Kategorie: Praca
Forum: Doradztwo zawodowe (39 postów)
zaÅ‚ożyciel: Katarzyna Ostasz | moderator: Katarzyna Ostasz  | data utworzenia: 2010-11-06 21:23

Temat: studia po 30 (22 posty)
autor: martarat
Liczba wpisów:
1
Na forum od: 2011-08-11
  zobacz wizytówkÄ™
2011-08-11 09:21 Temat: (22 posty)

studia po 30

Witam ,mam 31 lat i jestem po studium admistracyjno - biurowym i postanowiłam kształcić się dalej ,ponieważ obecna szkoła nie dale mi za dużych możliwości, a w urzędzie pracy usłyszałam ,że licencjat to dzisiaj podstawa ,nie ważne z czego.....Pierwsza myśl która mnie dopadła, to czy nie jest za późno na takie decyzje ,może lepiej zainwestować w jakiś kurs ,angielski....Po długich namysłach wybrałam WSTiZ na wydziale psychologi (mgr),zastanawiam się czy jest to dobry wybór.... może powinnam zmienić wydział obawiam się ze po psychologi mogę nie dostać pracy..no i jest to szkoła piecioletnia a nie trzy letnia,może warto w moim wieku ,jednak zainwestować tylko w licencjat ,aby uzyskać wyższe wykształcenie na łatwiejszym kierunku np .pedagogika. co o tym myślicie? martarat@wp.pl

odpowiedz
Sortuj według:
  • martarat , 2011-08-11 09:21
    studia po 30

Witam ,mam 31 lat i jestem po studium admistracyjno - biurowym i postanowiłam kształcić się dalej ,ponieważ obecna szkoła nie dale mi za dużych możliwości, a w urzędzie pracy usłyszałam ,że licencjat to dzisiaj podstawa ,nie ważne z czego.....Pierwsza myśl która mnie dopadła, to czy nie jest za późno na takie decyzje ,może lepiej zainwestować w jakiś kurs ,angielski....Po długich namysłach wybrałam WSTiZ na wydziale psychologi (mgr),zastanawiam się czy jest to dobry wybór.... może powinnam zmienić wydział obawiam się ze po psychologi mogę nie dostać pracy..no i jest to szkoła piecioletnia a nie trzy letnia,może warto w moim wieku ,jednak zainwestować tylko w licencjat ,aby uzyskać wyższe wykształcenie na łatwiejszym kierunku np .pedagogika. co o tym myślicie? martarat@wp.pl

zgłoś do moderacji
    • ~lajk, 2012-01-05 02:12
      Odp.: studia po 30

Na naukę absolutnie nigdy nie jest zbyt późno! Mam 32 lata i zaczynam studia na kierunku administracja w krakowskim Apeironie. Mogę naukę spokojnie połączyć z pracą, co też jest mi na rękę

zgłoś do moderacji
    • Foka123123 , 2011-08-23 21:52

Chcesz zarobić przez internet ?

Zapraszam :http://20dolarssurf.manifo.com/

zgłoś do moderacji
    • ~Grzesio, 2011-08-12 22:42

Pewnie że nie jest za późno. Ja po trzedziestce zrobiłem mgr z informatyki i we wrześniu kończę doktoranckie a mam 39 lat. Studia podjąłem zgodnie z wykonywanym zawodem, to bardzo pomaga choć nie jest to warunek. Pedagogika.... hm, no cóż, nie znam twoich preferencji, wykonywanego zawodu, specyfiki środowiska. Może jednak jakieś ścisłe? albo inżynieria środowiska? Pedagogika? Chyba że dla siebie samej jako spełnienie marzeń, bo jako konkurencja na rynku pracy to niebardzo. Może inny zupełnie kierunek obrać i rozwijać się, poszerzać swiatopogląd, pogłębiać wiedzę? Co byś jednak nie wybrała to napewno warto, mniej lub bardziej ale warto.

zgłoś do moderacji
    • ~anna, 2011-08-12 19:43

Witam,podobnie jak Ty ja również jestem po takim samym kierunku studium. I choc nie poszłam na studia to obiecałam sobie,że w przyszłości gdy moje dzieci będą już dorosłe(mam ich trójkę i są małe) to pójdę na nie nawet razem z dziecmi.Konsekwentnie tego się trzymam i cały czas podkreślam to w rozmowach z bliskimi zwłaszcza mężowi.Wiem,że do tego czasu jest conajmniej dobrych 15 lat ale jeśli będzie mi dane życ zrealizuję swoje marzenie.A na uwagi typu,że będę stara i po co mi taki papierek, nawet w ogóle nie reaguję,nie warto!!! Tak więc życzę Ci powodzenia i trzymam kciuki.Ludzi z taką postawą jak Ty trzeba chwalic i motywowac a nie zniechęcac.

zgłoś do moderacji
    • jora*07.. *****, 2011-08-12 19:06

Absolutnie nie jest za późno :)) Ludzie studiują nawet po 50 -tce . Psychologia - wspaniale . Nie zastanawiaj się . Ten kierunek jest dla Ciebie . Powodzenia .:))

zgłoś do moderacji
    • ~Cwaniak, 2011-08-12 17:54
      Chcesz zarabiać na bukmacherce ? Sprawdź nasz SYSTEM NA STRONIE badzcwaniakiem.dbv.pl ZA DARMO !!!

