Kategorie: Styl życia / Gotowanie
Forum: SMAKOWITOŚCI z "Herbaciarni" (2429 postów)
założyciel: ja.nowakowa | moderator: ja.nowakowa  , zeta5patrbart777 | data utworzenia: 2012-06-21 14:08

Temat: Babka mazurkowa- pychotka (26 postów)
autor: zeta5
OFFLINE
Liczba wpisów:
49895
*****
Na forum od: 2012-05-14
  zobacz wizytówkę
2012-06-28 01:07 Temat: (26 postów)

Babka mazurkowa- pychotka

BABECZKA MAZURKOWA- pychotka!

Wczorajszy mecz dał mi " kopa" i raniutko upiekłam taką oto babeczkę, palce lizać. Dla chętnych podaję przepis, proszę się nie zrażać jest łatwa a efekty widać i czuć:))))

Składniki:

6 jajek, 1 kostka masła czy margaryny, 2 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 2 łyzki kakao, 1 szklanka suchego maku, garść rodzynek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i cukier waniliowy. Czekolada na polanie.

Wykonanie.

Jajka rozbijamy,białka z częścią cukru ubijamy na sztywno. Masło z drugą częścią cukru ucieramy , dodajemy po żółtku i cukier waniliowy. Gdy jest ubite, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.. Lekko wymieszać. Ciasto dzielimy na trzy części, do pierwszej dodajemy suchy mak i wlewamy do okrągłej formy. Posypujemy rodzynkami. do drugiej części dodajemy kakao, starannie wymieszamy i wykładamy na masę z makiem i znów posypujemy rodzynkami. Ostatnią jest biała masa. Wygładzamy i pieczemy 1 godz. w tem. 150 stopni. Po ostudzeniu polewamy stopioną czekoladą. Życzę smacznego



odpowiedz
Sortuj według: