Kategorie: Rozrywka i kultura / Filmy, seriale, programy telewizyjne
Forum: Seriale dawniej i dzis (250 postów)
założyciel: collins01 | moderator: collins01  | data utworzenia: 2008-11-27 22:10

Temat: Australia.Osobny swiat seriali. (20 postów)
autor: collins01
Liczba wpisów:
8245
Na forum od: 2011-06-14
  zobacz wizytówkę
2012-02-11 15:27

Odp.: Ptaki ciernistych krzewow

O rany!!!!Toz to jakis wyciskacz lez....

Nie widzialem i nie bede komentowac ale...napisalas to tak ze gdybym nie wiedzial ze to japonskie to z mety przylepilbym latke "brasil":)))

odpowiedz
Sortuj według:
  • collins01 *****, 2012-02-09 22:16
    Australia.Osobny swiat seriali.

Oczywiscie mozna tez napisac:Wenezuela i Meksyk.I tez bedzie to sobny swiat seriali:))Ale ja nie zamierzam drwic a wrecz przeciwnie.Australijskie seriale,poczawszy od lat 80-tych,moim zdaniem bily na glowe amerykanskie.A o latynoskich pisac nie zamierzam bo sklonnosci do masochizmu sa mi obce.

Sprobuje wysilic pamiec i przypomniec kilka tych najciekawszych badz,najpopularniejszych.

zgłoś do moderacji
    • jora*07.. *****, 2012-02-11 21:04
      Odp.: Australia.Osobny swiat seriali.

Zgadzam się . A zdjęcia do seriali wprost rewelacyjne . Na takie seriale można czekać , takie można oglądać z powtórkami - przynajmniej ja zawsze odkrywam w nich coś jeszcze .

zgłoś do moderacji
      • jora*07.. *****, 2012-02-11 21:15

Chyba był serial "Pod wiatr " albo jakoś tak :)))

zgłoś do moderacji
        • collins01 *****, 2012-02-23 12:19

No to napisz choc pare slow bo chyba nie kojarze.

zgłoś do moderacji
          • jora*07.. *****, 2012-02-24 17:54

Film opowiadał o kobiecie która w dziwny sposób znajduje się w Afryce . Tam odnajduje ją jakaś para Murzynów . Dziewczyna zostaje , uczy się języka , poznaje obyczaje . Od Murzynki dostaje drogocenny kamień , Po latach postanawia wracać do domu ale zaatakowana przez lwa i uratowana przez jakiegoś gościa zostaje . Zakochują się w sobie . Są pod kontrolą jakiegoś zbira , który zabija parę ww,Murzynów . Kobieta jest w ciązy ze swoim wybawcą , dowiaduje sie też ,że kamień ma ogromną wartość . Rodzi syna .Wraca do wioski ale nie zastaje Murzynów ..Dowiaduje się,że zostali zamordowani . W poszukiwaniu zabójcy los kobiety i mordercy splata się . Kobieta znów jest w ciązy w wyniku gwałtu . Chce odnaleźć kopalnie kamieni by wrócić do domu ....tyle mam w pamięci :)

zgłoś do moderacji
    • collins01 *****, 2012-02-09 22:29

Ulice pustoszaly.I to jak!!!Trzeba przyznac ze bestsellerowa powiesc Colleen Mc Cullough,doczekala sie sie pieknej realizacji.I to z jaka obsada!Nie tylko Richard Chamberlain ktory niegdys zawsze gromadzil tlumy przed telewizorem ale i piekna Rachel Ward jako Maggie.I do tego wielkie niegdys gwiazdy kina jak Barbara Stanwyck czy Jean Simmons.Oraz w roli arcybiskupa,zawsze wspanialy,Christopher Plummer...

Wzruszajacy melodramat,w scenerii nieokielznanej Australijskiej przyrody,na przestrzeni paru dziesiecioleci...Czyz moze byc bardziej ponetna wizja ekscytujacego filmu?Ale o ostatecznym powodzeniu,zdecydowala chyba nie przyroda a aktorstwo na wyjatkowo wysokim poziomie ,jak na serial.To jeden z tych przypadkow gdy nie ma sie pewnosci,co bylo lepsze,film czy ksiazka.Ja,tym razem wybieram film:))

zgłoś do moderacji
    • collins01 *****, 2012-02-09 22:48
      Plonace pola

To wsrod wszystkich seriali stamtad,moj faworyt.Majacy wiele wspolnego z Ptakami....w warstwie obyczajowej i historycznej,film ten stanowil sage z zycia wloskich emigrantow,na przestrzeni niemal calego XX wieku,z obiema wojnami swiatowymi wlacznie.Tytul odnosil sie do plantacji bezkresnych pol kukurydzianych,stanowiacych miejsce pracy od zarania,glownych bohaterow.

I ten fascynujacy obraz,przepadl niemal niezauwazony.To moge chyba stwierdzic dzis po prawie 30 latach bo zupelnie nikt tego filmu nie pamieta.Prezentowany po 21.45 w niedziele,po Panoramie...I chyba nigdy potem nie powtarzany.

zgłoś do moderacji
    • collins01 *****, 2012-02-09 22:41
      Powrot do Edenu

Taki chyba byl prawdziwy tytul choc...zwyklismy mowic na ten film po prostu"krokodyle":)Chyba dzialo sie to latem 1985 roku.Rebecca Gilling w roli glownej,Peta Toppano,jako cioteczka Jilli...Tyle udalo mi sie zachowac w pamieci.Jak rowniez twarz pana doktora,ludzaco podobnego do Kenny Rogersa:)I moze jeszcze fakt iz,zdaje sie,jakas kontynuacja serialu,zakonczyla sie nagle i niespodziewanie i nikt nigdy nie dowiedzial sie"co bylo dalej":)

A sam film mysle ze w pelni zaslugiwal na miano australijskiej Dynastii.

zgłoś do moderacji
    • collins01 *****, 2012-02-09 22:36
      Z biegiem rzeki

To z kolei,chyba pierwszy serial z Australii,jaki pamietam.W mrocznych latach 80-tych,byl cudowna chwila zapomnienia:)A wszystko dzieki aktorce w roli glownej.Siegried Thornton ktora grala dziewczyne dzielna,wrecz na granicy szalenstwa.Pierwsza kapitan statku-kobieta.Ale nie gdzies na morzu tylko na zdradliwych rzekach na kontynencie,ktore lubia sobie od czasu do czasu wyschnac...Sceneria XIX wiecznej Australii,byla chyba troche wyidealizowana ale nic a nic mi to nie przeszkadzalo:)

Film zdaje sie,przeszedl niezauwazony,jak wiekszosc tych ktore prezentowala "dwojka",w okolicach godz.22.

zgłoś do moderacji