|
2011-09-06 17:31
Odp.: Małe/regionalne browarySuper, że Ci Svyturys smakował:-)) Ostatnio rozsmakowałam się w Browarze Jabłonowo z ich Manufaktury Piwnej polecam Piwo na miodzie gryczanym i Trzy zboża- delikatne i treściwe;) Ich Belfast też jest bardzo dobry- powrócili do starej receptury, nie tak wysoko procentowej:)) Pychotka!!! |

Jak miło, ze istnieją małe browarnie- ich piwa mają jeszcze smak piwa a nie napoju nasączonego nadmiernie CO2.
Piwa regionalne z przyjemnością poznaję- jeżeli ktoś ma informację o jakiś dobrych piwach z małych browarów- poproszę o informację:-)
Browar Czarnkow.
Powoli,acz systematycznie,staje sie"niewolnikiem"wszelkich mutacji piwa"Noteckiego".Ostatnio szczegolnie korzennego!
Ale przede wszystkim,w moim miescie pojawila sie"wyspa na oceanie",a mianowicie maly sklep,skupiajacy produkty malo raczej znanych browarow z calej Polski.Zamierzam w najblizszym czasie,spedzic tam pare,mam nadzieje,owocnych minut.W oknie wystawowym kroluje"Ciechan"i"Lomza"ale to juz znam:))I bardzo lubie!Teraz kolej na nastepne,jak to mowia,"wynalazki":))
Wlasnie zawarlem bliska znajomosc z owym legendarnym Ciechanem.Byl to Ciechan"Lagerowy".Rzeczywiscie bardzo dobry!Ale Ty ponoc nie lubisz gorzkich?
Pyszne jest piwo z browaru Cornelius Piotrków tryb. Niefiltrowane i nie pasteryzowane. Do kupienia w Piotrze i Pawle, Tesco i czasami Inter Marche. Smakuje wyśmienicie. Jak piwo a nie przemyslowa chemia. Polecam strone browaru. Piwko pychotka.
Próbowałam Corneliusa - szczególnie Weizen bier mi pasuje:)) jednak ich miodowe nie jest tak dobre.
Lubię też browar Koreb- korzenne jest miodzio!:)))
Piwo jak piwo, jedno da się przełknąć inne nie.
Najlepsze są jednak ... reklamy ŻUBRA.
Żadko się zdarza, żeby reklama była "mądra i rzucająca się w oczy".
Czy "mądra" - nie będę orzekać:) nie o mądrość tu chodzi, ale o skuteczność i o odpowiednią wizualizację.
Ta reklama może się podobać i podoba- mi osobiście, w niej najbardziej:
jeżyk i ślimak:) Są "rozbrajający";-)
Grunt, że jest bez chamstwa, nachalności i głupoty.
... "latem dobrze posiedzieć przy Żubrze"
Pozdrawiam ;-)
Osobiście lubię "latem posiedzieć" przy Svyturys White;-)) jest idealny na lipcowe ciepło;)
O wlasnie!Nie dalej jak wczoraj,z radoscia ale i z niemalym zdumieniem,natknalem sie na owego Svyturysa.No i musze przyznac ze jest wysmienite!!!
Niestety nie moge tego powiedziec o calej masie rumunskich piw na ktore"wpadlem"juz jakis czas temu.Nazwy nie do zapamietania,smaki nie do odroznienia...Ogolnie kolorowo[nalepki] i nijako.
Super, że Ci Svyturys smakował:-))
Ostatnio rozsmakowałam się w Browarze Jabłonowo z ich Manufaktury Piwnej polecam Piwo na miodzie gryczanym i Trzy zboża- delikatne i treściwe;) Ich Belfast też jest bardzo dobry- powrócili do starej receptury, nie tak wysoko procentowej:)) Pychotka!!!
?A tutaj to mnie zaskoczylas.To cale Jablonowo pamietam od najgorszej mozliwie strony gdy jakies 10 lat temu,kupowalem od czasu do czasu w selgrosie lub innym realu.Tanie i w dodatku zalatujace ni to blacha,ni to czyms niezbyt swiezym:No ale to bylo nawet chyba w poprzednim stuleciu:)
Ano rzeczywiscie milo.Nie tak dawno temu,wloczac sie po dzielnicy Camden Town,trafilem do pubu,tuz kolo wejscia do Regent's Park w ktorym cala zaloga to Hiszpanie:)Nie o to jednak chodzi.Bylo to bowiem miejsce w ktorym po raz pierwszy w zyciu,zetknalem sie z typowym,regionalnym piwem.Nazywa sie ono Camden Pale Ale,choc typowych ale'i kolorystycznie raczej nie przypomina.Co innego smak!Jestem zwolennikiem rozmaitych ale'i,nawet tych do nabycia w kazdym sklapie ale ten rdzawy Camden to cos wspanialego!Odpowiednio gorzki,bez nadmiernych sklonnosci do pienienia sie,z posmakiem jakby jakiejs egzotycznej esencji...Juz chocby z tego tylko powodu,wiem ze tam wroce,choc to daleko od mego krolestwa:)
Co ciekawe,wszyscy owi barmani zgodnie przyznali ze nie maja pojecia gdzie mozna to piwo kupic poza ich pubem!Nikt nic nie wie!I ja takze,nigdy go nie widzialem ani o nim nie slyszalem...Ech,podroze!Ksztalca!
