Kategorie: Rodzina i dzieci / Ciąża
Forum: zwiazek z duza roznica wieku (481 postów)
założyciel: paula019 | moderator: paula019  | data utworzenia: 2008-10-23 19:46

Temat: ZWIĄZEK TAK ale czy MIŁOŚĆ ?????? (234 posty)
autor: kasandra7
Liczba wpisów:
497
**
Na forum od: 2008-09-09
  zobacz wizytówkę
2009-03-11 15:18

Odp.: ZWIĄZEK TAK ale czy MIŁOŚĆ ??????

WITAJ ICS.

To co piszesz jest delikatnie mówiąc przerażające i możesz nabrać przekonania, że tak jest zawsze. Zam inne przykłady, które przeczą Twojej tezie. Nie wszystko kręci się wokół seksu i nie zawsze pieniądze się liczą u ludzi, dla których uczucie jest ważniejsze niż metryka urodzenia. Ty widzisz jedynie przykład swojego przyjaciela, który widzi swoje postępowanie jako namiastkę czegoś, co dla niego jest jedynie sportem i nic nie znaczącą przygodą, ale wież mi, bo czytam wypowiedzi innych z większą różnicą wieku naprawdę zakochanych.

Życie przynosi nam bardzo różne niespodzianki. Czasem są właśnie takie, zakłamane bez angażowania i są wspaniałe uczucia, które trwają. Trzeba patrzeć na te sprawy z pewnym dystansem i kategorycznie nie przekreślać prawidziwych intencji.

Pozdrawiam

odpowiedz
Sortuj według:
  • kasandra7 **, 2008-10-23 21:15
    ZWIĄZEK TAK ale czy MIŁOŚĆ ??????

Znam związki z dużą różnicą wiekową i mam na ten temat wyrobione zdanie. Wszystko zależy od charakteru takiego związku;-

1. Związek starszego mężczyzny /10 lat, to wydaje mi się mała różnica, znam 15, 20 a nawet 25 letnie różnice/ z młodą dziewczyną - co ich może łączyć?

- jeżeli to intelektualista, to napewno dziewczynie imponuje jego status i środowisko

- jeżeli bogaty, to sprawa jasna

- jeżeli przystojny i seksualnie wyedukowany, to zrozumiałe

- jeżeli zwykłe uczucie, to zauroczenie

Czy mogą przetrwać? - mogą, jeżeli małżeństwo traktuje się poważnie i z odpowiedzialnością, bo czas i zegar biologiczny nie stoi w miejscu i szybciej odbija swe piętno na mężczyźnie niż kobiecie. Takie małżeństwa z reguły są bardzo nieszczęśliwe w późniejszych latach, a najbardziej cierpi wtedy kobieta, choć ambicja mężczyzny, żeby sprostać pewnym wymaganiom doprowadza go do frustracji. Duże różnice, to tragikomedia życia dwojga ludzi z czasem bardzo nieszczęśliwych.

O różnicy odwrotnej może napiszę innym razem, bo to też bardzo ciekawe zagadnienie.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że znajdą się odważni, którzy wypowiedzą się na ten temat.

zgłoś do moderacji
      • kasandra7 **, 2009-03-11 15:18

WITAJ ICS.

To co piszesz jest delikatnie mówiąc przerażające i możesz nabrać przekonania, że tak jest zawsze. Zam inne przykłady, które przeczą Twojej tezie. Nie wszystko kręci się wokół seksu i nie zawsze pieniądze się liczą u ludzi, dla których uczucie jest ważniejsze niż metryka urodzenia. Ty widzisz jedynie przykład swojego przyjaciela, który widzi swoje postępowanie jako namiastkę czegoś, co dla niego jest jedynie sportem i nic nie znaczącą przygodą, ale wież mi, bo czytam wypowiedzi innych z większą różnicą wieku naprawdę zakochanych.

Życie przynosi nam bardzo różne niespodzianki. Czasem są właśnie takie, zakłamane bez angażowania i są wspaniałe uczucia, które trwają. Trzeba patrzeć na te sprawy z pewnym dystansem i kategorycznie nie przekreślać prawidziwych intencji.

Pozdrawiam

zgłoś do moderacji
    • dupeczka17 , 2009-03-03 19:40
      miłość w każdym wieku jest dozwolona !!!!!!

Lubię facetów którzy są starsi ode mnie obecnie mam partnera starszego o pięć lat i jak na razie dogadujemy się bez wiekszych problemów należy zadać sobie pytanie czy tylko męźczyźni maja prawo do młodzej partnerki o 10/15/20 a może i nawet o 30 lat nie rozumiem dlaczego jesli to kobieta jest starsza to ludzie się oburzają i frustrują to nie fair mężczyzna moze być starszy od swojej partnerki a kobieta nie???????? Nie po to kobiety walczyły o równouprawienie żeby były obrażane w kwestii wieku swego partner (młodszego) od siebie niech ci którzy sądzą że kobieta w pewnym wieku nie ma prawa do miłośći to niech się lepiej zastanowią ............

zgłoś do moderacji
      • kasandra7 **, 2009-03-05 12:48
        Odp.: miłość w każdym wieku jest dozwolona !!!!!!

