Kategorie: Rozrywka i kultura / Filmy, seriale, programy telewizyjne
Forum: Konfrontacje filmowe.Niezapomniane okno na swiat (86 postów)
założyciel: collins01 | moderator: collins01  , collins01 | data utworzenia: 2008-11-16 12:00

Temat: propozycja (44 posty)
autor: dorape
Liczba wpisów:
30958
Na forum od: 2008-08-09
  zobacz wizytówkę
2008-11-19 00:14 Temat: (44 posty)

propozycja

A może stworzymy sobie taką wirtualną namiastkę filmowych konfrontacji / przeglądu? Tematyka może być dowolna. Ciekawa jestem, od czego byś zaczął...

odpowiedz
Sortuj według:
  • dorape *****, 2008-11-19 00:14
    propozycja

A może stworzymy sobie taką wirtualną namiastkę filmowych konfrontacji / przeglądu? Tematyka może być dowolna. Ciekawa jestem, od czego byś zaczął...

zgłoś do moderacji
    • collins01 *****, 2009-03-05 22:31
      Odp.: propozycja

Pora na kilka slow o filmie jedenastym.To po raz kolejny obejrzane przeze mnie "Kroniki portowe",Lasse Helstroema,rezysera min."Co gryzie Gilberta Grape?".To adaptacja powiesci Annie Proulx ale ksiazki niestety nie znam i nawet nie wiedzialem o jej istnieniu.Siegam po ten film co jakis czas bo...bardzo uspokaja.Uspokaja tym wszystkim co jest jakby"miedzy wierszami",co jest troche drugoplanowe.A wiec obrazem Nowej Funlandii,ludzkimi typami,zabawnymi czasem dialogami.Sama postac outsidera jakiego wykreowal swietnie Kevin Spacey to tez nie jakis chalsliwy macho.A poza tym sa jeszcze trzy panie ktore bardzo lubie.Cate Blanchet,Julianne Moore i Judi Dench...Slow kilka o tym filmie w "dziale"adaptacje-filmy polecane

zgłoś do moderacji
    • collins01 *****, 2009-03-02 10:08

Obraz dziesiaty w moich konfrontacjach to"Piknik pod wiszaca skala"Petera Weira z roku 1975.Jeden z TYCH filmow!Od zawsze w pierwszej dziesiatce moich filmow wszechczasow choc...nigdy jeszcze nie udalo mi sie wykrztusic dlaczego...Kolejna proba na stronach o filmach polecanych pod szyldem "refleksyjnym"

zgłoś do moderacji
    • collins01 *****, 2009-02-22 13:46

A wczoraj byl dzien dziewiaty.Byl to seans wzruszajacy i wlasciwie zastanawiam sie czy nie warto podjac tematu tzw.kina kobiecego.Wizja tylez pociagajaca co niebezpieczna,zawsze bowiem istnieje niebezpieczenstwo zetkniecia sie z wojujacymi feministkami ktore o filmia wiedza niezbyt duzo natomiast o innych sprawach przekonane sa iz wiedza wszystko i to w jedynie slusznym swietle.Ale zostawmy to.Wczorajszy film bowiem zasluguje na zainteresowanie oraz...cieszenie sie nim!Nosi on tytul "Boneville".Film zrealizowal kompletnie mi nieznany Christopher Rowley a w rolach glownych Jessica Lange,Kathy Bates[!],Joan Allen oraz po latach troche juz w podeszlym wieku,niegdysiejszy amant Tom Skerritt.Slow kilka o filmie na stronach"polecanych"pod szyldem o filmach refleksyjnych

zgłoś do moderacji
    • collins01 *****, 2009-02-21 16:42

Dni kolejne,siodmy i osmy to ekranizacje powiesci Henry Jamesa i E.Morgana Forstera.Byly to filmy Jamesa Ivory'ego,"Zlota"i"Pokoj z widokiem".Kilka slow na ten temat tradycyjnie wsrod filmow"polecanych"

zgłoś do moderacji
    • collins01 *****, 2009-02-12 02:06

Po przerwie stworzylem sobie "dzien szosty".Wypelnil go kolejny film polski pt."Komornik" w rezyserii Feliksa Falka z Andrzejem Chyra w roli tytulowej.Kilka slow na ten temat w filmach polecanych bo film rzeczywiscie godzien jest polecenia.Jak wiekszosc filmow Falka

zgłoś do moderacji
      • dorape *****, 2009-02-12 02:40

Zgadzam się z Tobą i dodam tutaj tylko krótko - w pamięć zapadła mi zwłaszcza kreacja Chyry...

