rodzą w szpitalach i nie koniecznie prywatnie.

zgłoś do moderacji