WITAM!

Masz dość oryginalny nick, ale ja nie jestem pruderyjna. Zadajesz pytanie, na które można łatwo odpowiedzieć. Są też takie związki, gdzie kobieta jest starsza, no może nie o 20 lat, ale 15 to się zdarza.

Pamiętaj jednak o tym, że psychika kobiet i mężczyzn jest różna. Kobieta starsza musi się liczyć z tym, że mężczyzna zawsze chce się sprawdzać i kieruje się przeważnie "opakowaniem". Kobietę interesuje uczucie i właśnie na takim tle bywają konflikty.

Zresztą jeżeli to im odpowiada, to dlaczego nie?. Życie jest pełne niespodzianek.

Pozdrawiam

zgłoś do moderacji
    • , 2009-02-28 11:41

Rozumiem zwiąski z różnica wieku ale wszystko ma swoje granice jeżeli facet ma 50 a dziewczyna zaletwie 20 to nie widze w tym zwiąsku nic co ich łączyło powarzniejszeg prędzej przelotne romanse niż prawdziwa miłość...

zgłoś do moderacji
      • kasandra7 **, 2009-02-28 21:06

WITAJ!

Może masz i rację, może Twój pogląd na te sprawy jest prawdziwy, ale życie nie jest tak proste jask Ci się wydaje. Uczucia i natura ludzka jest bardziej skomplikowana niż Ci się wydaje.

Może są to jedynie romanse jak się wyraziłeś i to przelotne, ale są też trwałe związki. Wiem, a raczej podejrzewam o co Ci chodzi.

Ale czasem w takim związku nie chodzi tylko o seks a o coś więcej. Chodzi o stabilizację, o bzpieczeństwo i wiele jeszcze innych spraw, które są niewytłumaczalne.

Pewnie każdy pozostanie przy swoich rozważaniach na ten temat.

Pozdrawiam serdecznie

zgłoś do moderacji
      • zoika ****, 2009-03-04 16:39
        Odp.:ale czy??????

kasa łączy bardzo mocno,

zgłoś do moderacji
    • Monicah ****, 2009-02-27 16:56

Sama nigdy nie byłam w takim związku. Różnica wiekowa między mną a moim mężem wynosi 2 lata. Mąż jest starszy.

W moim środowisku znam dwie pary, gdzie różnica wieku między kobietą a mężczyzną wynosi 15 lat. Panowie są starsi. Obie pary poznały się w pracy. Niestety w momencie poznania niebyli wolnymi ludzmi. Jak to w takich sytuacjach zazwyczaj bywa poprzednie związki rozpadły się…Cierpiały żony i dzieci…. Mężczyzni się rozwiedli. Wzięli śluby z nowymi partnerkami. I powstały nowe rodziny.

Dziś są to związki długoletnie, szczęśliwe(tak przynajmniej mi się wydaje),mające dzieci.

Jak w każdym małżeństwie zgrzyty też się pojawiają….

Co ich połączyło? Miłość i fascynacja drugą osobą. Ale inne sprawy też należy wziąć pod uwagę. Na pewno na początku znajomości dziewczynom zaimponował intelektualizm i status społeczny mężczyzny, kwestia finansowa również. Praca jest elementem łączącym obie pary do dziś. Potem na świat przyszły dzieci, które scaliły i umocniły te związki….

W obu przypadkach kolorowo jednak nie jest. Tym bardziej, że dzieci z pierwszego małżeństwa bardzo przeżyły fakt, że ojcowie odeszli. I mimo tego, że przyjaznią się ze swoim przyrodnim rodzeństwem to jakiś „uraz” w nich pozostał w relacjach z ojcem.

zgłoś do moderacji
      • kasandra7 **, 2009-02-27 18:18

WITAJ MONICAH!.

To, co piszesz to niestety życie. Czasem tak się gmatwają te życiowe losy, że trudno zrozumieć działania innych.

Życie to nie teatr, gdzie scenariusz jest zatwierdzony i gra się tak jak go napisano. Życie jest pełne niespodzianek i nieraz tragicznych pomyłek w zawieraniu związków. Masz rację że najbardziej cierpią dzieci. Ale tak już jest. Nic nie jest dane na zawsze i dlatego tyle rozwodów i tyle łez i cierpień. Dorośli układają sobie życie, ale traumę przeżywaja niewinne dzieci. Z drugiej zaś strony, jeżeli w rodzinie się nie układa z przyczyn jak pisałaś, to lepsze może to, niż chłód w pożyciu rodziców. I tak źle i tak niedobrze.

zgłoś do moderacji
        • Monicah ****, 2009-02-27 22:18

Witaj Kasandro!

