Wpis został usunięty przez moderatora forum
To niestety nie ten tytuł.
Biała Armia była z 1990 roku. To zarówno tytuł piosenki jak i całej płyty, piątej z kolei Bajmu.
Guest, a jak lato skojarzyłaś z białą armią?
Jutro mija termin zagadki, a odpowiedzi jak na razie nie ma :(
Ktoś ma jakiś pomysł? :)
Może jeszcze jakąś podpowiedź?
Aniu: nic nie podpowiem (czarodziejki zgadną),...ale u mnie masz 6+ (słownie: szóstka z plusem) za ilustrację tej piosenki...a piosenkę uwielbiałem, od kiedy ją tylko usłyszałem :-))
...nasze "czarodziejki" pewnie by zgadły i na pewno wiedzą,ale jakoś żadna nie spieszy się z odpowiedzią:-)))).
Piosenka nosi tytuł "W żółtych płomieniach liści" - śpiewała ją Łucja Prus i zespół "Skaldowie'...bardzo się cieszę,że Tobie również się podoba:-)...
Kazku - dziękuję za miłe słowa,choć absolutnie na nie nie zasłużyłam...
Tobie daję "6+" nie tylko za wiedzę,ale również za wrażliwość...no i nade wszystko za
dzielne wspieranie "Kalamburów":-)...
Pozdrawiam najpiękniej:-).
Dziękuję za miłe słowa...choć z tym moim wspieraniem Kalamburów to raczej słabo mi wychodzi...;-)).
Dziwię się trochę, że stosunkowo mało osób tu ostatnio zagląda...żelazne trio , jeśli można by tak nazwać Ciebie, guest i dorape - jakoś tak inne chyba strony forum odwiedza...
W ogóle mam wrażenie, że większość znanych mi bywalców forum gdzieś się chowa po kątach (jak chłopi z pegeeru w czasie wizyty Polskiej Kroniki Filmowej)...a może to ja jestem za mało elastyczny, za bardzo przywiązuję się do rzeczy i miejsc znanych i lubianych.
Jaskółkę też udało mi się ^^rozsupłać^^ (po Stanie Borysie), ale nie wiedziałem, szczerze pisząc, jaki był tytuł tego utworu...
Inna sprawa, że kojarzę jej wykonanie tylko z wysokim głosem Borysa, tekstu za diabła nie pamiętając (no, może za wyjątkiem pojedyńczych słów, w tym **jaskółka**).
Guest jako młodej osobie nie było dane pamiętać tytułu utworku Czerwonych Gitar, ale ja czytając tę zagadkę się zawstydziłem (wszak to czasy mojej wczesnej młodości)...a premierę $$Po ten kwiat czerwony$$ pamiętam prawie tak, jakby to było parę tygodni wcześniej (nie wczoraj - bez przesady)...:-)).
Pozdrawiam Aniu - może i mnie uda się niezadługo (a zgodnie z obietnicą) coś tu umieścić... :-)).
Pozdrawiam ciepło, Kazku... i radośnie,bo wynika z tego,że nie dasz "umrzeć "Kalamburom":-)...
...a że przywiązujesz się do miejsc i rzeczy znanych i lubianych,to naturalne i myślę,że dobrze o Tobie świadczy:-).
Pozdrawiam raz jeszcze:-).

Wydaje mi się, że to będzie dość prosta zagadka (niestety;) dlatego podpowiedzią niech będzie tylko to, że wykonawcą tej piosenki jest zespół/wokalista z zagadki nr 59 :)
No i mówiłam, że będzie proste ;P
Teraz i poprzednia zagadka już nie powinna sprawiać większego kłopotu :)

Piękna,przejmująca, polska piosenka - interpretacja tego utworu,a także sceniczny wizerunek wykonawcy /długie,czarne włosy,czarne szaty i krzyż zwisający na piersi/ wzbudzała i chyba do dziś wzbudza wiele ogromnych emocji i kontrowersji...
O jaki utwór i o jakiego artystę /wykonawcę/ chodzi?