Kategorie: Biznes / Ubezpieczenia, emerytury i podatki
Forum: Emerytury (194 posty)
założyciel: WP.PL | moderator: WP.PL | data utworzenia: 2008-04-04 13:17

Temat: Chcesz bezpieczeństwa? (3 posty)
autor: andreasiak
Liczba wpisów:
2
Na forum od: 2008-06-13
  zobacz wizytówkę
2008-07-14 10:42 Temat: (3 posty)

Chcesz bezpieczeństwa?

Pomyśl o sobie sam. Nie powierzaj swojego losu żadnym instytucjom, ani ZUS, ani OFE, ani funduszom inwestycyjnym . Oczywiście jeśli trzeba, płać, bo tego wymaga prawo. Ale nie poprzestawaj na tym, bo będziesz w roli tych dzisiejsaych emerytów, którzy stojąc w kolejce w aptece mówią do aptekarki: "Proszę mi dać tylko te pierwsze tabletki z recepty, bo na resztę mnie nie stać". Przykre, ale to jest los właśnie tych ludzi, którzy liczyli na wypłacaną emeryturę. Nikt, NIKT nie zadba o Ciebie, tylko Ty sam.Tego sie nauczyłem i to widzę wszędzie wokół. Dlatego z grupą przyjaciół wzięliśmy sprawy w swoje ręce. Nie daliśmy się wciągnąć do żadnych funduszy inwestycyjnych, bo to też wielkie oszustwo. Przez kilkadziesiat lat obracają pieniędzmi wpłacających, a jedynymi którzy zarabiają, to są akwizytorzy (grosze)i właściciele (krocie).Po20-30 latach oddadzą inwestorom nominalnie więcej, ale po uwzględnieniu inflacji realnie tyle samo, albo może i mniej. Tylko własny biznes. Tylko praca na siebie i swoją rodzinę.

odpowiedz
Sortuj według:
  • andreasiak , 2008-07-14 10:42
    Chcesz bezpieczeństwa?

Pomyśl o sobie sam. Nie powierzaj swojego losu żadnym instytucjom, ani ZUS, ani OFE, ani funduszom inwestycyjnym . Oczywiście jeśli trzeba, płać, bo tego wymaga prawo. Ale nie poprzestawaj na tym, bo będziesz w roli tych dzisiejsaych emerytów, którzy stojąc w kolejce w aptece mówią do aptekarki: "Proszę mi dać tylko te pierwsze tabletki z recepty, bo na resztę mnie nie stać". Przykre, ale to jest los właśnie tych ludzi, którzy liczyli na wypłacaną emeryturę. Nikt, NIKT nie zadba o Ciebie, tylko Ty sam.Tego sie nauczyłem i to widzę wszędzie wokół. Dlatego z grupą przyjaciół wzięliśmy sprawy w swoje ręce. Nie daliśmy się wciągnąć do żadnych funduszy inwestycyjnych, bo to też wielkie oszustwo. Przez kilkadziesiat lat obracają pieniędzmi wpłacających, a jedynymi którzy zarabiają, to są akwizytorzy (grosze)i właściciele (krocie).Po20-30 latach oddadzą inwestorom nominalnie więcej, ale po uwzględnieniu inflacji realnie tyle samo, albo może i mniej. Tylko własny biznes. Tylko praca na siebie i swoją rodzinę.

zgłoś do moderacji
    • zoika ****, 2008-11-02 16:08
      Chcesz bezpieczeństwa

pogratulować przedsiębiorczości, pomysł godny naśladowania ; )

zgłoś do moderacji
    • ~T&P, 2008-08-06 11:36
      Odp.: Chcesz bezpieczeństwa?

Witam serdecznie. Po przeczytaniu Pana postu moge wnioskować, ze jest Pan właścicielem firmy, o negatywnym nastawieniu do wszelkich działających instytucji na rynku polskim. Co do pewnych wypowiedzi moge sie zgodzić, jednakże nie do wszystkich. Mianowicie odnośnie Zakładu Ubezpieczeń Społecznych ma Pan racje. Nie bede komentował działalności tej insytucji ponieważ każdy kto podjął prace, nie moze wiele oczekiwać po przejsciu na emeryture. W sprawie podmiotów prywatnych mam odmienne zdanie. Jak wiemy na rynku działa około 15 OFE. Każdy z nich wypracowuje rózne wyniki, i różnie zarabia dla przyszłych emerytów. W najkorzystniejszej sytuacji są osoby młode, poniewaz okres składkowy jest dłuższy. W tym momencie bardzo dobrą formą zabezpieczenia jest również IKE. I tutaj musze sprostować, ponieważ przynoszą one rezultaty nie po 3 czy 4 latach, ale po przejsciu na emeryture. W swej wypowiedzi wspomniał Pan o funduszach inwestycyjnych. Moga jedynie powiedzieć, że bez ochrony kapitału jest to w tym momencie nieopłacalne. Mamy dosyć burzliwy czas na rynkach finansowych, gdzie wystepuje większa niż kilka lat temu utrata wpłaconych składek. Podejmując decyzje trzeba sie z tym liczyć. Cała idea i funkcjonowanie FI jest dobra i daje inwestorowi zarobic. Co do prowadzenia własnej działalności gospodarczej jest to bardzo dobry pomysł. Popieram rozwój małych przedsiębiorstw, ponieważ dają ożywienie w gospodarce i możliwości samorealizacji osobie prowadzacej swój biznes.

zgłoś do moderacji