Ja myślę, że różnica wieku nie jest ,aż tak istotna. Jeśli ludzie potrafią się ze sobą dogadać i jest im ze sobą po prostu dobrze, jeśli do tego są wolni to dlaczego nie. Wszystko zależy od ludzi, od tego jak podchodzą do związku i jakie mają wobec siebie oczekiwania.

Gorzej jak jedna osoba jest w związku i ma dzieci to wtedy trzeba liczyć się z konsekwencjami swojego wyboru i cierpieniem innych osób.

Niestety w obu przypadkach, które opisałam to nowe uczucie zostało zbudowane na cierpieniu rodzin tych mężczyzn…..Choć na początku to było nie do pomyślenia,

z biegiem lat byli małżonkowie zdołali jednak dojść do porozumienia i uregulować wzajemne relacje. A jedna z tych „byłych par małżeńskich” doczekała się już wnuczki.

W tych dwóch przypadkach żony po rozwodzie poznały innych partnerów, wyszły ponownie za mąż i ułożyły sobie swoje życie. Choć na pewno niebyło to łatwe...

zgłoś do moderacji
    • ~amur, 2009-02-27 11:33

Sama się zastanawiam czy to miłość???

Mój mąz porzucił mnie dla 24 młodszej panienki/panienki/.

Nie jest ani wykształcony/średnie,ani bogaty./

Nikodem DYZMA TULIPAN w jednym.

ŚZKODA zauroczonej kochanki.

zgłoś do moderacji
      • kasandra7 **, 2009-02-27 14:19

WITAM AMUR!

Przykro mi, ale pewnie jego EGO było silniejsze od życia rodzinnego. Tak sobie myślę, że w pewnym wieku mężczyźni zachowują się irracjonalnie. Wydaje się im, że "ładna /dla nich/ młoda pupcia"/ wyzwoli w nich herosów. "Panience" może odpowiadał jego wygląd zewnętrzny, a może chęć udowodnienia sobie czegoś, czego jej szare komórki ?jeżeli je ma, w co wątpię/ nie moły określić.

Mężczyźni czasem zachowują się jak dzieci i po pierwszej porażce wracają do ciepłego domu. Może i w tym przypadku tak będzie. Teraz życie jest bardzo nerwowe i często nieprzemyślane decyzje rujnują nam życie. Czasem kobieta wybacza taki skok w bok ale czasami rana jest zbyt wielka i delikwent zostaje na lodzie.

Ale powiem Ci, on Cię nie porzucił, on zwyczajnie zapomniał kim jest i tak naprawdę jego emocje wzjęły górę .

Pozdrawiam Cię serdecznie i nie marw się, jesteś wartościową kobietą.

zgłoś do moderacji
        • ~amur, 2009-02-27 14:55

Bardzo dziękuję.

Myślę,że to doceni tylko już bedzie zapóżno.

Ja mam 50 lat on 55 a kochanka 31.n nasza jedyna córka 27 sama matematyka.

Pozdrawiam

zgłoś do moderacji
          • kasandra7 **, 2009-02-27 18:09

Tak mi przykro, ale nawet statystyki mówią, że w tym wieku, prawie każdy mężczyzna który miał wspaniałe warunki rodzinne robi jakieś niezrozumiałe wolty. Masz przykład Marcinkiewicza. Trudno mi coś na ten temat powiedzieć, ale pewnie nie jest wart Twojej miłości jeżeli swoje sprawdzanie czy jeszcze potrafi być 100% mężczyzną zaczyna od krzywdzenia rodziny. A ta /nie będę tutaj wulgarnie sie wyrażać/ bardzo szybko pokaże mu jak bardzo jest żałosny.

Przepraszam, nie powinnam jeszcze Cię dołować ale potrzeba Ci dużo siły i samozaparcia aby jakoś sobie poradzić po tylu latach napewno w jakiś sposób stabilnej rodziny

Pozdrawiam

zgłoś do moderacji
          • kasandra7 **, 2009-02-27 18:09

Tak mi przykro, ale nawet statystyki mówią, że w tym wieku, prawie każdy mężczyzna który miał wspaniałe warunki rodzinne robi jakieś niezrozumiałe wolty. Masz przykład Marcinkiewicza. Trudno mi coś na ten temat powiedzieć, ale pewnie nie jest wart Twojej miłości jeżeli swoje sprawdzanie czy jeszcze potrafi być 100% mężczyzną zaczyna od krzywdzenia rodziny. A ta /nie będę tutaj wulgarnie sie wyrażać/ bardzo szybko pokaże mu jak bardzo jest żałosny.

