Kategorie: Sport / Pozostałe sporty
Forum: Sztuki walk (38 postów)
założyciel: daniel820 | moderator: daniel820  | data utworzenia: 2008-05-07 22:49

Temat: Dlaczego warto trenować? (35 postów)
autor: daniel820
Liczba wpisów:
202
**
Na forum od: 2008-11-29
  zobacz wizytówkę
2011-10-24 10:08

Odp.: Dlaczego warto trenować?

pobiegałaś? dużo was biegło?

odpowiedz
Sortuj według:
  • daniel820 , 2008-05-07 22:51
    Dlaczego warto trenować?

Dlaczego warto trenować sztuki walk?

zgłoś do moderacji
    • mrsag *, 2011-07-13 10:12

Przede wszystkim dla siebie, nie żeby się popisywać przed kolegami czy dziewczynami, a także nie, żeby pozwolić, aby nam sodówa uderzyła do głowy. Samodoskonalenie się, sprawdzenie się na zawodach, umiejętność obronienia się w niebezpiecznej sytuacji na ulicy, zapewnienie bezpieczeństwa sobie i swoim towarzyszom. To moje powody na trenowanie sztuk walki

zgłoś do moderacji
      • ridz **, 2011-10-24 10:02

można śmiało rozróżnić trening mający na celu poprawę kondycji a trening nad własną sylwetką czy rzeźbą- dla przeciętnego zjadacza chleba bardziej wskazany jest trening nad kondycją oczywiście.

zgłoś do moderacji
    • ~mikiMa, 2008-05-16 09:29
      sport to zdrowie

dlaczego...? Jest wiele korzyści Bezpośrednich oraz pośrednich. np.(bezpośrednio-ogólnie)

1. dobra kondycja fizyczna

2. dobre samopoczucie

ad1: aktywność fizyczna ( aktywne spędzanie wolnego czasu) zyskuje zwolenników nie bez powodu. aktywność taka jest szalenie korzystna dla naszego ciała... korzyścia jest np. wyprofilowana atletyczna sylwetka( co pociąga za zobą dobre samopoczycie). Człowiek zdobywa umiejetności koordynacyjnych( świadomość własnego ciała. (intyeligentne) treningi poprawiają wydolność całego ukł. krążenia, atywność fizyczna wpływa na "drenaż limfatyczy"( tzn nacisk mięśni pracujących na ukł limfatyczy powoduje korzystny "przepływ, ruch" limfy co ułatwia wydalanie niekorzystnych i zarazem szkodliwych substancji z naszego organizmu), nauka nowych rzeczy stymuluje prace ośrodkowego układy nerwowego (tworząc nowe połączenia i wzmacnając stare) nie wspominająć że mózg poczas wysiłku jest zaopatrywany w większą ilość tlenu i składników odżywczych co poprawia jego prace. kości i więzadła są doddawane zmiennym naciskom oraz rozciąganiem, co sprawia że bierny ukł. ruchu jest wzmacniany na zasadzie adaptacji( dostosowania się do obciążeń oraz rozciągnięć), przyśpieszona jest przemiana materii (poprawa czynności narządów wewnętrznych).... itd.

ad 2: Poprawa sylwetki pociąga za sobą dobre samopoczucie, w szczególności w czasach kiedy powraca się do wielbienia własnego ciała ( przecież mamy je tylko jedno), gdzie "obrazem" człowieka atrakcyjnego patrzy się poprzez pryzmat fizyczności( co w związkun z tym idzie- akceptacja społeczna).

nabywanie umiejętności w samoobronie daje pewność zachowania się w sytuacjach kryzysowych, zachowania się nabytego co minimalizuje szkody( tzn. człowiek który zostanie "zaatakowany" wie co ma robić żeby sie obronić, a żeby nie zaszkodzić sobie- chodzi mi o durne aspekty polskiego prawa-).

Porzez nabyte umiejętności( nie koniecznie wykorzystywane) może ponięść się samoocena o raz możę być dodatkowym atutem w kontaktach społecznych oraz np. pracy.

osoba trenująca uczy się dyscypliny, konsekwencji, odpowiedzialności za siebie i innych...

pomaga zaadoptować się w społeczeństwie (grupa treningowa- na początek) osobom "wstydliwym".

ciągłe stawianie nowych wyzwań i napotykanie trudności w ich realizacji(np. lepszy przeciwnik) uczy skromności...

wiele można było by o tym mówić:)

wybór należy do ciebie! POZDRAWIAM !!!

zgłoś do moderacji
      • szmijzerka , 2011-09-26 12:53
        Odp.: sport to zdrowie

Oczywiście podpisuje się pod każda opinią. Trenowanie sztuka walki to więcej pewności siebie, brak nudy i ciągły kontakt z ludźmi :) ja polecam Capoeirę. Polecam wszystkim. Wraz z rozpoczęciem roku akademickiego tworzą się nowe grupy. Idealna okazja aby rozpocząć życie z Capoeirą. Szkoła International Capoeira Raiz jest świetnym miejscem, godziny zajęć są zarówno w ciągu dnia jak i późnym wieczorem więc każdy znajdzie dla siebie odpowiedni termin. Atmosfera jaka tu panuje jest nie do porówna z żadnym innym miejscem :) Wychodząc z treningu mam więcej energii i optymizmu :) Każdy kto chociaż raz spróbuje - wciągnie się na zawsze :) http://www.capoeiraraiz.pl/

zgłoś do moderacji
    • kamisimo , 2011-06-28 22:54

moim zdaniem warto trenowac sztuki walk tak jak i amatorsko jak i zawodowo MMAto jest to. zapraszam do przeczytania artykulu na temat diety w MMA na www.wszystkoosporcie-sport.blogspot.com

zgłoś do moderacji
    • ~Kasia, 2008-11-14 22:39

Ja tak na codzień trenuje sztuke walki karate tradycyjne

od 19 lat :) i mam z tego dużo kożyści. Poza tym ruch to zdrowie.Jestem przeciwna leniuchowaniem na kanapie wole ruch i dużo powietsza . Polecam karate :)

zgłoś do moderacji
    • mruzia01 , 2008-10-25 22:12

Ja np. chodze na karate i powiem Ci ze warto naprawde.. samo to ze chodzisz daje Ci pewnosc siebie ksztauci tez troszke charakter i daje wole walki.. ;] No i samoobrona :P

zgłoś do moderacji
    • aga.150781 , 2008-07-05 15:40

SAMA TRENUJĘ SZTUKI WALKI OD 15 LAT( KARATE KYOKUSHIN/OYAMA, JUJITSU, KRAV MAGA) I MUSZĘ PRZYZNAĆ ŻE WARTO. TYMBARDZIEJ KOBIETY POWINNY TRENOWAĆ, ZYSKUJĘ SIĘ ODWAGĘ, PEWNOŚĆ SIEBIE A PRZEDE WSZYSTKIM UMIEJĘTNOŚCI I TALENT. POLECAM WSZYSTKIM CHOĆ TROCHĘ ZAINTERESOWANYM.. ALE ABY TRENOWAĆ DŁUGO TRZEBA BYĆ SZCZEGÓLNIE WYTRWAŁYM, WTEDY OSIĄGA SIĘ NIE MAŁE SUKCESY! OTO FOTA Z MP JUJITSU

zgłoś do moderacji