Kategorie: Styl życia / Erotyka
Forum: edukacja seksualna (580 postów)
założyciel: guest | moderator: guest  | data utworzenia: 2008-10-11 19:54

Temat: manifest guest (39 postów)
autor: guest
Liczba wpisów:
1406
Na forum od: 2008-06-13
  zobacz wizytówkę
2009-02-08 13:57

Odp.: manifest guest

Opinia była dla mnie: użyteczna nieużyteczna
Opinia nie została jeszcze oceniona

Powtórzę: rozkazy mus wykonywać, a jak one brzmią - my tego nie wiemy...

odpowiedz
Sortuj według:
  • guest *****, 2009-02-05 03:56
    manifest guest

Do: społeczności użytkowników Forum WP i administratorów owego forum

Szanowni Państwo,

Należę do użytkowników bardzo zaangażowanych w tworzenie Forum. Dbam także o to, by poziom wypowiedzi na nim był wysoki. Podejmuję szereg działań mających na celu integrację społeczności stałych użytkowników, ale także udzielam odpowiedzi na poważne pytania dotyczące kwestii psychologicznych, czy seksuologicznych o ile leży to w granicach moich kompetencji.

Także w celach edukacyjnych założyłam to forum.

Niestety, po szeregach trudności technicznych i notorycznym moderowaniu (a potem wycofywaniu tej moderacji) moich wypowiedzi dotyczących kwestii seksuologicznych zauważyłam kolejną- rażącą! - nieprawidłowość.

W ciągu ostatnich dni na Forum zaroiło się od materiałów erotycznych pasjami zamieszczanych przez Wirtualną Polskę, szczególnie w godzinach nocnych. Jest to dla mnie zjawisko bulwersujące i sprzyjające wulgaryzacji podejścia do seksualności ludzkiej. Dobitnie świadczą o tym także komentarze pozostawiane przez czujących się anonimowo użytkowników przeglądających takie galerie.

Apeluję o ograniczenie ekspozycji takich materiałów, ponieważ ostatnio jesteśmy nimi wprost zalewani. Dodatkowo, oczekuję usunięcia przez moderatorów forów założonych przez prywatnych użytkowników, a zawierających wulgarne sformułowania już w samej nazwie.

Na tego rodzaju praktyki nie powinno tu być miejsca. Odbiorcami takich treści są również ludzie młodzi, dopiero kształtujący swoje poglądy na tak delikatną i ważną sferę życia jaką jest seks. Forum w swym obecnym kształcie zdaje się wypaczać te poglądy, co może stać się przyczyną wielu rozczarowań w późniejszym życiu takich młodych odbiorców.

Z poważaniem,

guest

odpowiedz  odpowiedz
    zgłoś do moderacji
              • kazek6069 ****, 2009-02-08 13:57

Powtórzę: rozkazy mus wykonywać, a jak one brzmią - my tego nie wiemy...

odpowiedz  odpowiedz
                zgłoś do moderacji
                • dorape *****, 2009-02-08 17:41

Czy to znaczy, że w pewnien sposób ich usprawiedliwiasz? Mus to nie ślepota, która nie boli, ale jest diabelnie uciążliwa, tym bardziej, jak ktoś wzroku nie stracił...

odpowiedz  odpowiedz
                  zgłoś do moderacji
                  • kazek6069 ****, 2009-02-08 18:58

Niczego nie usprawiedliwiam, niczego nie oskarżam (bo nie jestem sędzią) - jestem tylko kimś, komu się pewne rzeczy nie podobają, piszę o tym, chcę coś swoją postawą złego zmienić...

Absolutnie jestem za zmianami; o tym, co piszesz w drugim zdaniu też wiem.

I jeszcze jedno - jestem orędownikiem nie karania pewnych ludzi, funkcjonariuszy jakiegoś systemu, tylko tak naprawdę oczekuję zmiany tego, co się dzieje - na dobre. Tak naprawdę to zawsze SYSTEM jest złem (i jego trzeba niszczyć; czasem ukarać ludzi), a nie sami ludzie (jednostki, "płotki" - bardzo często ofiary SYSTEMU bądź rzucone na żer dla "wyciszenia sprawy", jej "przyschnięcia"...).

System przecież często w innej, odmienionej bądź zmodyfikowanej formie - będzie istniał nadal...

odpowiedz  odpowiedz
                    zgłoś do moderacji
                    • dorape *****, 2009-02-08 21:00

To zrozumiałe, że społeczeństwo nie może żyć bez systemu, również internetowe. Miejmy więc nadzieję, że system zmieni się na lepsze...

odpowiedz  odpowiedz
                      zgłoś do moderacji
                      • kazek6069 ****, 2009-02-08 21:52
                        krótki wyciąg z Regulaminu WP:

Z Regulaminu WP: punkt III.12

"W przypadku, gdy Treści Użytkowników naruszać będą postanowienia Regulaminu, przepisy prawa, prawa osób trzecich, dobre obyczaje lub zasady współżycia społecznego albo utrwalone zostaną z błędami, dostęp do takich Treści w Serwisie FORUM będzie blokowany (uniemożliwiany), a następnie Treści te mogą być usuwane z Serwisu FORUM zgodnie z zasadami określonymi w punkcie VI.16. Regulaminu."

punkt VI.16 :

"W przypadku naruszenia przepisów prawa, postanowień Regulaminu lub postanowień regulaminów wskazanych w punkcie I.4. Regulaminu przez Użytkownika, WP jest uprawniona kolejno do:

Zablokowania Treści Użytkownika i/lub Zablokowania Forum Użytkownika;

Zablokowania Profilu Użytkownika oraz do usunięcia Treści i/lub Forum Użytkownika z Serwisu FORUM.