Chcesz zarabiać na bukmacherce ? Sprawdź nasz SYSTEM NA STRONIE badzcwaniakiem.dbv.pl ZA DARMO !!! Z okazji pierwszy urodzin naszej strony, dla każdego nowo zarejestrowanego użytkownika mamy 2 dni abonamentu GRATIS !!! Na naszej stronie znajdziesz także wiele cennych wskazówek dotyczących obstawiania. Nasza działalność oparta jest na sprawdzonym przez nas systemie, który może dać nawet 300% zysku TYGODNIOWO ! Wejdź i sprawdź badzcwaniakiem.dbv.pl ;)!

zgłoś do moderacji
    • ~klik, 2011-08-12 16:10

Studia w tym wieku są dla osób, które zaczynały swoją naukę od szkoły zawodowej, poprzez technikum. Studia są dla nich podniesieniem kwalifikacji.Posiadają doświadczenie brak tylko wykształcenia. Takim osobom łatwiej znaleźć pracę wieku 30 lat bez praktyki i z studiami pedagogicznymi raczej bez szans, Nie zniechęcam do nauki sam w wieku 40 lat zrobiłem studia inżynierskie i zaczynam studia magisterskie. Robie to w kierunku, w którym pracuję, przez co podnoszę kwalifikacje i jestem konkurencyjny na rynku pracy.Bo jest coraz ciężej wygrać z młodymi wilczkami .

Pozdrawiam i życzę powodzenia

zgłoś do moderacji
    • ~dag, 2011-08-12 15:16

TEŻ jestem po 30 a dokładnie 37 we wrześniu bronie licencjat z pielęgniarstwa i mam 4 dzieci , oczywiście jestem aktywna zawodowo .Fajnie być studentką nie zależnie od wieku,trzymak kciuki i powodzenia

zgłoś do moderacji
    • ~ju, 2011-08-12 14:56

..cieszę się, że został poruszony ten temat..sama jestem po 30 i mam ochotę na studia ..dietetykę profilaktyczną, ale nie mam kasy. Dlatego śmiało ci piszę ucz się jeśli masz chęci i możliwości!!Na pewno ci się to przyda..nawet jeśli nie do końca uda ci się znaleźć pracę dokładnie w tym kierunku.

zgłoś do moderacji
    • ~promyk, 2011-08-12 09:42

to sie ksztalc dalej kto cie broni

zgłoś do moderacji
      • ~gosia, 2011-08-12 14:45

kochana nie martw się ja zaczęłam studia po 40 i pierwszy etap licencjat pedagogika opiekuńczo wychowawcza, następnie studia podyplomowe oligofrenopedagogika a w tym roku obroniłam mgr z profilaktyki społeczno resocjalizacyjnej i naprawdę nie żałuję. Pracuję z dziecmi upośledzonymi i kocham tą pracę. Życzę wytrwałości i na pewno się uda. Pozdrawiam.

zgłoś do moderacji
    • ~js, 2011-08-12 14:05

Nie polecam studiów pedagogicznych - nie ma po nich pracy kompletnie. Ogólnie studia humanistyczne nie są fajne z tego samego powodu.

zgłoś do moderacji
    • ~student, 2011-08-12 12:48

ja i kilku moich kolegów zaczynaliśmy studia dużo póżniej bo mając 56 lat skonczyliśmy z wynikiem b.dobrym . Tak więc nie jest późno trzymam kciuki

zgłoś do moderacji
    • ~MiS, 2011-08-12 12:42

Nie rezygnuj!

Ja mam 40 lat, doktorat z matematyki, a w tej chwili uczę się do ostatnich egzaminów na II roku studiów licencjackich (dziennych) z informatyki. Jeśli mi się uda je skończyć, to może się wezmę za magisterkę...

