Kategorie: Zakupy / Komputery
Forum: Drukarki (119 postów)
założyciel: WP.PL | moderator: WP.PL | data utworzenia: 2008-12-16 14:44

Temat: laserowa czy atramentowa? (11 postów)
autor: ~97069ola
~97069ola
Liczba wpisów: ?
Na forum od: ?
  zaproś do znajomych
 obserwuj profil
 zobacz wizytówkę
2011-07-25 12:46 Temat: (11 postów)

laserowa czy atramentowa?

chcę kupić drukarkę, tylko nie wiem czy bardziej opłacalne będzie kupienie laserowej czy atramentowej. To jest inwestycja, a nie chcę później wydawać ogromnych pieniędzy na tusz

odpowiedz
Sortuj według:
  • ~97069ola, 2011-07-25 12:46
    laserowa czy atramentowa?

chcę kupić drukarkę, tylko nie wiem czy bardziej opłacalne będzie kupienie laserowej czy atramentowej. To jest inwestycja, a nie chcę później wydawać ogromnych pieniędzy na tusz

odpowiedz  odpowiedz
    Opinia była dla mnie: użyteczna nieużyteczna
    zgłoś do moderacji
    • KristiSmart *, 2012-02-16 12:35
      Odp.: laserowa czy atramentowa?

z tego co się orientuję to chyba duzo ekonomiczniej wychodzi drukowanie drukarką atramentową, ponieważ wkłady można napełnić , za niewielkie pieniądze, poza tym takie drukarki teraz mozna kupic za naprawde dobre pieniądze , np taką http://www.wasserman.pl/pl/p/Drukarka-skaner-kopiarka-HP-Deskjet-3050-j610-z-WIFI/2318

odpowiedz  odpowiedz
      zgłoś do moderacji
    • ~Karina, 2011-12-12 17:59

Do domu zdecydowanie lepszy atrament:) Laserówki to chyba bardziej do biura. Moj hpek wydala w domu - na takie codzienne drukowanie i do tego nie jest drogi - tusze mają rozsądne ceny ( mówię oczywiście o oryginałach)

odpowiedz  odpowiedz
      zgłoś do moderacji
    • ~roman.niedz, 2011-07-26 15:52

Mimo nieznacznie większej ceny polec am laserową, z uwagi na czystość druku. Po prostu nie męczą się oczy. Ale warto w domu, zwłaszcza gdy ktoś się uczy posiadać atramentówkę, do rysunków wykresów czy statystyk.

Uwaga są atramentówki (epson) z tuszem pigmentowym na 4 wkłady. Gdy jeden tusz się skończy, to drukarka doi niczego. Pojemniki z tuszem niewielkie i niestety dość drogie, z a l e t ą jest tusz, nie rozmazuje się jest trwały.

odpowiedz  odpowiedz
      zgłoś do moderacji
    • ~Majeranek, 2011-07-26 13:10

Używam drukarki w domu, bardzo różnie: raz bardzo rzadko, jeden , dwa wydruki w miesiącu, innym razem po kilkaset stron w tygodniu. Po ciągłej walce z zasychjącymi atramentami (miałem kolejno 3 drukarki atramentowe HP, Epson, Canon, kupiłem kolorowego, laserowego Samsunga CLP 300. Nowa drukarka wyposażona jest w toner w ilości tzw. "startowej", co znaczy że jest go tylko 50% normalnej pojemności. Drukowałem równo 3 lata, bez kłopotów, zacięć, kiedy tylko chciałem. Teraz założyłem nowy komplet tonerów za 96 zł. (zamiennik) i nie widzę różnicy w druku. Mam nadzieję drukować następnych 6 lat :)).

Wnioski proszę sobie wyciągnąć samemu...

odpowiedz  odpowiedz
      zgłoś do moderacji
    • ~gosia, 2011-07-26 12:22

Drukarka laserowa jest bardzo dobra i wydajna jeśli dużo drukujesz dokumentów , Koszt tonera jest ok 100-300 zł , jednak starcza na bardzo długo . Jeśli potrzebujesz do tzw. domowego użytku polecam drukarki epsona bądź brothera ich eksploatacja jest bardzo niska , Najlepiej będzie jak pospisujesz sobie nr drukarek i podowiadujesz się do której drukarki masz najtańszy tusz czy toner . Lepiej zainwestować pieniądze w przemyślany zakup , po co wydawać więcej . Pozdrawiam udanego szukania :)

odpowiedz  odpowiedz
      zgłoś do moderacji
    • ~tvh, 2011-07-26 11:26
      zależy czy często i dużo się drukuje