WP zawiadomi uprzednio Użytkownika o zamiarze Zablokowania Treści Użytkownika lub/i Zablokowania Forum Użytkownika oraz wezwie Użytkownika do zaprzestania naruszeń przepisów prawa, postanowień Regulaminu lub postanowień regulaminów wskazanych w punkcie I.4. Regulaminu w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 2 godziny. W przypadku bezskutecznego upływu terminu do zaprzestania naruszeń, WP może Zablokować Treści Użytkownika i/lub Zablokować Forum Użytkownika i/lub Zablokować Profil Użytkownika i usunąć Treści i/lub Forum Użytkownika z Serwisu FORUM."

punkt VIII.13 (zakres odpowiedzialności i prawa WP)

"Prawem właściwym dla wszystkich stosunków prawnych wynikających z Regulaminu oraz regulaminów wskazanych w punkcie I.4. Regulaminu jest prawo polskie. Wszelkie spory będą rozstrzygane przez właściwe polskie sądy powszechne. "

To tak "po łebkach", czego można by chcieć od WP, by przestrzegała...

odpowiedz  odpowiedz
                        zgłoś do moderacji
                      • guest *****, 2009-02-08 22:29

A jak nie to my się wyniesiemy.

Bo coraz więcej nieprawidłowości tu widzę i coraz mniej mi się tu podoba.

odpowiedz  odpowiedz
                        zgłoś do moderacji
            • Krzysztof 57 *****, 2009-02-08 16:52

przepraszam Cię bardzo (znowu będą wnioski) ale żołnierz w kilku przypadkach rozkazu może nie wykonać,

to dotyczy życia ,zdrowia ,choć dawno byłem to takie rzeczy jeszcze pamiętam...

odpowiedz  odpowiedz
              zgłoś do moderacji
    • dorape *****, 2009-02-08 18:05

Podpisuję się obiema rękoma pod Twoim manifestem. W razie potrzeby możesz liczyć na moje wsparcie.

odpowiedz  odpowiedz
      zgłoś do moderacji
    • Monicah ****, 2009-02-07 19:40

Ja również przyłączam się do tego manifestu. Nie podoba mi się nadmiar erotyki na stronach WP. Uważam, że takie okazywanie materiałów erotycznych jest niewskazane.

Zdecydowanie jest tego za dużo na portalu!

Wasze strony przeglądają różne osoby w różnym wieku pochodzące z różnych środowisk.

Nie podobają mi się też komentarze zamieszczane przez anonimowych internautów. Są nieprzyzwoite i wulgarne.

odpowiedz  odpowiedz
      zgłoś do moderacji
    • kazek6069 ****, 2009-02-05 15:09

Całkowicie się pod tym manifestem podpisuję.

Nie mam aż takiego oglądu sprawy w zagadnieniach związanych z seksem czy psychologią jak Ty, ale zauważam wulgaryzację nie tylko tych sfer życia oraz tematów przez Ciebie wymienionych. Anonimowość forumowiczów (często młodych) i brak należytej kontroli nad tekstami powoduje, że jest dużo chamstwa, wulgaryzmów, treści nie zawsze właściwych do publikacji na forach publicznych.

Pół biedy, gdyby takie forum czy temat były zamknięte i niedostępne (do czytania i pisania) dla innych – wtedy złe postawy, złe słownictwo i zachowania nie oglądałyby światła dziennego.

Niestety bardzo często tak nie jest - a moderatorom zależy bardziej na poprawności politycznej niż kulturalno-obyczajowej - i nie wiem, skąd ten zły (według mnie) trend się bierze.

Administrator Forum powinien ciągle pamiętać o tym, że jego rolą jest czuwać nad całością wydarzeń, które się dzieją na forum – i nie wolno mu udawać (lub nie widzieć), że czegoś nie ma: ponosi za Forum całkowitą odpowiedzialność.

Jeśli też Administratorowi zależy na osiągnięciu sukcesu swojego produktu (cokolwiek by pod tym pojęciem nie rozumieć), to należy traktować ludzi z szacunkiem na wszystkim znanych, jasno określonych zasadach – a te są wytyczone Regulaminem WP.

Rozumiem odmienność przekonań innych ludzi, ich emocje... ale za wiele na forum dzieje się rzeczy, które są głupotą, złem, zwykłym chamstwem…

I myślę też, że sukces Forum będzie możliwy tylko wtedy, kiedy Administratorzy będą dość konsekwentni w swojej polityce przestrzegania Regulaminu: może stracą część osób chamskich, wulgarnych czy o skrajnych poglądach, ale w skali makro będzie to bardziej opłacalne społecznie, będzie to sukcesem Forum.

Mam chęć nadal uczestniczyć w dyskusjach na forach WP, poznawać zdanie innych – ale jeśli będę zmuszony do walki z nieakceptowanymi społecznie postawami innych forumowiczów albo, co gorsza, z samymi moderatorami WP – trudno: podziękuję i zrezygnuję…

Popieram Cię guest, liczę na zrozumienie naszych racji przede wszystkim przez Administora WP:

kazek6069.

odpowiedz  odpowiedz
      zgłoś do moderacji