|
~97069ola
![]() OFFLINE
Liczba wpisów: ?
Na forum od: ?
zaproś do znajomych obserwuj profil zobacz wizytówkę |

chcę kupić drukarkę, tylko nie wiem czy bardziej opłacalne będzie kupienie laserowej czy atramentowej. To jest inwestycja, a nie chcę później wydawać ogromnych pieniędzy na tusz
odpowiedz
,
2012-02-16 12:35 z tego co się orientuję to chyba duzo ekonomiczniej wychodzi drukowanie drukarką atramentową, ponieważ wkłady można napełnić , za niewielkie pieniądze, poza tym takie drukarki teraz mozna kupic za naprawde dobre pieniądze , np taką http://www.wasserman.pl/pl/p/Drukarka-skaner-kopiarka-HP-Deskjet-3050-j610-z-WIFI/2318
odpowiedz
Do domu zdecydowanie lepszy atrament:) Laserówki to chyba bardziej do biura. Moj hpek wydala w domu - na takie codzienne drukowanie i do tego nie jest drogi - tusze mają rozsądne ceny ( mówię oczywiście o oryginałach)
odpowiedz
Mimo nieznacznie większej ceny polec am laserową, z uwagi na czystość druku. Po prostu nie męczą się oczy. Ale warto w domu, zwłaszcza gdy ktoś się uczy posiadać atramentówkę, do rysunków wykresów czy statystyk.
Uwaga są atramentówki (epson) z tuszem pigmentowym na 4 wkłady. Gdy jeden tusz się skończy, to drukarka doi niczego. Pojemniki z tuszem niewielkie i niestety dość drogie, z a l e t ą jest tusz, nie rozmazuje się jest trwały.
odpowiedz
Używam drukarki w domu, bardzo różnie: raz bardzo rzadko, jeden , dwa wydruki w miesiącu, innym razem po kilkaset stron w tygodniu. Po ciągłej walce z zasychjącymi atramentami (miałem kolejno 3 drukarki atramentowe HP, Epson, Canon, kupiłem kolorowego, laserowego Samsunga CLP 300. Nowa drukarka wyposażona jest w toner w ilości tzw. "startowej", co znaczy że jest go tylko 50% normalnej pojemności. Drukowałem równo 3 lata, bez kłopotów, zacięć, kiedy tylko chciałem. Teraz założyłem nowy komplet tonerów za 96 zł. (zamiennik) i nie widzę różnicy w druku. Mam nadzieję drukować następnych 6 lat :)).
Wnioski proszę sobie wyciągnąć samemu...
odpowiedz
Drukarka laserowa jest bardzo dobra i wydajna jeśli dużo drukujesz dokumentów , Koszt tonera jest ok 100-300 zł , jednak starcza na bardzo długo . Jeśli potrzebujesz do tzw. domowego użytku polecam drukarki epsona bądź brothera ich eksploatacja jest bardzo niska , Najlepiej będzie jak pospisujesz sobie nr drukarek i podowiadujesz się do której drukarki masz najtańszy tusz czy toner . Lepiej zainwestować pieniądze w przemyślany zakup , po co wydawać więcej . Pozdrawiam udanego szukania :)
odpowiedz
Zależy od tego ile i jak często drukujesz. Jeżeli często, to poleciłbym atramentówkę, zwracając jednak uwagę na możliowość kupienia zamienników lub ładowania kartridzy strzykawką. Jeżeli rzadko, zwóć uwage,że nie piszę mało/dużo, to raczej laserówkę bo po prostu atrament Ci nie zaschnie, a z czyszczeniem zaschniętych kartridzy czasami może byc spory problem. Z laserowych warto kupic starsze modele nie mające chipów lub mające tanie zamienniki ewentualnie takie gdzie bez problemu można dosypac proszku/toneru czy tez założyć "wieczny" chip.
Decyzja należy zawsze do kupującego, trzeba sobie przeliczyć koszty eksploatacji i ewentualną uciążliwość dolewania atramentu/dosypywania toneru.
W przeciągu 20 lat miałem drukarkę igłową ( tani druk i niezawodna) 3 drukarki atramentowe i 2 "kombajny" atramentowe, ( gdy drukowałem dużo i często) uzupełniałem w nich tusz strzykawką (dawało się nawet drukować atramentem do wiecznych piór czyli b.tanio, ale lubił zasychać i trzeba było codziennie drukować)
Teraz rzadko drukuję, mam "wielofunkcyjne urz atramentowe" i laser mono, gdyż nie mam ochoty dla drukowania paru stron tracić kilkunastu czy kilkadziesięciu minut aż udrożnię dysze w kartridżach...
odpowiedz
atramentowa!!!poczytaj na necie jak to laserowa zapyla powietrze w pomieszczeniu do poziomu,przy którym wypalenie 40 papierosów dziennie to pikuś...
odpowiedz
Ja z moim chłopakiem też mieliśmy taki problem, nie znaliśmy się za bardzo ale zrobiliśmy mały wywiad w sklepach, internecie wśród znajomych i kupiliśmy urządzenie wielofunkcyjne hp z dukarką atramentową, jest wydajne tusze są tanie, dowiedzieliśmy się że super się sprawdza w przypadku gdy dużo się drukuje. Mamy już z pół roku i naprawdę polecam dopiero wymieniliśmy tusz ok 20zł kosztuje a mój chłopak drukuje naprawdę dużo. uRZĄDZENIE TEŻ JEST TANIE ZAPŁACILIŚMY W PROMOCJI NIECAŁE 300 ZŁ. nAPRAWDĘ POLECAM- PRZETESTOWANE I SPRAWDZONE.
HP Deskjet Ink Advantage K209.
odpowiedz
Czy JUSTA jest z firmy HP??? Co to za bzdury. Dużo drukowania i tusz wystarcza na pół roku? W nowych drukarkach które są tanie tuszu jest bardzo niewiele i bardzo szybko trzeba kupić następny. Nowy tusz za 20zł? Chyba bardzo kiepska podróbka, raczej szkoda drukarki o ile da się znaleźć "coś" w tej cenie.
odpowiedz
zalezy ile tego drukujesz, jezeli dosc sporo to laserowa - drogi wklad ci sie zwroci, jezeli przecietnie to atramentowa, kardidz w cenie 50-100 zl w zaleznosci czy oryginal czy podrobka no i ile ml.. ja zuzywam jeden czarny kardidz raz na pol roku - siostra na studiach troche drukuje ja prawie wcale jedynie potwierdzenia przelewu.
odpowiedz
Nie miałam jeszcze laserowej,więc nie wiem na jak dlugo starcza wkład,ale tanie atramentoe są nieopłacalne,bo tusz do nich bardzo drogi,a o tańsze zamienniki bardzo trudno.
odpowiedz