Zależy od tego ile i jak często drukujesz. Jeżeli często, to poleciłbym atramentówkę, zwracając jednak uwagę na możliowość kupienia zamienników lub ładowania kartridzy strzykawką. Jeżeli rzadko, zwóć uwage,że nie piszę mało/dużo, to raczej laserówkę bo po prostu atrament Ci nie zaschnie, a z czyszczeniem zaschniętych kartridzy czasami może byc spory problem. Z laserowych warto kupic starsze modele nie mające chipów lub mające tanie zamienniki ewentualnie takie gdzie bez problemu można dosypac proszku/toneru czy tez założyć "wieczny" chip.

Decyzja należy zawsze do kupującego, trzeba sobie przeliczyć koszty eksploatacji i ewentualną uciążliwość dolewania atramentu/dosypywania toneru.

W przeciągu 20 lat miałem drukarkę igłową ( tani druk i niezawodna) 3 drukarki atramentowe i 2 "kombajny" atramentowe, ( gdy drukowałem dużo i często) uzupełniałem w nich tusz strzykawką (dawało się nawet drukować atramentem do wiecznych piór czyli b.tanio, ale lubił zasychać i trzeba było codziennie drukować)

Teraz rzadko drukuję, mam "wielofunkcyjne urz atramentowe" i laser mono, gdyż nie mam ochoty dla drukowania paru stron tracić kilkunastu czy kilkadziesięciu minut aż udrożnię dysze w kartridżach...

odpowiedz  odpowiedz
      zgłoś do moderacji
    • ~xero, 2011-07-26 11:06

atramentowa!!!poczytaj na necie jak to laserowa zapyla powietrze w pomieszczeniu do poziomu,przy którym wypalenie 40 papierosów dziennie to pikuś...

odpowiedz  odpowiedz
      zgłoś do moderacji
    • ~JUSTA, 2011-07-26 10:13

Ja z moim chłopakiem też mieliśmy taki problem, nie znaliśmy się za bardzo ale zrobiliśmy mały wywiad w sklepach, internecie wśród znajomych i kupiliśmy urządzenie wielofunkcyjne hp z dukarką atramentową, jest wydajne tusze są tanie, dowiedzieliśmy się że super się sprawdza w przypadku gdy dużo się drukuje. Mamy już z pół roku i naprawdę polecam dopiero wymieniliśmy tusz ok 20zł kosztuje a mój chłopak drukuje naprawdę dużo. uRZĄDZENIE TEŻ JEST TANIE ZAPŁACILIŚMY W PROMOCJI NIECAŁE 300 ZŁ. nAPRAWDĘ POLECAM- PRZETESTOWANE I SPRAWDZONE.

HP Deskjet Ink Advantage K209.

odpowiedz  odpowiedz
      zgłoś do moderacji
      • ~Piotrek, 2011-07-26 11:03

Czy JUSTA jest z firmy HP??? Co to za bzdury. Dużo drukowania i tusz wystarcza na pół roku? W nowych drukarkach które są tanie tuszu jest bardzo niewiele i bardzo szybko trzeba kupić następny. Nowy tusz za 20zł? Chyba bardzo kiepska podróbka, raczej szkoda drukarki o ile da się znaleźć "coś" w tej cenie.

odpowiedz  odpowiedz
        zgłoś do moderacji
    • Czarna8712 , 2011-07-26 09:37

zalezy ile tego drukujesz, jezeli dosc sporo to laserowa - drogi wklad ci sie zwroci, jezeli przecietnie to atramentowa, kardidz w cenie 50-100 zl w zaleznosci czy oryginal czy podrobka no i ile ml.. ja zuzywam jeden czarny kardidz raz na pol roku - siostra na studiach troche drukuje ja prawie wcale jedynie potwierdzenia przelewu.

odpowiedz  odpowiedz
      zgłoś do moderacji
    • ~bozka53, 2011-07-26 09:07

Nie miałam jeszcze laserowej,więc nie wiem na jak dlugo starcza wkład,ale tanie atramentoe są nieopłacalne,bo tusz do nich bardzo drogi,a o tańsze zamienniki bardzo trudno.

odpowiedz  odpowiedz
      zgłoś do moderacji