Grecja – to kraj o urozmaiconej powierzchni leżący w Europie Południowej, a dokładnie jej południowo-wschodniej części. Grecja zajmuje południową część Półwyspu Bałkańskiego. Z trzech stron oblewają ją morza (Morze Jońskie od zachodu, Morze Śródziemne od południa, Morze Egejskie od wschodu i Morze Kreteńskie od północnej strony wyspy Kreta).
Powierzchnia – całkowita 131 990 km², a bez wysp 106 990 km².
81% powierzchni Grecji zajmują góry o średniej wysokości 1 200-1 900 m n.p.m., które przyjmują przebieg południkowy.

Paleos Panteleimonas zawieszona wysoko na stromych zboczach masywu Olimpu wioska położona jest kilkadziesiąt kilometrów na południe od Katerini. Na stromym zboczu, uczepione kamienistych stoków tkwią maleńkie domki. 200 lat temu wybrzeża Morza Egejskiego były plądrowane przez piratów dlatego też ludność budowała swoje osiedla wysoko w górach. Do wioski - skansenu dopiero 3 lata temu doprowadzono prąd. Obecnie żyją tu jeszcze nieliczne rodziny trudniące się wypasem owiec i zbieractwem kasztanów. Przy platanowym placyku pośrodku wsi stoi cerkiewka. Otaczają stare kamienne chaty, w których urządzono stylowe tawerny i kafejki. Cyt za: http://mpopowski.w.interia.pl/g/olimp.htm
Widok na zatokę.
Coś podobnego jedliśmy. Ja nie jestem smakoszem. Smakowało mi jedzenie w Belgradzie.