|
2008-11-23 18:53
Temat: (30 postów)
warto przeczytaćZupełnie przypadkowo przypomniałam sobie dzisiaj, że kiedyś czytałam książkę pt. "Freddie Mercury i ja". Napisał ją Jim Hutton we współpracy z Timem Wapshottem. Freddie poznał Huttona - skromnego fryzjera - w 1983 roku i wkrótce ich znajomość stała się bardzo zażyła. Znajomym przedstawiał go jako "męża", dla obcych Hutton był tylko ogrodnikiem słynnego muzyka. "Freddie Mercury i ja" to książka zupełnie wyjątkowa - nie jest to bowiem zwykła historia miłosna, lecz nieprawdopodobnie wzruszający zapis miłości i romansu dwóch bardzo różnych mężczyzn. Książka, która ukazała się w Polsce w 1995 roku, z jednej strony ujawniała najskrytsze tajemnice genialnego wokalisty, z drugiej zaś burzyła mur milczenia, jakim otaczana była wtedy w naszym kraju miłość osób tej samej płci. Muszę przyznać, że kiedy ją czytałam kilkanaście lat temu, zrobiła na mnie ogromne wrażenie... Polecam ją wszystkim wielbicielom muzyki zespołu "Queen" i głosu jego niezapomnianego lidera. |

Zupełnie przypadkowo przypomniałam sobie dzisiaj, że kiedyś czytałam książkę pt. "Freddie Mercury i ja". Napisał ją Jim Hutton we współpracy z Timem Wapshottem. Freddie poznał Huttona - skromnego fryzjera - w 1983 roku i wkrótce ich znajomość stała się bardzo zażyła. Znajomym przedstawiał go jako "męża", dla obcych Hutton był tylko ogrodnikiem słynnego muzyka.
"Freddie Mercury i ja" to książka zupełnie wyjątkowa - nie jest to bowiem zwykła historia miłosna, lecz nieprawdopodobnie wzruszający zapis miłości i romansu dwóch bardzo różnych mężczyzn. Książka, która ukazała się w Polsce w 1995 roku, z jednej strony ujawniała najskrytsze tajemnice genialnego wokalisty, z drugiej zaś burzyła mur milczenia, jakim otaczana była wtedy w naszym kraju miłość osób tej samej płci.
Muszę przyznać, że kiedy ją czytałam kilkanaście lat temu, zrobiła na mnie ogromne wrażenie...
Polecam ją wszystkim wielbicielom muzyki zespołu "Queen" i głosu jego niezapomnianego lidera.
dzień doberek, czy ktoś może mi pomóc w znalezieniu tej książki??? szukam jej pół roku i nic z tego...
Jestem po lekturze tej książki oraz Biografii definitywnej. Dwie świetne książki, choć kto jest wrażliwy zryczy się na zakończeniu obu z nich. Oj ciężkie życie miał Ten Freddie:/. Pozdrawiam!
"Biografii definitywnej" nie czytałam jeszcze. Kto jest jej autorem? Jeżeli oczywiście pamiętasz... :) Ja współczuję nie tylko śp. Frediemu... Za nic w świecie nie chciałabym być osobą "na świeczniku".
Kocham całym sercem Queen, dziękuję, że tak dużo osób pamięta kim był Freddie Mercury. .
Szkoda, że nie żyłem w czasach kiedy Freddie żył... tak, młode pokolenie też słucha Queen!
Pozdrawiam Wszystkich fanów Queen!
To bardzo miło dowiedzieć się, że młodzi ludzie też słuchają muzyki Queen... Ale to właściwie nic dziwnego, bo ONA jest ponadczasowa!!! :) A jak to się stało, że JĄ pokochałeś?
witam jezeli ktos ma na sprzedarz ta książeczkę bądź inne związane z Queen chetnie je odkupie za dobrą i rozsądną cenę ;] pzdr moj nr gg 4134945
Warto przeczytać również książeczki dołączone do płyt zespołu, które razem można ostatnio kupić. Przynajmniej mi się udało, z czego bardzo się cieszę... Wczoraj była płyta pt. "A kind of magic", a dzisiaj "A night at the opera". Teraz będę pilnować kolejnych, bo to przyjemność podwójna... Polecam gorąco.
Witaj, a jeszcze jak sobie wejdziesz na Miasto Muzyki RMF i wejdziesz na RMF Queen, zobaczysz co Cię czeka w kolejnych płytach, bo niektóre z nich grają tam w całości lub fragmentach. Coś pięknego. Ja też pilnuję "tych dni" z płytką, oj gratka raz na lata i to w takiej cenie... pozdrawiam :)
Dzięki za te namiary. Ale tym razem o coś Cię poproszę: czy mógłbyś mi napisać, kiedy będą się ukazywały kolejne płytki? We wtorki? Nie kupowałam "GW", dlatego nie wiem. P:
W każdy wtorek, będzie kolejna część albumu. Nowy tomik. Powodzenia w kupnie i potem w słuchaniu... pozdrawiam :)
Wiesz co? Może gdyby nie Twoja informacja o edycji tych płytek, wcale bym o tym nie wiedziała. A tak znowu obudziło się we mnie zauroczenie muzyką tego zespołu, no i przy okazji dowiem się wielu ciekawych rzeczy o konkretnych piosenkach i członkach zespołu. Przez to muzyka "Queen" staje mi się jeszcze bliższa... W dodatku budzą się miłe wspomnienia... I to dzięki Tobie - jeszcze raz dziękuję.
Jam nie jest tego winien :) Drugą moją pasją muzyczną jest Ennio Morricone. Mam kilka płyt, ale szukam jeszcze innych utworów. W Media Markt, już się utwory z filmów powtarzają, więc czekam na jakieś inne. W Empiku jest podobnie. Jak na razie mam cel skompletować cały Queen. Ja z kolei dziękuję za podsunięcie pozycji książkowej o Freddiem. Miło pogadać o podobnych zainteresowaniach muzycznych... Pozdrawiam :)
A może spróbujesz na allegro? Albo w innym miejscu, gdzie można kupić książki ;)
Heh, nie kupuję na Allegro, a przeszukałam po prostu katalogi bibliotek, do których należę.
Ja właściwie też tam nie wchodzę, ale kiedyś kupiłam dramaty Wojtyły, tylko chyba nie na Allegro.
a ja dawno tam nie zaglądałam,ale kilka książek,których bezskutecznie po bibliotekach,księgarniach ,antykwariatach szukałam na Allegro wreszcie kupiłam...pozdro..