Kategorie: Rozrywka i kultura / Muzyka
Forum: Freddie Mercury i Queen (265 postów)
założyciel: w.u.77 | moderator: w.u.77  , collins01 | data utworzenia: 2008-11-22 23:39

Temat: warto przeczytać (30 postów)
autor: dorape
Liczba wpisów:
30958
Na forum od: 2008-08-09
  zobacz wizytówkę
2008-11-23 18:53 Temat: (30 postów)

warto przeczytać

Zupełnie przypadkowo przypomniałam sobie dzisiaj, że kiedyś czytałam książkę pt. "Freddie Mercury i ja". Napisał ją Jim Hutton we współpracy z Timem Wapshottem. Freddie poznał Huttona - skromnego fryzjera - w 1983 roku i wkrótce ich znajomość stała się bardzo zażyła. Znajomym przedstawiał go jako "męża", dla obcych Hutton był tylko ogrodnikiem słynnego muzyka.

"Freddie Mercury i ja" to książka zupełnie wyjątkowa - nie jest to bowiem zwykła historia miłosna, lecz nieprawdopodobnie wzruszający zapis miłości i romansu dwóch bardzo różnych mężczyzn. Książka, która ukazała się w Polsce w 1995 roku, z jednej strony ujawniała najskrytsze tajemnice genialnego wokalisty, z drugiej zaś burzyła mur milczenia, jakim otaczana była wtedy w naszym kraju miłość osób tej samej płci.

Muszę przyznać, że kiedy ją czytałam kilkanaście lat temu, zrobiła na mnie ogromne wrażenie...

Polecam ją wszystkim wielbicielom muzyki zespołu "Queen" i głosu jego niezapomnianego lidera.

odpowiedz
Sortuj według:
  • dorape *****, 2008-11-23 18:53
    warto przeczytać

Zupełnie przypadkowo przypomniałam sobie dzisiaj, że kiedyś czytałam książkę pt. "Freddie Mercury i ja". Napisał ją Jim Hutton we współpracy z Timem Wapshottem. Freddie poznał Huttona - skromnego fryzjera - w 1983 roku i wkrótce ich znajomość stała się bardzo zażyła. Znajomym przedstawiał go jako "męża", dla obcych Hutton był tylko ogrodnikiem słynnego muzyka.

"Freddie Mercury i ja" to książka zupełnie wyjątkowa - nie jest to bowiem zwykła historia miłosna, lecz nieprawdopodobnie wzruszający zapis miłości i romansu dwóch bardzo różnych mężczyzn. Książka, która ukazała się w Polsce w 1995 roku, z jednej strony ujawniała najskrytsze tajemnice genialnego wokalisty, z drugiej zaś burzyła mur milczenia, jakim otaczana była wtedy w naszym kraju miłość osób tej samej płci.

Muszę przyznać, że kiedy ją czytałam kilkanaście lat temu, zrobiła na mnie ogromne wrażenie...

Polecam ją wszystkim wielbicielom muzyki zespołu "Queen" i głosu jego niezapomnianego lidera.

zgłoś do moderacji
    • ~Aniutka, 2012-02-07 18:57
      Odp.: warto przeczytać

dzień doberek, czy ktoś może mi pomóc w znalezieniu tej książki??? szukam jej pół roku i nic z tego...

zgłoś do moderacji
    • mjodla90 *, 2011-11-20 21:21

na mnie już ten opis zrobił wrażenie :)

zgłoś do moderacji
    • ~Joan, 2010-01-25 22:51

Jestem po lekturze tej książki oraz Biografii definitywnej. Dwie świetne książki, choć kto jest wrażliwy zryczy się na zakończeniu obu z nich. Oj ciężkie życie miał Ten Freddie:/. Pozdrawiam!

zgłoś do moderacji
      • dorape *****, 2010-01-27 23:05

"Biografii definitywnej" nie czytałam jeszcze. Kto jest jej autorem? Jeżeli oczywiście pamiętasz... :) Ja współczuję nie tylko śp. Frediemu... Za nic w świecie nie chciałabym być osobą "na świeczniku".

zgłoś do moderacji
    • ~me2, 2009-09-12 21:07
      Dzięki że pamiętacie Freddiego

Kocham całym sercem Queen, dziękuję, że tak dużo osób pamięta kim był Freddie Mercury. .

Szkoda, że nie żyłem w czasach kiedy Freddie żył... tak, młode pokolenie też słucha Queen!

Pozdrawiam Wszystkich fanów Queen!

zgłoś do moderacji
    • ~mario, 2009-09-02 14:52

witam jezeli ktos ma na sprzedarz ta książeczkę bądź inne związane z Queen chetnie je odkupie za dobrą i rozsądną cenę ;] pzdr moj nr gg 4134945

zgłoś do moderacji
    • dorape *****, 2008-11-26 02:50

Warto przeczytać również książeczki dołączone do płyt zespołu, które razem można ostatnio kupić. Przynajmniej mi się udało, z czego bardzo się cieszę... Wczoraj była płyta pt. "A kind of magic", a dzisiaj "A night at the opera". Teraz będę pilnować kolejnych, bo to przyjemność podwójna... Polecam gorąco.

zgłoś do moderacji
      • w.u.77 ****, 2008-11-26 22:30

Witaj, a jeszcze jak sobie wejdziesz na Miasto Muzyki RMF i wejdziesz na RMF Queen, zobaczysz co Cię czeka w kolejnych płytach, bo niektóre z nich grają tam w całości lub fragmentach. Coś pięknego. Ja też pilnuję "tych dni" z płytką, oj gratka raz na lata i to w takiej cenie... pozdrawiam :)

zgłoś do moderacji
        • dorape *****, 2008-11-27 17:52

Dzięki za te namiary. Ale tym razem o coś Cię poproszę: czy mógłbyś mi napisać, kiedy będą się ukazywały kolejne płytki? We wtorki? Nie kupowałam "GW", dlatego nie wiem. P:

zgłoś do moderacji
          • w.u.77 ****, 2008-11-27 17:56

W każdy wtorek, będzie kolejna część albumu. Nowy tomik. Powodzenia w kupnie i potem w słuchaniu... pozdrawiam :)

zgłoś do moderacji
            • dorape *****, 2008-11-27 18:04

Wiesz co? Może gdyby nie Twoja informacja o edycji tych płytek, wcale bym o tym nie wiedziała. A tak znowu obudziło się we mnie zauroczenie muzyką tego zespołu, no i przy okazji dowiem się wielu ciekawych rzeczy o konkretnych piosenkach i członkach zespołu. Przez to muzyka "Queen" staje mi się jeszcze bliższa... W dodatku budzą się miłe wspomnienia... I to dzięki Tobie - jeszcze raz dziękuję.

zgłoś do moderacji
              • w.u.77 ****, 2008-11-27 20:16

Jam nie jest tego winien :) Drugą moją pasją muzyczną jest Ennio Morricone. Mam kilka płyt, ale szukam jeszcze innych utworów. W Media Markt, już się utwory z filmów powtarzają, więc czekam na jakieś inne. W Empiku jest podobnie. Jak na razie mam cel skompletować cały Queen. Ja z kolei dziękuję za podsunięcie pozycji książkowej o Freddiem. Miło pogadać o podobnych zainteresowaniach muzycznych... Pozdrawiam :)

zgłoś do moderacji
    • guest *****, 2008-11-23 19:08

Kurcze! Okazuje się, że jest ona dla mnie nieosiągalna.

zgłoś do moderacji