Moskwa (ros. Mocква /mɐ'skva/) – stolica Rosji i największe miasto tego kraju. Jest także największym miastem Europy, liczącym 10,47 mln mieszkańców (2008), przy czym cała aglomeracja liczy 14,6 mln. mieszkańców (2007)[1]. Jeden z najważniejszych ośrodków politycznych, gospodarczych, kulturowych, religijnych, finansowych, edukacyjnych, komunikacyjnych oraz turystycznych Rosji.
Moskwa jest siedzibą najwyższych władz państwowych Rosji w tym: prezydenta, parlamentu (Dumy Państwowej i Rady Federacji) oraz rządu. W przeszłości miasto było stolicą: Księstwa Moskiewskiego (1213-1328), Wielkiego Księstwa Moskiewskiego (1328-1547), Carstwa Rosyjskiego (1547-1712), Rosji Radzieckiej (1917-1922) i Związku Radzieckiego (1922-1991). Moskwa jest także stolicą Rosyjskiego Kościoła Prawosławnego. Znajduje się tu ponad 600 świątyń różnych wyznań, w tym Cerkiew Chrystusa Zbawiciela - największa na świecie cerkiew prawosławna, a także Monaster Daniłowski - siedziba patriarchy Moskwy i całej Rusi. Podczas II wojny światowej Moskwa jako jedyna stolica europejska odparła ataki niemieckie uzyskując tytuł "miasta-bohatera".
Miasto jest obecnie jednym z najważniejszych ośrodków finansowych świata. W rankingu miast światowych pod względem kosztów życia Moskwa zajęła w 2006 pierwsze miejsce jako najdroższe miasto świata, w 2009 była trzecia[2]. W rankingu miast światowych miesięcznika "Forbes" Moskwa zajęła w 2008 pierwsze miejsce pod względem liczby zamieszkujących ją miliarderów[3], w 2009 spadła na trzecie miejsce [4].
W 1990 roku historyczne centrum miasta (Kreml oraz plac Czerwony wraz z nawiązującymi do nich obiektami) zostało wpisane na Listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Szanowny Ulkomaalainen !
Czasami się zastanawiam czy Ty jesteś tylko osobą, czy całym wydziałem w jakiejś stosownej instytucji.
Pozdrawiam
Osobnikiem, szanowny Panie -Urbanie, bo co? Ja Ciebie nie dotykam, to i Ty też, proszę nie macaj...
1. W języku polskim mówi się:
- "osobą", a nie "osobnikiem" bo słowo "osobnik" jest zwrotem pejoratywnym,
- raczej mówi się "tykam", a nie "dotykam".
2. Przekręcanie nazwiska jest w Polsce czynem mało chwalebnym,
3. Obserwuję Pana działalność na tym forum i odbieram ją jako iście promocyjno-propagandową, dlatego moje pytanie o "stosowny wydział".
4. Przepraszam jeśli Pana uraziłem bo nie było to moim zamiarem, a mój wpis w niewielkim stopniu tylko dorównuje asertywnym komentarzom, jakimi Pan opatrywał moje wpisy jeszcze w niedalekiej przeszłości.
Dziękują bardzo Panu. Mam nadzieję, iż nie będzie mnie Pan nadal niepokoił.
Pozdrawiam.
PS
A co napisałem, to proszę Pana, chyba nie ze wczorajszego dnia w Pana języku się wypowiadam.
Panie Ulkomaalainen !
Oczywiście, że nie będę Pana niepokoił jeśli zaprzestanie Pan promowania na tym forum najbardziej zbrodniczego państwa ostatnich blisko stu lat - czyli Federacji Rosyjskiej (dawniej CCCP).
Uczył Marcin Marcina, a sam głupi jak świnia. Trochę trzeba pobrać nauk i postudiować, by innego tak strofować. A jeżeli kogoś temat nie interesuje, to z buciorami niech się tu nie fasuje. Bo zyskasz Panie Urbański prócz imienia nowe miano, że nie tylko z głowy, ale i z butów wystaje Panu i słoma, i siano.
Panie "kontrony" !
Łatwo tak pohukiwać chowając się za kryptonimem.
A co do treści i formy Pana postu to Pan wybaczy, ale ....
Jaki wódz taki uczeń. Marzyła się potężna KPN, a w wyniku "wielkiej strategii" zostały rozgoryczone nic nie znaczące niedobitki. Cóż taki człowieczek znaczy. Nic. Był i jest nikim.
Jak tam mistrz? Dalej donosi? Partia niby wielka i szumna, a strona nie działa i to przed wyborami. Dziwne. Chciałem trochę poczytać. Pozdrawiam.
Szef wygrał proces przed Trybunałem w Strasburgu.
Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu orzekł, że proces lustracyjny Leszka Moczulskiego naruszył Europejską Konwencję Praw Człowieka.
Ponadto Szef w 2005 roku zrobił doktorat, a w 2009 habilitację (można sprawdzić w OPI).
Strona www jest w przebudowie, ale działa na bieżąco.
Nie oczyścił go z zarzutów donosicielstwa. Lustracja i te procesy naruszają prawa człowieka. To było wiadomo od dawna. Działacie jak Kali.
Panie "Realista101" !
Wyrok Trybunału w Strasburgu jest podstawą do wznowienia procesu lustracyjnego, a naruszenie praw człowieka w tym wyroku Trybunału odnosi się, m. in. do ograniczenia przez polski sąd prawa do obrony.
Przecież na tym polega lustracja, że nie ma prawa do obrony. Za taką lustracją optował KPN. To również głosami KPN uchwalono tę lustrację. Macie mentalność Kalego.
Realisto101 !
Nie wiem skąd czerpiesz swoją wiedzę, ale KPN jest zwolennikiem powszechnej lustracji i na równych zasadach dla wszystkich oraz opowiada się za ponownym lustrowaniem, z urzędu, wszystkich wcześniej lustrowanych, wobec których pojawiły się nowe dowody.
Nie może tak być aby jakiś "pajac" z Gdańska powyrywał karty ze swojej teczki agenta i do końca życia miał się obnosić ze statusem pokrzywdzonego.
Sami najpierw musicie być czyści by innym wystawiać świadectwo moralności. W świecie normalnych ludzi takie coś jak lustracja nie istnieje.
Odpowiedź dla: Realista101
Niestety nie udało się w Polsce przeprowadzić procesu lustracyjnego.