Życzę powodzenia!

zgłoś do moderacji
    • ~margot, 2011-08-12 12:28

Z mojego doswiadczenia szkoda czasu zwlaszcza w PL. Bylam nauczycielem akademickim przez 9 lat mam studia z IT ( projektowanie sieci) i magisterskie zarzadzanie. Ciagle slyszalam musisz musisz bo bedziesz lepiej zarabiac i etc a naprawde przestalam miec glownie zycie osobiste. Rzucilam to jestem w australii. Tutaj nawet z licencjatem dostaniesz dobra prace nie musisz byc magikiem od wszystkiego zeby wyciagnac nieco wiecej od przecietnej placy.

Podstawa to angielski, zwaszcza jak nie masz rodziny jest latwo sprobowac a warto. Ja skonczylam studia w UK masters, a potem australia. I fajna praca zarobki normalne zycie bez Polskiego wariactwa.

I jeszcze jedno w PL za niedlugo podstawa bedzie doktorat i 2 jezyki biegle.

Mnie glownie zmotywowala do wyjazdu sytuacja gdy starajac sie o prace za jakies pare tys uslyszalam ze moje kursy i studia co niektore sa nie wystarczajace no i angielski niestety slabiutki.

Z tym slabiutkim ang zdalam IELTS jeszcze w tym samym roku w UK i dostalam sie na studia.!!!!

Wiec zycze sukcesow i glebokich przemyslen nie warto tyrac za nic.

A praca w oswiacie lekka nie jest zlaszcza z durnymi polskimi przepisami. To dziala mniej wiecej tak: pracujesz 40 godz w tygodniu a 20 to praca charytatywna niestety i nie licz ze ktos ci chociaz za to podziekuje.

zgłoś do moderacji
    • ~es, 2011-08-12 10:57

Nigdy nie jest za późno. Pozytywne jest to , że jak piszesz - wybrałaś psychologię - po długich namysłach.Jezeli nadal chcesz ten kierunek studiować -- pomyśl, zastanów się ... czy będziesz w stanie podołać , nie studiom ale rzeczywistości w pracy.. czy masz na tyle w sobie empatii , zwykłej ludzkiej wrażliwości by podołać potem temu z czym przyjdzie Ci się zmierzyć w pracy. Jeśli to masz - nie zastanawiaj się..pracę dostaniesz. Ale jednocześnie musisz zdawać sobie sprawę, że dokształcać się musisz ...potem ...wiele lat. Wymagają tego coraz to nowe zagrożenia, nowe frustracje ...ale gdy sprawdzisz się w pracy sama dojdziesz to tego jaki kierunek , specjalizację wybrać....zapotrzebowanie wielkie - specjalistów mało..

Sama od pażdziernika zaczynam już kolejny etap , następną podyplomówkę mimo , że posiadam doktorat z psychologii humanistycznej. A jednocześnie wybór kursów , szkoleń - jest duży. I pamietaj - w tym zawodzie - wiele rzeczy nie robi się dla siebie , owszem też - ale po to by być pomocnym dla innych.Jeżeli to da Ci satysfakcję - nie zastanawiaj się. Powodzenia ! trzymam kciuki .

Jezeli kiedyś na jakimś szkoleniu , które być może poprowadzę sama lub będę jego słuchaczem - spotkam dziewczynę o dziesięć lat młodszą ode mnie - chciałabym pomyśleć , że to Ty.

zgłoś do moderacji
    • ~majka, 2011-08-12 10:36

mam 36 lat, w tym roku bronie sie we wrzesniu (licencjat), od października zaczynam studia magisterskie. kierunek pedagogika, mimo że pracuje jako ksiegowa. Znam wiele kobiet w moim wieku, które zaczely studia, wszystkie sa zadowolone z podjetej decycji.

zgłoś do moderacji
    • ~bognaplo, 2011-08-12 10:12

Uważam, że powinnaś wybrać kierunek, który Ciebie interesuje. Jeśli 5 lat Ciebie przeraża to idź na licencjat z socjologii.Tylko nie pisz mi, że pedagogika to taki łatwy kierunek, sama to studiuję. Wszystko zależy od podejścia. Pedagogika i psychologia się uzupełniają, ale są to dwa odrębne kierunki.Pozdrawiam B.N. ;o)

zgłoś do moderacji
    • ~STUDIA TECHNICZNE, 2011-08-12 09:09

Lepiej iść na bankowość lub ekonomię , ja mam 32 lata i robię licencjat z administracji .

zgłoś do moderacji
      • ~student, 2011-08-12 10:11

Najlepiej wybrac kierunek zgodny z zainteresowaniami, jak wspomniano wyzej. Jak szlam na studia nie bylo kierunku pt. "Handel Miedzynarodowy" mimo ze wiedzialam ze to jest to co zawsze chcialam robic. Obecnie jestem po Zarzadzaniu (licencjat) i Bankowosci (Mgr) i siedze w... ksiegowosci :P

zgłoś do moderacji