Przepraszam, nie powinnam jeszcze Cię dołować ale potrzeba Ci dużo siły i samozaparcia aby jakoś sobie poradzić po tylu latach napewno w jakiś sposób stabilnej rodziny

Pozdrawiam

zgłoś do moderacji
    • ~betty, 2009-02-27 14:05

wcale sie z tym nie zgadzam mam faceta stareszego o 22 lata i nie jestem z nim bo jestt bogady ,jestem z nim bo daje mi to czego nie moze dac guwniarz bezpieczenstwo milosc uczucie!!!!!a kto mysli tak jak ty to jest glupi!!!!!

zgłoś do moderacji
      • kasandra7 **, 2009-02-27 17:14

WITAM BETTY!

Czy nie za ostro?, czy nie czytałaś moich postów?. Pewnie nie, bo tak nerwowo byś nie reagowała.

No cóż, nie będę dementować Twoich słów mówiących o moim myśleniu, jeżeli nie czytasz tego co piszę.

Pozdrawiam

zgłoś do moderacji
    • ~jaga, 2009-02-27 13:56

Ja w chwili obecnej jestem w takim związku. Swojego partnera poznałam, jak miałam skończone 18 lat, on miał 52 lata.. Gdy skończyłam lat 20 spotykaliśmy się juz regularnie... Kino, restauracje, hotele.. wyjazdy! Żadnych konkretnych planów. Skończyłam studia, kupiłam mieszkanie. Plany na pszyszłość zaczęły sie precyzować. W 2006 roku- mając lat 26 urodziałm śliczną, zdrową córeczkę. Dziś Zuza ma 2 lata i 4 miesiące. Michał jest na emeryturze - zajmuje się dzieckiem i domem. Ja pracuję zawodowo - branża wymagająca zaangażowania, ale uwielbiam to co robię. Uczę sie języka obcego. W domu porządek, razem jadane posiłki, zawsze ciepły obiad. Zuza zna alfabet, wszystkie kolory, liczy do 10 - dawno wyprzedziła równieśników ( tatuś z doświadczeniem edukacyjnym). Życie generalnie mamy poukładane. Jesteśmy przyjaciółmi. Nie żałuję, ale czasem bywa trudno. Mam cudowne dziecko! To mnie spełnia!

zgłoś do moderacji
      • kasandra7 **, 2009-02-27 15:31

WITAM JAGO.

Pięknie się czyta cudowne historie związane z życiem. Jeżeli to daje Ci stabilizację życiową, to jest bardzo ważne. Już komuś tutaj odpowiadałam, że takie życie ma tylko wtedy sens, jeżeli sprawy seksu nie są priorytetowe.

Wyczuwam jednak pewna nostalgię i piszę nie dlatego, że coś zazgrzytało w Twoim poście ale tak mi się wydaje że chyba wiem o co Ci chodzi.

Jesteś jeszcze zbyt młoda i pewne sprawy zaczną dopiero nadchodzić, ale pewnie i z tym sobie poradzisz, bo wydaje mi sie że jesteś dość zdeterminowana.

Życzę WAM szczęścia a Twojej "księżniczce" zdrówka i mądrości.

A to dla CIEBIE

zgłoś do moderacji
    • ~candi, 2009-02-27 13:49

Każdy pisze albo według swoich obserwacji, przeżyć, albo po prostu tak sobie wyobraża.Ja żyję w związku z mężczyzną 22 lata starszym, już 20 lat. Mąż był (i jest) moją wielką i jedyną miłością, i dzięki temu do tej pory jesteśmy razem i myślę, że będziemy do końca naszych dni. Na początku- wielka, wielka miłość i ogromna fascynacja, teraz miłość spokojna, co nie znaczy że jej nie ma. To po prostu tak ma być. Miłość pomaga przetrwać burze, a nie uwierzę, że w jakimkolwiek związku ich nie ma. Gorzej, jak nie ma uczucia, to wtedy, niestety, łatwo się rozstać, bo nie ma o co walczyć. Pozdrawiam pesymistów i życzę, żeby spotkali takie uczucie, zauważyli je i potrafili ochronić i zachować.

zgłoś do moderacji
      • kasandra7 **, 2009-02-27 15:19

CANDI!

Właśnie potwierdziłaś moją teorię i bardzo się cieszę i zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości.

Czy tak samo może powiedzieć o swym małżeństwi wiele par bez różnicy wieku? - pewnie znów nie tak dużo.

Ty napisałaś pięknie o swoim małżeństwie i życzę WAM dalszych wspaniałych, pełnych zrozumienia i wzajemnego szacunku lat w Waszym współżyciu. Jesteście wspaniali.

To dla WAS, że jesteście tak cudowni.

zgłoś do moderacji