Mam 50 lat i w swoim życiu wypiłem ok.18000 litrów piwa.Gdybym nie pił i nie palił papierosów to dziś kupiłbym pewnie nowe Audi A6 lub coś podobnego...ale życie moje byłoby smutne.PIWO TO ŻYCIE!!!
Dziwię się ludziom, którzy kupują byle co lub wierzą w reklamę!.....
Moje zasady kupowania piwa:
1)Nigdy nie kupuję piwa w "konserwie"...- jest niezdrowe i niesmaczne
2)Staram się kupować piwa niepasteryzowane....są najzdrowsze
3)Nigdy nie kupuję piw z dużych koncernów....masówka zawsze jest kiepska
4)Nigdy nie kupuję piwa , które jest reklamowane...za reklam płacę ja gdy kupię takie piwo
5)kupuję tylko piwo z małych polskich browarów...są najlepsze,równocześnie popieram polski biznes.
6)Nie piję piw tanich ,chyba że mi smakują , ale to się rzadko zdarza...lepiej kupić 4 smaczne niż 5 byle jakich piw.
7)Zawsze sprawdzam smak nowych marek i piw...może pojawiło się jakieś smaczne?
I to tyle od starego smakosza piwa.
NA ZDROWIE!!!!
100 gram
Miło poznać Smakosza:-))
Odwołując się do Twoich zasad ( z którymi się prawie w pełni zgadzam!):
1- w konserwie może być tylko mielonka, picie z "niej" piwa to jakaś pomyłka
2- niepasteryzowane są bardzo dobre, jednak nie ograniczam się jedynie do nich
(co ciekawe- wielkie koncerny próbują robić niepasteryzowane, tylko to ich piwo ma przydatność do spożycia po pół roku!, kiedy PRAWDZIWE niepasteryzowane- nie więcej niż 2mc)
3 piwa koncernowe to syf
koncerny PRODUKUJĄ piwo, kiedy małe browary piwo WARZĄ
4 małe browary nie reklamują się, bo nie są przemysłówkami, one skupiają się na warzeniu piwa a nie na jego masowej sprzedaży :)
5 lubię też piwa litewskie - są delikatne i wybitnie mi smakują:)
6 tania to może być woda z bąbelkami a nie piwo:-)
7 ja szukam ciągle nowych/starych piw z małych, regionalnych browarów
koncernowego paskudztwa w ogóle nie tykam
Z małych, które polecam: to Fortuna (poznański browar) - szczególnie Czarnego Smoka lubię i Czarne Miodowe; Browar Ciechan ; Browar Kormoran- Orkiszowe, Miodne; Browar Witnica- Gorzowiak, Lubuskie, Lubuskie miodowe; Browar Zamkowy- piwo Raciborkie; Browar Koreb - piwa "treściwe", dominujący smak chmelu i lekiej goryczki (mniami!!); Browar Konstancin- zaczęli naprawdę dobrą produkcję piwa niepasteryzowanego i białe piwo z Browaru Cornelius
I dla odmiany: litewski Svyturys - za to piwo dałabym się pokroić:)))
,
2011-06-21 16:06 
Książka MIŁOŚĆ MĘŻCZYZNY wydawnictwa EUFORIA zupełnie obaliła tezę o tym że kobieta
może być nieatrakcyjną dla mężczyzny. Panie które przeczytały ten poradnik i stosują się do rad w nim opisanych, robią prawdziwą furorę wśród mężczyzn .Osoby z otoczenia przecierają oczy z niedowierzaniem Ta publikacja okazała się rewolucyjną .
www.milosc-mezczyzna.pl
MILOSCMEZCZYZNA- spadaj reklamożerco >:-P
Browar Elbląg - Specjal i Specjal Niepasteryzowany. Co prawda Elbląg należy do jednej z dużych kompanii piwowarskich, ale zachowuje jakość swojego piwa. Specjala Mocnego nie polecam.
Browar Bielkówko - Remus i Amber Naturalny (niepasteryzowany). Mały lokalny browar pod Gdańskiem. Ma także inne piwa, ale do nas docierają tylko te co wymieniłem.
KWD
Browar Amber- z niego znam tylko piwo Żywe (ok!:) i Koźlaka. Koźlak jest dla mnie troszkę "za ciężki" i nie przepadam za ciemnymi piwami. Ale ten Amber Naturalny bardzo mnie zainteresował. Nie wiedziałam, że takie mają!
Będę go szukać- ciekawe, czy dostanę w Warszawie?
Dziękuję za informacje!
Pozdrawiam:)