PS. Zbliżają się ferie w naszym województwie, więc będę miała więcej czasu nie tylko na oglądanie filmów, ale również na dłuższe komentarze. ;) Pozdrawiam walentynkowo...

zgłoś do moderacji
        • collins01 *****, 2009-02-12 02:44

Rany!Przeciez w Polsce jest prawie trzecia...Ty jestes naprawde nocnym markiem!

zgłoś do moderacji
          • dorape *****, 2009-02-12 02:56

Ja od dawna jestem typem sowy - już od czasów studenckich najlepiej mi się pracuje w nocy. Teraz jednak regularnie odsypiam takie siedzenie ;) W pracy muszę przecież być w dobrej formie...

zgłoś do moderacji
            • collins01 *****, 2009-02-12 03:32

Tez tak mam.Albo kino nocne,albo ksiazka.Ze sluchaniem plyt to po nocach dzis troche gorzej bo nie lubie po cichu a przy moich dziewczynach to bylby klopot gdybym sie uparl na Led Zeppelin o 2 w nocy...Ale w pracy tez mi jakos latwiej w nocy.Moze dlatego ze uwielbiam ten moment gdy ja juz koncze,wstaje nowy dzien,ludzie ida do pracy a ja mam wolne!

zgłoś do moderacji
              • dorape *****, 2009-02-12 23:57

Ja lubię słuchać muzyki w słuchawkach, bo mogę się wtedy oderwać od świata zewnętrznego...

zgłoś do moderacji
                • collins01 *****, 2009-02-13 02:19

Tego wlasnie nie umiem.Jak mam sluchawki na glowie to sie boje ruszyc.A to oderwanie o ktorym wspominasz na mnie dziala az w sposob niebezpieczny.W ogole nie wiem gdzie jestem...

zgłoś do moderacji
                • Ines *****, 2009-02-13 02:24

Sorry , ze sie wtrace ale dowiedzialam sie , ze podobno w Polsce zaczeli nadawanie Dr Hous - POLECAM. Ponoc jest w czwartki / zabij mnie nie mam pojecia na ktorym kanale/ , ale sprobuj , nie pozalujesz :)

zgłoś do moderacji
                  • dorape *****, 2009-02-13 03:19

Właśnie dzisiaj kolejny raz oglądałam i to dwa odcinki! Postaram się w weekend coś napisać o tym serialu na Twoim forum.

zgłoś do moderacji
    • collins01 *****, 2009-02-07 14:30

Dzien piaty to niespodzianka.Film doceniony,uznany ale unikany przeze mnie z obawy przed rozczarowaniem.Nie raz tak bowiem bywalo ze film o sporej dawce erotyki okazywal sie gniotem a cale zamieszanie bralo sie z "momentow"."Intymnosc",Patricea Chereau,na szczescie ma w sobie cos wiecej.Goraco polecam a recenzje dostarcze pod wieczor

zgłoś do moderacji
    • collins01 *****, 2009-02-06 20:06

Wczoraj dzien czwarty.To byl film ktory juz kiedys widzialem."Sloneczni chlopcy",Johna Ermana.W rolach glownych Woody Allen i Peter Falk.Oraz Sarah Jessica Parker.Dawno juz sie tak nie usmialem!Recenzja w filmach polecanych pod szyldem komedia

zgłoś do moderacji
    • collins01 *****, 2009-02-04 11:29

Od slow do czynow.Wczesniej tylko wpisalem pobozne zyczenia.Dzis zas oficjalnie otwieram "Konfrontacje filmowe 2009,czyli co Collins zdazyl wziac ze soba gdy sie spieszyl na samolot o 4.30".

Obejrzalem juz dwa filmy w moim mikro kinie ktore zmontowalem ze sprzetu zakupionego tudziez znalezionego.Co ciekawe,jakosc dzwieku jak i obrazu nie jest wcale gorsza od tej z ktorej korzystam od 10 lat w Polsce.A moze wlasnie dlatego ze to juz 10 lat nie przerwanej eksploatacji.

Przedwczoraj,na pierwszy ogien poszedl film Todda Fielda"Za drzwiami sypialni".Kameralna opowiesc,niczym ze sztuki Tennesee Williamsa o milosci i zbrodni na prowincji,"gdzies w Ameryce",z udzialem min.Marissy Tomei i Sissy Spacek[!].Wczoraj zas nadrobilem powazna zaleglosc i obejrzalem"Kiedy Harry poznal Sally"Roba Reinera.Recenzja w dziale komedie romantyczne na forum filmach polecanych

zgłoś do moderacji
      • dorape *****, 2009-02-05 02:46

Czy sprzęt, którego używasz w Twoim prywatnym kinie, to tradycyjny projektor? Jeżeli tak, to oglądanie filmów w takim klimacie z pewnością sprawia Ci ogromną przyjemność...

zgłoś do moderacji