Kategorie: Biznes / Giełda, finanse i bankowość
Forum: Waluty (54 posty)
założyciel: WP.PL | moderator: WP.PL | data utworzenia: 2008-04-04 13:15

Temat: B. Millenium - CZY LECI Z NAMI PILOT???? (1 post)
autor: ~janusz
~janusz
Liczba wpisów: ?
Na forum od: ?
  zaproś do znajomych
 obserwuj profil
 zobacz wizytówkę
2008-09-10 06:44 Temat: (1 post)

B. Millenium - CZY LECI Z NAMI PILOT????

W piątek rano osobiście poszedłem do banku Millenium w którym mam złotówki i poprosiłem o zakup dolarów czyli tzw. przewalutowanie.

Cała operacja miała polegać na tym, że bank zamienia określoną ilość złotówek na moim koncie na dolary również na moim koncie. Wszystko dzieje się w komputerowym systemie bankowym. Ja jako klient, pieniędzy do ręki nie biorę.

Z osobą która reprezentuje bank (panią pracownik banku) uzgodniliśmy wszystkie dane numeryczne tzn.:

1) kwotę złotówek (kilkadziesiąt tysięcy)

2) po jakim kursie zostaną zakupione dolary i ile ich będzie oraz

3) podane były numery moich 2 kont bankowych (złotówkowe i dolarowe) między którymi miał być ten przelew.

Strony podpisały: „Potwierdzenie zawarcia kasowej/terminowej transakcji wymiany walutowej”.

Wieczorem (po godz. 18 czyli po godzinach pracy banku) dowiaduję się, że (e-mail), że BANK SPORZĄDZIŁ UMOWĘ KTÓREJ SAM NIE AKCEPTUJE.

To znaczy bank stwierdził, że według banku umowa zawiera błędy i nie wykonał opisanej tu transakcji. (jest napisane „bank sprzedaje PLN” , a w dalej „bank kupuje USD”). Według mnie nie jest to błąd ponieważ wszystko jest zgodne z dyspozycją właściciela pieniędzy na kontach które zostały wskazane.

W najbliższy poniedziałek rano pani kierowniczka banku stwierdziła, że pracownik banku popełnił błąd i (wina leży po stronie banku) i tyle.

A jak chce dolary to może mi sprzedać ale po poniedziałkowym dużo wyższym kursie (który był w poniedziałek bez łaski).

1) wina leży tylko i wyłącznie po stronie banku – to bank formułuje – pisze umowę (w ciągu jednego dnia jestem stratny kilka tysięcy zł).

2) jeśli to bank kreuje umowę czy mogę i czy powinienem oczekiwać, że bank dokona należytej staranności, jeśli nie, to będzie za to odpowiedzialny ?

3) czy mogę, powinienem domagać się od banku tego przewalutowanie po kursie który został wpisany w umowę sporządzoną w piątek ? jeśli mogę to w jaki sposób?

odpowiedz
Sortuj według:
W tym temacie nie ma jeszcze postów. Masz okazję by Twój głos pojawił się tutaj jako pierwszy! Nie czekaj - dodaj swoją odpowiedź!